Nieuws Groei

Coronacrisis treft vooral volwassen snelgroeiende bedrijven

Bedrijven die aan de vooravond staan van een internationale doorbraak hebben veel meer te lijden gehad onder de coronacrisis dan startups. Dat blijkt uit het ScaleUp Dashboard 2021 van het Erasmus Centre for Entrepeneurship en Rotterdam School of Management. Daarmee is het Nederlandse ecosysteem voor bedrijven hard geraakt.

Rodrick de Munnik 15 oktober 2021

Groei corona crisis bedrijven

Illustratie: Shutterstock

De coronacrisis is een enorme klap voor het bedrijfsleven. Zo blijkt het aantal snelgroeiende bedrijven in 2020 te zijn gedaald met 10,5 procent; de sterkste daling sinds 2014. De negatieve trend was er al, ook in 2019 daalde het aantal snelgroeiende bedrijven, maar die trend lijkt versneld, zo blijkt uit het ScaleUp Dashboard 2021. Niet zo zeer jonge startups zijn geraakt, maar vooral bedrijven die al de volwasssen status hebben bereikt en op het punt staan om internationaal door te breken zijn onevenredig hard geraakt.

,,Denk aan de Coolblue's. We zagen al voor corona dat deze bedrijven het lastig hebben. Het zijn complexe bedrijven om te leiden en om groei in te bewerkstelligen. Corona heeft dat nog eens extra versterkt, want naast een bedrijf leiden moest ineens een crisis worden bestreden,” licht hoogleraar ondernemerschap Justin Jansen de bevindingen van zijn onderzoek toe.

Lees ook: Coolblue stelt beursgang uit wegens 'onzekerheid op markten'

Op zich zijn de problemen verwacht en niet onlogisch

Het ScaleUp Dashboard is een jaarlijks terugkerend onderzoek naar snelgroeiende bedrijven, uitgevoerd door het Erasmus Centre for Entrepeneurship en Rotterdam School of Management onder leiding van Jansen. Een snelgroeiend bedrijf is een bedrijf van tenminste 10 FTE dat gedurende een periode van drie jaar een gemiddelde groei heeft gerealiseerd van 20 procent op jaarbasis.

Op zich is het niet onlogisch dat juist de wat grotere bedrijven in de problemen zijn gekomen, meent Jansen. ,,Startups halen vaak nog wel extern geld binnen als er iets aan de hand dreigt te zijn. Dat is voor grotere bedrijven vaak lastiger. Ze varen al scherp aan de wind als het gaat om de kosten, want anders zouden ze niet succesvol zijn. Maar de investeringen die nodig zijn om de situatie om te draaien zijn ook groter.”

Hoogleraar Jansen: 'Hele ecosysteem van bedrijven heeft hier last van.'

Als groei toplaag stagneert, komt het hele ecosysteem in gevaar

Ook de complexiteit van de bedrijven speelt een rol. Jansen: ,,Een groot bedrijf leiden betekent dat je veel keuzes moet maken om groei te realiseren. Dat is al lastig genoeg. Daar kwam ook het managen van de coronacrisis bij. Dat is voor veel bedrijven te veel.”

Voor het Nederlandse ecosysteem van startups en scale-ups is de daling van het aantal snelgroeiende bedrijven funest, zeker als het de toplaag betreft. ,,Voor de doorstroming van startup naar scale-up is het natuurlijk noodzakelijk dat de bedrijven aan de bovenkant van de pyramide succesvol zijn. Uiteindelijk stappen investeerders daarom in beginnende bedrijven. Als groei stagneert, komt het hele systeem in gevaar. Dat heeft ook gevolgen onderin het ecosysteem.”

Lees ook: Techleap.nl: ‘Nederlandse ondernemer is niet ambitieus genoeg’

De nieuwste inzichten geven aan waar de zwakste schakels zich bevinden binnen ons scale-upecosysteem en maken zichtbaar hoe kwetsbaar deze groep aan snelgroeiende bedrijven is. ,,We zullen beter moeten begrijpen wat de onderliggende oorzaken voor deze scherpe daling zijn in het aantal snelgroeiende bedrijven dat juist heel goed op weg was. Alleen zo kunnen we het Nederlandse scale-upecosysteem verder versterken, professionaliseren en internationaliseren", vervolgt Jansen. Zeker ook gezien het huidige economische sentiment en de krapte op de arbeidsmarkt is het belangrijk om te bezien of deze terugslag zich ook tot in 2021 en verder zal handhaven.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws