Aangeboden door Enterprise Europe Network

Nieuws Groei

Dit bedrijf wekt Europese interesse met oplossing in lichttechnologie

Je schoenen uittrekken en op sokken door de veiligheidscontrole is waarschijnlijk het minst favoriete vliegveldmoment van veel reizigers. Stage Gate 11 vond een oplossing in lichttechnologie, die schoenen scant terwijl je ze draagt. Om te groeien benutten ze de kennis en financiële support van het Enterprise Europe Network. Dit is het succesverhaal van de startup.

Theo Loth 14 november 2020

Stage gate vliegveld europa lichttechnologie

Michiel Poppink (Stage Gate 11, links) en Herman Hartgers van KVK. Foto: Machtelt Mostert

Michiel Poppink van Stage Gate 11 was zelf ondernemer en werkte voor het Ministerie van Economische Zaken, waar hij andere ondernemers tot innovatie aanzette. Zijn passie voor innovatie deelt hij met Gunther van Adrichem, die tien jaar in Research & Development werkte bij Schiphol Airport. Met een derde compagnon, Wil Ruijsbroek, begonnen ze in 2015 een nieuwe onderneming: Stage Gate 11.

,,Rond die tijd stonden Europese luchthavens voor grote uitdagingen: er waren meer passagiers, er was meer wetgeving en meer dreiging. Ook was het niet eenvoudig om genoeg personeel te vinden, terwijl de veiligheidscontroles een stuk klantvriendelijker zouden moeten zijn,” vertelt Michiel Poppink.

Voor corona, en als de vliegtuigbranche weer op volle capaciteit draait ook na corona, is de techniek een hulpmiddel tegen drukte ,,Reken eens uit hoe veel schoenen er uit- en aangetrokken moeten worden! Voor oudere of mindervalide mensen kan bukken een probleem zijn.”

Eén handeling automatiseren is al enorme winst

Juist in coronatijden helpt techniek vliegvelden en passagiers met andere uitdagingen, hygiëne en crowd control. ,,Het is ook onhygiënisch, want je loopt op sokken en je schoenen worden in bakken gezet waar anderen later hun jassen in leggen. Deze ene handeling automatiseren betekent een enorme verbetering. Ook voor het securitypersoneel op het vliegveld, want zij kunnen zich meer concentreren op het begeleiden van de passagiers.”

"Delta R Detection heeft technologie ontwikkeld die op afstand explosieven en narcotica kan detecteren"

Herman Hartgers, internationaal adviseur van KVK en Enterprise Europe Network

Het is daarom niet verwonderlijk dat ze in 2010, toen een grote Europese luchthaven op zoek was naar innovatieve bedrijven die oplossingen konden bedenken om de efficiëntie en veiligheid van beveiligingscontroles te verbeteren, in contact kwamen met het Enterprise Europe Network, 's werelds grootste ondersteuningsnetwerk voor het midden- en kleinbedrijf (mkb).

Zeshonderd organisaties samengebracht

Het netwerk brengt 600 aangesloten organisaties samen in de EU-lidstaten en daarbuiten. ,,We schakelden ons netwerk in en kwamen via de Amerikaanse ambassade in contact met Delta R Detection, een spin-off van een Amerikaanse Universiteit,” zegt Herman Hartgers, adviseur voor internationale bedrijven van de Nederlandse Kamer van Koophandel en van het Enterprise Europe Network.

,,Delta R Detection had spectroscopietechnologie ontwikkeld, die op afstand items op de aanwezigheid van explosieven en narcotica kan scannen.” Tijdens de Security Innovation Days van 2011 werd Delta R Detection aan de directie van de luchthaven voorgesteld en de techniek bleek erg interessant, maar nog niet direct toepasbaar. De Nederlandse Kamer van Koophandel, partner van Enterprise Europe Network in Nederland, ging in haar netwerk op zoek naar een partner om de technologie van Delta R Detection verder te ontwikkelen én op de markt te brengen.

"Mooi wereldwijd netwerk, waar markten tussen zitten waarvan je niet eens wist dat ze bestonden"

Michiel Poppink, mede-oprichter Stage Gate 11

Enterprise Europe Network kwam bij Stage Gate 11 uit. ,,Wij zijn met Delta R Detection in zee gegaan en onze airport security experts, onder wie Mariska Huis, zochten uit hoe we deze techniek goed kunnen laten aansluiten bij de noden van de luchtvaartsector,” zegt Poppink.

Dankzij het partnerschap dat Enterprise Europe Network faciliteerde tussen Delta R Detection en Stage Gate 11, kon Stage Gate 11 uitgroeien tot een bedrijf met tien werknemers, dat op het punt staat de eerste schoenenscanner te lanceren voor het screenen van passagiers op luchthavens.

Zo voorkom je dat voetbalfans met vuurwerk gooien

Enterprise Europe Network blijft ondertussen bijdragen aan de ontwikkeling van Stage Gate 11 door nieuwe mogelijkheden en partners aan te dragen. Poppink: ,,Niet alleen bracht het netwerk ons samen met Delta R Detection, via de Security Innovation Days kwamen we ook in contact met de Saxion Hogeschool. Dat leidde tot een project om op afstand de aanwezigheid van sporen van vuurwerk op tassen en rugzakken te detecteren. In de toekomst kan dit helpen voorkomen dat er tijdens wedstrijden in voetbalstadions met vuurwerk gegooid wordt.”

Stage Gate 11 blijft nieuwe samenwerkingen aangaan, onlangs nog met de Nederlandse overheid en de douane, om op afstand postpakketten te scannen op sporen van narcotica en explosieven. ,,Dankzij Enterprise Europe Network hebben we een hele lijst van afzetmarkten die onze technologie kunnen gebruiken, in Europa en daarbuiten, waar wij uit blijven putten.”

,,Op dit moment zijn we bezig profielen van nieuwe toepassingsgebieden op te stellen en in de database van Enterprise Europe Network te zetten,” besluit Poppink. ,,Mijn ervaring is dat daar telkens interessante mogelijkheden uitkomen. Het is een ontzettend mooi wereldwijd netwerk, waar markten tussen zitten waarvan je niet eens wist dat ze bestonden.”

Dit artikel kwam tot stand i.s.m. Enterprise Europe Network. Kijk op enterpriseeuropenetwork.nl voor meer informatie.

Netwerk voor mkb'ers met internationale ambities

Enterprise Europe Network (EEN) is het grootste ondersteunende netwerk voor het mkb met internationale ambities. EEN brengt meer dan 600 partnerorganisaties in ruim zestig landen samen ommkb-ondernemers te ondersteunen en te adviseren bij hun internationale groei. Die ondersteuning richtzich in hoofdzaak op het vinden van financiering, begrijpen van de EU-wetgeving en partners vinden binnen en buiten Europa.

Sinds de uitbraak van hetcoronaviruswerken de Europese Unie en de lidstaten nauw samen aan ondersteuningsmaatregelen en herstelplannen om de economie te ondersteunen en bedrijven te beschermen. Lees meer over de EU-respons op het coronavirus en het Herstelplan voor Europa op enterpriseeuropenetwork.nl en euopen4business.eu.

Enterprise Europe Network is een initiatief van de Europese Commissie sinds 2008 en wordt medegefinancierd door het Competitiveness of Enterprises and Small and Medium-sized Enterprises (COSME) programma van de Europese Unie.