Blog Groei

Ali Bouali: 'Zo zie je kansen die er altijd zijn geweest'

Toeval bestaat niet. Als dat gezegde nog niet bestond had Ali Bouali, lid van de Raad van Advies van De Ondernemer, hem zomaar kunnen bedenken. Want toen hij eind 2018 besloot om harder aan zichzelf te werken dan aan zijn werk, kwam de ene na de andere zakelijke kans op hem af. Deze bijvoorbeeld.

Ali Bouali | Raad van Advies De Ondernemer 15 november 2020

Ali B 2020 handen web

Foto: Guus J. Baks.

'Ik wil het dit keer hebben over synchroniciteit: een vorm van toeval van gebeurtenissen die zelf niet direct verbonden zijn. En denk nu niet dat het zweverig wordt, want ik heb een heel concreet voorbeeld voor je...

We raakten in gesprek en ze liet weten dat ze het spannend vond

In 2014 zagen we elkaar op een event. Zij had net haar uitvinding gedaan en kwam daarover vertellen. We raakten in gesprek en ze liet weten dat ze het spannend vond, op een podium. Ik vroeg: wat ga je vertellen? Ze ging het hebben over haar uitvinding: NightBalance, een nieuwe oplossing voor mensen met slaapapneu. Ik zei: maar meisje, de zenuwen die je voelt zijn er omdat je je emotioneel afhankelijk maakt van de erkenning die je krijgt. En je weet niet of je die erkenning gaat krijgen. Dat maakt jou onzeker, waardoor je zenuwen ervaart.

Laat die erkenning los en bedenk dat je die mensen iets komt brengen wat er nog niet is. Iets dat jij hebt bedacht, dat mensen gaat helpen! Dan ligt jouw lot niet meer in handen van de mensen. Het gaat erom of jij oprecht wat komt brengen, of niet. Je gaat je een stuk relaxter voelen op het podium omdat je dan alleen nog maar afhankelijk bent van jezelf. En daar heb je veel meer controle over.

Zij gaat het podium op, ze doet haar ding. Ik ga na haar het podium op en ik spreek haar niet meer.

Lees ook: Ali Bouali: 'Problemen brengen vaak ook kansen met zich mee'

Vijf jaar later krijg ik een telefoonnummer van iemand

In 2019 heb ik zelf een uitvinding gedaan. Ik praat erover met verschillende partijen. Op 8 mei zou ik tekenen. Nu heb ik in mijn eerste blog verteld dat ik eind 2018 mijn agenda op slot had gegooid, omdat ik zei: ik ga werken aan mezelf en niet meer aan mijn werk. Dat was trouwens tegen de zin in van het boekingskantoor.

Op 6 mei stuurde mijn boeker een berichtje: Ali, ik weet dat je niets wilt doen, maar dit leg ik toch even bij je neer. Dit is iemand die je kent van de Big Improvement Day. Dat event ken ik, de top van het bedrijfsleven is er, samen met de overheid en mensen die met innovatie bezig zijn. Er zijn altijd wel interessante mensen voor mij. Bovendien betaalden ze ook best wel wat voor een feestje. Daar kijk je dan toch even naar, dus ik zei: stuur me het nummer maar.

'Ik stond op het punt om alles wat je dom kunt doen te doen en zij is voor me gaan staan''

Ik tik dat nummer in en ik zie een naam in mijn telefoon verschijnen: Eline. Ik denk, wie is dat, ik heb haar nummer? Dus ik zoek in mijn WhatsApp geschiedenis en ik vind een berichtje van vijf jaar eerder: Thanks nog, kippenvel van je optreden, groetjes Eline NightBalance. Ik google ‘Eline NightBalance’ en zie dat ze haar bedrijf heeft verkocht aan Philips. En ik zou twee dagen later over mijn uitvinding met Philips en een paar andere partijen aan tafel zitten. Nu moet je weten: op dat moment heb ik bijna al mijn aandelen weggeven. Niet op papier, maar wel op intentie, want ik heb er de ballen verstand van.

We bellen en ik zeg: ik kom, hoef geen geld te hebben, maar ik wil wel dat je over twee dagen met mij aan tafel zit om te kijken of ik geen domme dingen doe. Zij zegt: deal! Ze zit met mij aan tafel, wordt door iedereen herkend. Ik stond op het punt om alles wat je dom kunt doen te doen en zij is voor mij gaan staan en heeft alles voor mij georganiseerd en geregeld. Plus: voor mijn uitvinding had ik nog een partij nodig voor iets unieks dat maar door een paar bedrijven in de wereld wordt gedaan. En bij dat bedrijf zit zij in de organisatie.

Bizar! En nu zitten we samen in dit project en kan ik je begin volgend jaar vertellen wat het is.

Lees ook: Live radio vanuit food district Liemès: 'Lang leve de ondernemer'

Je moet daadwerkelijk dingen anders doen

Wat ik hiermee wil zeggen: ik gooide mijn agenda op slot om harder te werken aan mezelf dan aan mijn werk omdat ik geloof dat dit soort dingen gebeuren. Dat ik kansen krijg die er altijd zijn geweest, maar die ik nooit zag omdat ik te veel gefocust was op wat ik deed en niet op wat ik ga doen.

Het is synchroniciteit en de wet van de aantrekkingskracht. Je moet erin geloven, maar dat vind ik niet genoeg. Je moet daadwerkelijk dingen anders doen om andere dingen op je af te krijgen. En er is niets zweverigs aan deze law of attraction als je hem toepast zoals ik dat doe door elke keer structureel dingen anders aan te pakken. Want dan trek je ook andere mensen aan en vallen er bizar veel dingen op hun plek.

Een week? Maak er een Jáar van de Ondernemer van!

De ontmoeting met Eline is een van de veertig bizarre dingen die zijn gebeurd nadat ik op 23 december 2018 besloot om harder aan mezelf te werken dan aan mijn werk. Gebruik de Week van de Ondernemer om daar ook eens over na te denken. En maar er een bijzonder Jaar van de Ondernemer van!

Video: De Ondernemer Update

Ali B verzorgt in de Week van de Ondernemer dagelijks de afsluiting van de online nieuwsshow De Ondernemer Update (vanaf maandag 16 november 11.00 uur). Over toeval gesproken…

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.