Blog Groei

Ali Bouali: 'Problemen brengen vaak ook kansen met zich mee'

Zijn plan om de grootste bibliotheek voor zelfhulpboeken op te zetten, neemt na enkele weken al een vlucht. Ali B, lid van onze Raad van Advies, vertelt in zijn tweede blog voor De Ondernemer dat een nu nog geheime gemeente zelfs een fysieke ruimte beschikbaar stelt. Plus: hij heeft een zelfhulpboek dat ondernemers juist nu zouden moeten lezen. Maar zullen we het voortaan wel over groeiboeken hebben?

Ali Bouali | Raad van Advies De Ondernemer 26 oktober 2020

Ali bouali ondernemer

Foto: ANP

Afgelopen zondag had ik een bel-groeidag. Vanaf zeven uur ’s ochtends heb ik tientallen telefoongesprekken gevoerd met mensen die me vooral via ikwilgroeien.nl hebben benaderd. Ik krijg daar geen genoeg van! Wildvreemde mensen met wie ik binnen een paar seconden een band heb. Ik zeg altijd: ik heb het recht om me te omringen met mensen die net als ik aan zichzelf willen werken.

Ik dacht: dit wil ik toch, waarom ben ik dan niet gelukkig?

Zo sprak ik een half uur met iemand die succes heeft, maar niet voldaan is. Ik vertelde hem hoe ik ook in zo’n situatie was beland. Als jongen droom je van geld, auto’s, meisjes en respect van jongens. In 2004 had ik dat allemaal: een hit met Borsato, een hit met Leipe Mocro Flavour, honderden theatershows. Ik dacht: dit wilde ik toch, waarom voel ik nu dan geen geluk? Ik heb alles uit mij agenda laten halen. Mensen zeiden: ‘je weet niet hoe lang je een carrière hebt!’. Maar ik ben geen clown die mensen plezier moet bezorgen terwijl hij zelf ongelukkig is. Ik ben op zoek gegaan naar zingeving en die vond ik in boeken.

Lees ook: Met Ali B en De Ondernemer in de groeistand: zo gaan we dat doen

2.000 man in pak; ik ook, in trainingspak

Een van de eerste die ik las, was The 7 Habits of Highly Effective People van Stephen Covey. Een supergoed boek dat je leert te leven volgens je eigen waarden en principes en niet volgens pragmatische successen. Covey werd mijn held, in plaats van Tupac Shakur en Eminem. En toen Covey naar Nederland kwam was ik erbij. Beatrixtheater, Utrecht: 2.000 man in pak; ik ook, in trainingspak. Ze dachten dat ik was verdwaald. Maar toen Covey vroeg of er nog vragen waren, deed niemand zijn mond open. Toen ben ik gaan staan en heb ik hem gevraagd of ik de 7 Habits mocht samenvatten in een rap. Dus ik het podium op - de zaal keek of ze in Bananasplit zaten - en ik begin die 7 Habits te freestylen. Hij verstond er niets van, had zoiets nog nooit meegemaakt, maar de zaal ging uit zijn dak.

''Ik moest visualiseren dat ik naar een begrafenis ging; in de kist lag ik zelf''

Ali B

Na afloop vertelde ik Covey over mijn zoektocht naar zingeving en geluk en hij deed meteen een oefening met me: ik moest visualiseren dat ik naar een begrafenis ging. Er zaten mensen met wie ik positieve ervaringen had, maar ook mensen met wie de ervaring negatief was verlopen. En in de kist lag ik zelf. Hij vroeg me in te beelden wat die mensen zouden zeggen over wat ik bij ze heb achtergelaten. Uit die verhalen haalde ik een rode draad met een paar kernwaarden. Voor mij waren dat de humor en zelfspot, waarmee ik mensen iets laat zien, hoe ik ze aanzet tot denken en ontwikkelen en hoe ik werelden verbind die soms onoverbrugbaar lijken.

Het levert meer energie op dan dat het je kost

Vanaf dat moment heb ik mijn carrière synchroon met die kernwaarden laten lopen. Bij The Voice bijvoorbeeld halen mensen er bij mij humor uit, ontwikkeling en inspiratie. Dat probeer ik overal te doen, ook nu weer met ikwilgroeien.nl. Door die kernwaarden kun je het eindeloos blijven doen. Het levert altijd meer energie op dan het kost. Het is de navigatie van je leven. Je voert een bestemming in en als je verkeerd rijdt, dan hoor je een stemmetje dat zegt: ‘draai om’.

''Dat je nu baalt en piekert over deze situatie, is logisch. Twee of drie keer piekeren en balen is ook nog logisch. Maar het wordt wel bizar als je het duizend keer doet zonder dat er iets verandert''

Ali B

Voor ondernemers: tools om je koers te verzetten

Die instelling wil ik ook doorgeven aan ondernemers die nu in de tweede lockdown zitten. Als je tijd hebt voor een boek, lees dan Ongekende Vermogen van Tony Robbins. Daar staat een hoofdstuk in dat reframen heet, herkaderen. Het biedt je de tools om je koers te verzetten. Kijk naar de huidige tijd: we krijgen steun van de overheid, maar voor wat we wel zelf kunnen doen, is het nodig om te herkaderen. Problemen brengen ook vaak kansen met zich mee, maar die ga je pas zien als je ze zoekt. Dat je nu baalt en piekert over deze situatie, is logisch. Twee of drie keer piekeren en balen is ook nog logisch. Maar het wordt wel bizar als je het duizend keer doet zonder dat er iets verandert. Die tijd en energie kun je ook stoppen in kansen en mogelijkheden die deze situatie in veel gevallen ook biedt.

Lees ook: Ali Bouali: ‘Voordat je een miljoen hebt, moet je al denken als een miljonair’

Eerst een persoonlijkheidstest en dan de boeken die bij jou passen

Er gaat nog meer gebeuren op het gebied van zelfontwikkeling. Er was al een digitale bibliotheek, maar er komt nu ook een fysieke versie. Ik ben met een gemeente in gesprek over community dienend vastgoed. Dan zeggen ze: je kunt woningen bouwen, maar je moet ook iets teruggeven aan de samenleving. In dit geval wordt dat een groeibibliotheek! En het mooie is: je loopt straks naar binnen, doet eerst een test waarbij je je persoonlijkheid ontdekt en gaat dan op zoek naar de groeiboeken die daarbij passen. Die bibliotheek gaat er 100 procent zeker komen!

Ik ga vol gas voor dit soort dingen, het creëert enthousiasme en draagvlak. En bij mij is het altijd ‘toepassen’. In onze zelfontwikkelcommunity sta ik als rapper bekend als Toepas Chakur: groeien met humor.'

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.