Nieuws Groei

Ali Bouali: 'Ik ben een ontdekker, en ontdekkers moet je niet vertellen wat ze moeten doen'

Van iemand die niet kan zingen, naar de langstzittende coach bij het meest succesvolle zangprogramma op tv. Van magazijnmedewerker naar ondernemer met zeven miljoenenbedrijven. Ali Bouali, initiator van ikwilgroeien.nl, vertelt over onder meer zijn karakter, het continu willen 'ontdekken', drang om traditionele branches om te buigen én zijn meest recente plan: de grootste zelfontwikkelingsbibliotheek uit de geschiedenis realiseren.

Van onze redactie 4 november 2020

Ali bouali lef boek

,,Ik ben een ontdekker, en een ontdekker moet je niet gaan vertellen wat-ie moet gaan doen. Hoe kun je namelijk ontdekken binnen in een kader? Dat gaat niet. Iedereen moet me gewoon met rust laten."

De Ondernemer publiceert in samenwerking met LEF Boeken een aantal voorpublicaties uit ‘LEF – Next Level’. Voor dit schitterende koffietafelboek hebben Wessel Berkman, Shanna Bozuwa en Guus J. Baks tal van topondernemers geïnterviewd en deden onderzoek naar wat maakt dat sommige organisaties veel sneller groeien en complete markten verstoren. Het complete interview met Ali Bouali lees je in het boek, dus, zie ook www.nogmeerlef.nl.

,,Waar ik mijn bergen energie vandaan haal? Dat is tweeledig. Mijn stofwisseling is heel hoog én ik maak optimaal gebruik van alle energie. Elke vorm van stress, verzet en agressie is namelijk energie. Energie discrimineert niet. Er is geen positieve of negatieve energie. Je ervaart vloeiende energie of vastzittende energie. Wat veel mensen ervaren als stress, is voor mij energie om gebruik te maken van een kans. Om iets moois neer te zetten. Te creëren. Om kansrijke situaties om te buigen naar succes."

'Als ik stress ervaar denk ik: oh, wat een geweldige kans'

,,Stress is je verzetten tegen wat is. Dat is compleet kansloos. Als ik stress ervaar, dan denk ik: oh, wat een geweldige kans. Dan kan ik ineens een geweldig nieuw idee lanceren, stress kan echt een bron zijn van succes. Stress omzetten in succes, dat is mijn levensfilosofie ongeacht de situatie om mij heen. Dus corona of niet, ik pak die kansen!"

Ali Bouali is lid van de Raad van Advies van De Ondernemer; dit is de eerste van zijn tweewekelijkse blog: Ali Bouali: ‘Voordat je een miljoen hebt, moet je al denken als een miljonair’

'Ontdekken doe je zonder kaders'

,,Ik ben een ontdekker, en een ontdekker moet je niet gaan vertellen wat-ie moet gaan doen. Hoe kun je namelijk ontdekken binnen in een kader? Dat gaat niet. Iedereen moet me gewoon met rust laten. Mijn vrouw geeft me daar heel veel ruimte in. Zij runt de artiestenkant binnen SPEC en ze geeft mij de vrijheid en ruimte om me bezig te houden met projecten die me energie geven. Dat is belangrijk. Als ik daar te weinig ruimte voor krijg, dan kan ik destructief gedrag gaan vertonen. Dat willen we niet."

,,Mijn nieuwsgierigheid prikkelde mij als kind al. Ik stelde heel veel vragen aan iedereen, alles was fascinerend. Of het nu de overbuurvrouw van 88 was of mijn moeder, leraar of buschauffeur was. Ik moest altijd de antwoorden hebben. Ik wilde altijd alles weten, maar ik moest wel iets kunnen met die antwoorden. Het moest me intrigeren. Daar ging het op school mis. Daar kreeg ik antwoorden op vragen die ik niet stelde, die me niet interesseerde. Op school leer je veel nieuwe inzichten, maar geen nieuwe gewoontes. En daar gaat het mis. Inzichten komen pas tot leven als je ze toepast."

,,Kinderen onthouden weinig van wat ze leren op school. Dat komt omdat ze het niet hebben kunnen toepassen, dan blijft het niet hangen. Enorm zonde. Wat ik zou zeggen tegen kinderen op school, maar ook tegen jongeren die willen groeien en leren is: ga naar buiten, ga in de samenleving je nieuw opgedane kennis beproeven."

Ali bouali lef ikwilgroeien

Traditionele branches ombuigen

,,Peter Göbel, directeur van ING Real Estate Finance, benaderde mij en vroeg of ik wilde spreken op de Provada. Ik had nog nooit iets in vastgoed gedaan dus ik vroeg hem, ‘wat moet ik ze vertellen dan? Op zo’n event komen de grootste mensen uit de branche, de grootste vastgoedklanten van Nederland. Wat heb ik ze vertellen, met nul kennis van de branche?’ Gewoon jouw visie’, zei hij. ‘Ik ken jou als iemand die overal schijt aan heeft. Ik wil dat je ze wakker schudt, ze inspireert met jouw visie.’ Ik vond het fantastisch om hem te helpen, want Peter is echt een bijzondere man, een rasechte idealist. Hij was de eerste die zei, ‘wie niet groen gaat, financieer ik niet meer.’ Zelfs de premier heeft zich daar toen mee bemoeit."

,,Het viel mij op dat de vastgoed echt een ‘vieze’ branche was. Het barst er van mensen die alleen maar kopen om er, vooral zelf, nog veel rijker van te worden. Ik kijk daar zelf heel anders naar; ik vind dat vastgoed altijd in dienst moet staan van de community."

'Heel tof project: de grootste zelfontwikkelingsbibliotheek uit de geschiedenis'

,,Ik ben nu bezig met een heel tof project in een grote Nederlandse stad, om daar appartementen te bouwen met studentenwoningen en een grote zelfontwikkelingsbibliotheek eronder. De grootste zelfontwikkelingsbibliotheek uit de geschiedenis gaat het worden! Mensen moet echt minder romans en meer zelfontwikkelingsboeken lezen. Die focus op zelfontwikkeling is ook onderdeel van mijn nieuwe bedrijf ‘Ik wil groeien.’ Hiermee richt ik me op iedereen die écht aan zichzelf wilt werken. Ik wil ze inspireren om zichzelf te overstijgen, daar dragen wij vanuit het platform aan bij."

Lees ook: Ali Bouali: 'Problemen brengen vaak ook kansen met zich mee'

Boek lef 2 cover

Wat zou 20 procent meer LEF jou opleveren? Lees het complete verhaal van Ali Bouali en andere marktverstoorders zoals Daan van Renselaar (Stella), Pierre Boels (Boels verhuur), Wim van der Leegte (VDL) en nog veel meer in het boek ‘LEF – Next Level’! Verkrijgbaar via www.nogmeerlef.nl.

Meer over het online groeiplatform van Ali Bouali vind je op www.ikwilgroeien.nl.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.