Nieuws Groei

Buffett (88) en Munger (95) maakten 19,3 miljard winst

Warren Buffett (88) en zijn zakenpartner Charlie Munger (95) van de succesvolle investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway ogen nog fris en kwiek, maar toch hebben ze zaterdag iets opmerkelijks gedaan. De krasse knarren noemden namen van mogelijke opvolgers. En ohja, er werd 19,3 miljard winst gemaakt.

Ton Voermans (AD) 5 mei 2019

ANP Buffet Munger 1

De twee puissant rijke investeerders maakten zaterdag bekend dat hun investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway in 2018 een nettowinst van 19,3 miljard euro had geboekt. De firma heeft de twee privé ook schathemeltje rijk gemaakt. Buffett heeft een vermogen van 79,6 miljard euro (alleen Microsoft-oprichter Bill Gates en Amazon-baas Jeff Bezos zijn rijker). Zijn compagnon Munger, die veel doneert aan universiteiten, is vergeleken met Buffett maar een armoedzaaier met een vermogen van 1,5 miljard euro.

De jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway was zaterdag een groots evenement. Naar schatting 40.000 mensen waren naar Omaha gekomen om Buffett en Munger te horen praten over de beste investeringen, wist het AD te melden.

Buffett vertelde onder meer dat Gregory Able en Ajit Jain in de nabije toekomst aanspreekpunten zullen worden voor aandeelhouders. Able (57) en Jain (67) zijn vorig jaar toegetreden tot de raad van bestuur van Berkshire Hathaway. Jain staat aan het hoofd van de verzekeringstak, Able van alle niet-erzekeringsactiviteiten.

,,Je kan geen betere operationeel managers hebben dan Greg en Ajit. Wat zij voor elkaar krijgen is fantastisch’’, aldus Buffett, die al sinds de jaren zestig aan het roer van het bedrijf staat en de bijnaam ‘het orakel van Omaha’ draagt.

Lees ook: Hoe Tim Cook van Apple een geldmachine maakte

Apple

CEO Buffett en zijn tweede man Munger werden ook bestookt met vragen over de bedrijfsstrategie. Aandeelhouders wilden vooral weten of Berkshire Hathaway zijn focus gaat verleggen naar tech-bedrijven, nu het bedrijf aandelen blijkt te hebben gekocht in Amazon en een belang van 40 miljard dollar heeft in Apple.

Dat is niet het geval, was het antwoord. Wel stak Buffett zijn bewondering voor Amazon-grondlegger Jeff Bezos niet onder stoelen of banken. Hoe die Amazon heeft omgevormd van online-boekwinkel naar de huidige handelsgigant is ‘zo ongeveer een wonder’, aldus de investeerder.