Nieuws Groei

Hoe je omgaat met de snelle groei van je bedrijf

Vijftig procent zijn we dit jaar gegroeid met i4talent, schrijft Danielle Kleyheeg in een column. De helft groter! Of ik daar blij mee ben? Ja. En nee. Die ‘ja’ hoef ik natuurlijk niet uit te leggen. En toch: ik verlangde af en toe heel stilletjes – zonder dat iemand het zag – terug naar de tijd van vóór die ongelooflijke groeispurt. Naar de tijd dat ik gewoon nog de gelegenheid had om elke dag 100 procent achter de ambitie van i4talent aan te hollen.

Danielle Kleyheeg 10 december 2018

Blog danielle kleyheeg

Want als je 50% groeit in een jaar, word je ineens een heel ander bedrijf. Het oude organisatiemodel kan de prullenbak in. Alles moet anders. Procedures en protocollen. Elke maand pop-gesprekken en bila’tjes. Er komen mensen bij voor taken die iemand er voorheen ‘wel even bij’ deed. Er komt een managementlaag bij.

Ik voelde me af en toe eindbaas van een heel ander bedrijf dan het i4talent dat ik 13 jaar terug begonnen was. Er kwamen allerlei dingen bij die absoluut gedaan moesten worden, maar die mij ook beperkten in mijn plezier en het op peil houden van het fun-gehalte.

Op zo’n moment moet je er keihard voor waken dat de cultuur van je organisatie niet 180 graden draait. Want nog zo’n jaar – de vooruitzichten zijn onverminderd goed – en we zijn echt een compleet ander i4talent. Groter, logger, bureaucratischer – en zeker niet het i4talent dat opdrachtgevers mede kozen, omdat we af en toe zo lekker gek zijn. Op dat imago moeten we zuinig zijn. En daar ligt ook mijn passie.

Lees ook: Zo vindt succesrecruiter Fintrex wél personeel voor callcenters

Investering

Daarom heb ik niet in tijd geïnvesteerd, maar in geld. In geld om goede mensen aan te trekken. Mensen die doen wat gedaan moet worden en zich daar wél voor 100 procent aan kunnen wijden. We hebben er onder meer een groeimanager en een commercieel directeur bij. Ik kan dat eigenlijk iedere ondernemer die groeit aanraden. Op die momenten moet je zorgen dat je de focus houdt op datgene waar jij goed in bent. En dat je je niet laat opslokken door werk dat je niet leuk vindt en waar je je aandacht niet bij kunt houden.

Haal er dan mensen bij die je dat werk uit handen nemen. En ga zelf doen waar je wel lol in hebt. Bezig zijn met nieuwe dingen. Mensen kansen geven. Jonge talenten triggeren. De spanning opbouwen voor volgend jaar: wat gaan we dan weer doen met i4talent? Want groeien of niet, we blijven de leukste!

Danielle Kleyheeg is de oprichter en CPO (Chief Pirate Officer) van detacheringsbureau i4talent in Den Haag. Als recruiter richt ze zich vooral op de sectoren finance en IT. i4talent bestaat sinds 2005.