Blog Groei

Ali Bouali: wat ondernemers kunnen leren van Johnny de Mol en Andre Hazes jr

Wat hebben Johnny de Mol en Andre Hazes junior te maken met een leiderschapsprogramma? In zijn vijfde blog voor De Ondernemer legt lid van de Raad van Advies Ali Bouali uit dat ondernemers op het gebied van leiderschap juist van hen iets belangrijks kunnen leren.

Van onze redactie 12 december 2020

Ali B 2020 hand gespreid omhoog web

De eerste pilot is achter de rug en ik kan nu zeggen: we hebben met ikwilgroeien.nl nu ook een b2b programma: wij willen groeien. De code daarachter is: kwetsbaarheid. De pilot liet het ook direct zien: als leidinggevende ondernemers meer verbinding met hun medewerkers willen, moeten zij kwetsbaarheid faciliteren. En dat begint bij de ondernemer zelf.

Je bent kwetsbaar wanneer je iets zegt met je hart wat je hoofd probeert tegen te houden. Het mooie is dat iedereen daarna volgt, omdat ze zich veilig voelen. Want als de baas durft te zeggen waar hij onzeker over is, waarvoor hij zich schaamt, wat hij fout doet, waar hij niet tevreden over is, dan kunnen medewerkers dat ook. Een echte leider geeft het goede voorbeeld.

Positief denken stelt vooral wat voor als je op de proef bent gesteld in een negatieve situatie

Dit b2b-programma ga ik doen met experts en ervaringsdeskundigen. Het motto zal niet zijn ‘jij moet’, maar: ‘toen ik stond waar jij nu staat, heb ik dit en dat gedaan’. Positief denken, daar gaat het om. En positief denken stelt vooral wat voor als je op de proef bent gesteld in een negatieve situatie. Bibian Mentel, de snowboarder die een been moest laten amputeren en al veertien keer kanker kreeg, is echt op de proef gesteld. Hoe is ze daarmee omgegaan?

Ik kan nog verder gaan: een leiderschapsprogramma met Johnny de Mol en Andre Hazes jr. Je denkt misschien: ‘gezellige gasten voor een feestje, maar wat moet ik ermee in een leiderschapsprogramma?’ Dan zeg ik: wat als zij komen praten over hoe het is om kind te zijn van een succesvolle ouder? Over wat dat met je doet als kind? Welke tips kunnen zij geven aan ouders die succesvol zijn? Ze weten wat wel en niet werkt, waar de behoefte ligt van een kind van een succesvolle ouder. Dan wordt het ineens heel interessant.

Lees ook: Ali Bouali: 'Zo wakker je het vuur aan bij je mensen'

Wat we thuis meemaken heeft invloed op wat er op de werkvloer gebeurt

Maar dit gaat over ouderschap, over een privésituatie, wat heeft dat met een leiderschapsprogramma te maken? Heel simpel: we zijn altijd totaalmens, wat we thuis meemaken heeft invloed op wat er op de werkvloer gebeurt. Daarom vraag ik ook aan bedrijven die meedoen aan een leiderschapsprogramma om open te staan voor een totaalbenadering.

Als jij als werkgever je bewust bent van de dromen van je medewerkers, kun je ze daarbij met kleine of grote gebaren helpen. Ik zeg niet dat je hun dromen de volgende dag allemaal waar moet maken. Maar door die droom te erkennen en in leven te houden, geef je ze iets groots om naar te blijven streven. Soms heb je meer aan medewerkers die je faciliteert in het ontwikkelen van hun vitaliteit en hun familieleven dan alleen het ontwikkelen van de skills en vaardigheden die ze nodig hebben om hun werk uit te oefenen. Je helpt ze om zich te ontwikkelen als totaalpersoon.

Kwetsbaarheid straalt vertrouwen uit

Je daarbij als leider kwetsbaar opstellen straalt vertrouwen uit naar de mensen om je heen. Je moet ze niet dwingen om zichzelf ook zo op te stellen, de een zal sneller volgen dan de ander. Maar ik geloof wel dat hoe langer je dat volhoudt en doet, hoe beter je op de hoogte bent van hoe het met iedereen gaat. Eigenlijk is het niet: ‘hoe gaat het met jou?’’, maar: ‘wat leeft er in jou?’ Als je dat weet, krijg je minder energieverlies, omdat je kunt opereren op basis van heldere verwachtingen. Je kunt zelfs energie creëren door te weten wat er bij elkaar leeft en hoe je elkaar kunt helpen.

Ja, het grijpt allemaal in elkaar. Daarom noemen ze mij ook wel eens ‘Totaali B’.

Fijne feestdagen! 2021 wordt het Jaar van de Ondernemer!

Lees ook: Ali Bouali: 'Zo zie je kansen die er altijd zijn geweest'

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.