Nieuws Groei

Minder groeikapitaal voor startups in tweede kwartaal: 'Geen structurele daling'

In het tweede kwartaal van 2022 is er voor 710 miljoen euro aan durfkapitaal opgehaald door Nederlandse startups en scale-ups, tegenover 811 miljoen in het vorige kwartaal en 2,2 miljard in het tweede kwartaal van vorig jaar. In totaal werd er in het eerste halfjaar 1,5 miljard euro geïnvesteerd in deze bedrijven tegenover 3,1 miljard in dezelfde periode vorig jaar.

Van onze redactie 28 juli 2022

Startup scale up unicorn

Er was het afgelopen halfjaar, tegen de trend in, een afname in de grotere deals van boven 15 miljoen euro. Illustratie: Shutterstock

Het aantal deals was met 106 vergelijkbaar met de 112 in dezelfde periode vorig jaar. Toch is het bedrag slechts 30 procent van het recordbedrag in het tweede kwartaal van 2021.

Een belangrijke reden hiervoor is dat er in dat kwartaal vorig jaar verschillende megarondes waren zoals een aantal van de Nederlandse wereldspelers MessageBird, Mollie en Bunq, die alle toen honderden miljoenen ophaalden. Ook was er in het afgelopen halfjaar, tegen de trend in, een afname in de grotere deals van boven 15 miljoen euro en opnieuw een daling in het aantal kleine deals van minder dan 1 miljoen euro; een ontwikkeling die al enkele jaren aan de gang is.

''De wereldwijde trend dat de markt van start- en scale-upinvesteringen terugloopt, onder andere door de toenemende inflatie en rente, houden we in de gaten''

Lucien Burm, voorzitter Dutch Startup Association

Aantal grote succesvolle rondes in het tweede kwartaal van 2022

Dit blijkt uit het Quarterly Startup Report, een driemaandelijkse data-analyse van Dealroom.co, Golden Egg Check, KPMG, de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s), Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP), Dutch Startup Association (dSa) en Techleap.nl.

Ondanks de daling in het totaal opgehaalde groeikapitaal voor startups en scale-ups waren er een aantal grote succesvolle rondes in het tweede kwartaal van 2022, zoals Backbase en Pyramid Analytics die beide ruim 100 miljoen euro ophaalden. Ook In3, SMART Photonics en TestGorilla deden het goed met respectievelijk 81, 75 en 70 miljoen euro.

Lees ook: Welt Ventures (Marktlink) haalt 35 miljoen euro op: 'Meer investeren in veelbelovende startups'

'Geen verrassing dat er minder kapitaal is opgehaald door Nederlandse techbedrijven'

Voor ondernemers met goede investeringsvoorstellen is er niet direct reden tot zorg, hoewel het aantrekken van groeigeld in de komende periode waarschijnlijk uitdagender zal blijven. Positief is dat er nog veel kapitaal in de markt aanwezig is. De afgelopen jaren hebben veel venture capital-firma's (durfkapitaal) nieuwe fondsen opgezet waaruit ze de komende jaren willen investeren. Ook het afgelopen kwartaal zijn er nieuwe Nederlandse fondsen bijgekomen, waaronder van Endeit Capital, SHIFT Invest en Shamrock Ventures, allen gefocust op fases waar uitdagingen liggen.

,,Dat er afgelopen kwartaal minder kapitaal is opgehaald door Nederlandse techbedrijven komt niet als verrassing", aldus Lucien Burm, voorzitter van de Dutch Startup Association (DSA), verwijzend naar de uitzonderlijke megarondes vorig jaar. ,,De wereldwijde trend dat de markt van start- en scale-upinvesteringen terugloopt, onder andere door de toenemende inflatie en rente, houden we in de gaten. Maar vooralsnog zien we dat het aantal investeringen niet zo sterk terugloopt in Nederland. We horen ook wel dat waarderingen onder druk staan, met name in de latere groeifase. Structureel lijkt er nog steeds voldoende groei in te zitten. We zijn daarom zeer benieuwd of we ditzelfde beeld ook in de rest van het jaar terug gaan zien."

''In de latere fase, met deals van boven de 15 miljoen, zijn investeerders momenteel wat huiveriger. Investeringen in die fase zullen op termijn weer aantrekken verwachten we''

Maurice van Tilburg, Managing Director Techleap.nl

Huidige marktomstandigheden hebben impact op de hele vroege fase én late fase

Maurice van Tilburg, Managing Director van Techleap.nl: ,,We zien dat de huidige marktomstandigheden met name impact hebben op de hele vroege fase én de late fase. Het aantal rondes tot 1 miljoen euro is afgenomen, wat zorgelijk is. Als deze trend zich voortzet, stokt de aanwas van technologiebedrijven die nodig zijn voor de belangrijke maatschappelijke transities op het gebied van klimaat, zorg en de circulaire economie en de langdurige economische groei in Nederland. In de latere fase, met deals van boven de 15 miljoen, zijn investeerders momenteel wat huiveriger. Investeringen in die fase zullen op termijn weer aantrekken, verwachten we."

DSA-voorzitter Lucien Burm was eind mei co-host van De Ondernemer Live. Kijk en/of beluister hieronder de uitzending terug.

&t=10s

Lees ook: Shamrock Ventures lanceert impactfonds gericht op tech-startups

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws