Blog Groei

Ali Bouali: 'Dit wordt je beste jaar tot nu toe'

Ali Bouali, lid van onze Raad van Advies én blogger van De Ondernemer, doet niet aan goede voornemens. Maar dit wordt wel zijn beste jaar tot nu toe: zijn best year yet. Een plan waarmee je overigens het hele jaar door kunt beginnen. Het levert Ali veel positiefs op, op de zaak én thuis.

Ali Bouali | Raad van Advies De Ondernemer 8 januari 2021

Ali B 2020 hand gespreid omhoog web

'Goede voornemens vind ik een cliché. Ik heb er nooit aan meegedaan, behalve misschien eind 2018 toen ik besloot om alles om te gooien. En toch ontkom ik er ook nu niet helemaal aan. Ik noem het alleen anders: dit wordt mijn best year yet. Ik heb deze gedachte meegenomen uit sessies die ik enkele maanden geleden heb gedaan met de CFO van Mediq. Zijn basis is CFO zijn. Mijn basis is mijn artiestenbestaan. Onze passie voor persoonlijke ontwikkeling bracht ons bij elkaar.

'Het gaat meer over details dan grote lijnen en dat is wennen voor mensen'

Hoe (slecht) ging het werkelijk?

Voor best year yet kijk je terug op de afgelopen periode, dat kan een jaar zijn maar ook een kwartaal of de periode van een groot project waar je aan hebt gewerkt: je noteert de zaken waarvoor je dankbaar bent dat je ze hebt bereikt. De reden daarachter is dat je op basis daarvan gaat zien dat het helemaal niet zo’n slechte periode was. Het geeft je moed, je bent trots. Het is een fijn gevoel.

Daarna noteer je waarover je teleurgesteld bent. Het maakt niet uit waar, hoe en door wie het mis is gegaan. Uit beide lijsten haal je lessen die je meeneemt naar het nieuwe jaar, of de nieuwe periode. En gaandeweg gebruik je de lessen om te meten hoe ver je bent.

Deze aanpak zorgt ervoor ik nu mijn beste jaar ooit probeer te voltooien, zowel persoonlijk als zakelijk. Werkt het? Vrienden en collega's van me zeiden onlangs: ‘Wat is er met jou aan de hand? Blijf lekker zo!’ Het is zo leuk om die feedback te krijgen.

Lees ook: Ali Bouali: 'Zo wakker je het vuur aan bij je mensen'

Wil je het dit jaar anders aanpakken?

Dit wordt geen jaar dat ik op me af laat komen. Dit wordt een jaar dat ik creëer. Een mooi gevoel om zo te denken. Vorig jaar heb ik wat relaties verloren doordat ik mensen bekritiseerde. Of het nu terecht of onterecht was, het brengt me niet verder, levert me niets op. Nu weet ik: dit jaar wil ik dat niet meer doen. Ik ben me veel bewuster van de keuzes die ik maak. En doordat ik die keuzes deel, kunnen mensen om me heen mij weer helpen. Ik kreeg al een keer te horen: ‘Ik dacht dat je het dit jaar anders wil aanpakken?’

Deze instelling werkt zowel zakelijk als privé. Om een goede echtgenoot te zijn, moet ik veel van mezelf wegcijferen. Ik was vaak dominant in mijn relatie, maar nu is mijn vrouw een soort ontdekkingsonderwerp geworden. Het gaat niet om wat ik vind, ik wil ontdekken wat zij vindt omdat ik dat al die jaren te weinig heb gedaan. Het is superleuk, ook voor jezelf, omdat je dingen ontdekt. En het maakt je een leukere echtgenoot.

'Ik was vaak dominant in mijn relatie, maar nu is mijn vrouw een soort ontdekkingsonderwerp geworden'

Van wat? naar hoe?

Mijn vrouw is een hoe-mens: hoe ga je dit doen, hoe gaat het? Ik ben vooral een wat-persoon: wat ga je doen, wat heb je daarvoor nodig? Het is grappig om te ontdekken dat ik veel meer in de hoe-modes moet staan om een betere echtgenoot te zijn. In mijn ondernemerschap vervang ik nu ook ‘wat?’ zoveel mogelijk door ‘hoe?’. Ik bel alle projecten en vraag: hoe gaat het, hoe doen we het, hoe komen we er? Het gaat hierbij meer over details dan grote lijnen en dat is wennen voor mensen. Ze bosten wel eens met elkaar, detailmensen en grote-lijnenmensen. Gebeurt bij mij ook, maar ik kan nu het denken in grote lijnen compenseren met denken in details en dat is een enorme verrijking.

Het geeft me bovendien als ondernemer een voldaan gevoel, maakt me rustiger. Dat wens ik iedereen toe. En dat geldt niet alleen voor het begin van een nieuw jaar, want best year yet kun je op elk moment beginnen: als de lockdown wordt versoepeld en je de deuren weer kunt openen, bijvoorbeeld. Als je de draad weer oppakt of wanneer je met iets nieuws begint.

Vanaf het moment dat jij zegt: ‘Ik ga nu beginnen en meten’, gaat jouw jaar in.

Maak het je beste jaar!'

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.