Nieuws Groei

Dragons' Den-investeerders Won Yip en Shawn Harris steken 200.000 euro in gin van Goeie Mie

Doorslaggevend voor de investering was het marketingconcept dat de zussen Josine en Francine Heijnen achter hun bedrijf Goeie Mie hebben zitten. Daarom verbinden Dragons' Den-investeerders Shawn Harris en Won Yip zich achter het jonge bedrijf dat een eigen gin-merk in de markt heeft gezet.

Robbert Daalder 23 mei 2022

Josine heijnen goeie mie gin dragons den

Josine Heijnen, mede-eigenaar van de Leidse gin genaamd Goeie Mie. Foto: Sander Pardon

Maria Catharina Swanenburg is de echte naam van Goeie Mie, die in de negentiende eeuw tientallen familieleden en buurtgenoten met het gifstof arsenicum vermoordde. Na bijna twintig jaar actief te zijn geweest, bracht een oplettende arts haar misdaden aan het licht en werd haar rechtszaak het proces van de eeuw.

Van hobby met 500 liter gin tot succes in Dragons' Den

Als oud-geschiedenisstudent likt Josine haar vingers af bij een verhaal als dit. Het is dan ook de inspiratiebron voor het product waarmee zij en Francine een investering van 200.000 euro tegen 40 procent van de aandelen ophaalden. ,,We zijn gin gaan maken omdat we het gewoon leuk vonden”, vertelt Josine. ,,En we hebben Goeie Mie eraan gekoppeld omdat heel veel mensen dit verhaal niet kennen, maar wel geweldig vinden."

,,Bovendien zijn Leidenaren trots op hun stad en daarom dachten wij dat onze gin wel in de smaak zou vallen. Wat als hobby met de verkoop van 500 liter begon, is nu mijn fulltime werk.”

Tekst gaat verder onder de foto.

De flessen van Goeie Mie, zónder arsenicum.

Lees ook: Dragons' Den: The Urban Jungle Project wil bloeien met Witvoet en Yip

Dragon Won Yip: 'Storytelling is alles'

Om eventuele onzekerheid bij de klant weg te nemen, staat er op het label van ‘de fles met het gif’ dat het arsenicumvrij is. Het is een vorm van storytelling en voor dragon Yip dé aanleiding om te investeren. Storytelling die in dit geval plaatsvindt zodra de gebruiker de QR-code op de fles scant. Goeie Mie zal haar verhaal vervolgens hoogstpersoonlijk uit de doeken doen.

"Het is geen vanzelfsprekendheid dat je met een leuk en vernieuwend product ook echt succesvol kunt zijn. Zeker niet in dit tijdsgewricht"

De Amsterdamse zakenman zal zijn geluk niet op kunnen aangezien Mata Hari de volgende belichaming is van zowel een nieuwe gin als rum. Hari (oorspronkelijk Margaretha Geertruida Zelle uit Leeuwarden) was een exotische danseres en dubbelspion tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Mata Hari volgens Shawn Harris ondeugend genoeg

Net als Swanenburg was ook zij ondeugend, zoals Harris het tijdens de opnames van Dragons’ Den betitelde. En dus geschikt voor een drank van Leidse makelij die nu, maar ook straks een verhaal bij zich moet dragen waarin een roemruchte Nederlandse vrouw de hoofdrol vertolkt. Dat Hari internationale bekendheid geniet, zorgt ervoor dat de gezusters Heijnen ook buiten de grote Nederlandse steden aan de weg kunnen gaan timmeren.

Lees ook: Nooit te vroeg voor een investering: RemoteDream bewijst het in Dragons' Den

Geld uit Dragons' Den investeren in marketing en extra voorraad

,,Won en Shawn zijn hier allebei ontzettend enthousiast over. Daar hebben we ook echt een hele goede combinatie mee binnengehaald. Won is op horecavlak natuurlijk goud waard en voor Shawn geldt dat op het gebied van management en opschalen. We gaan het investeringsgeld onder andere gebruiken voor een grote campagne rondom de lancering van Mata Hari en er zal iemand voor onze sales worden aangenomen.”

De kans is groot dat er ook wordt geïnvesteerd in de aanleg van een extra voorraad. ,,Het huidige materiaaltekort en de oorlog in Oekraïne zorgen ervoor dat het moeilijk is om aan karton en glazen flessen te komen.

,,De Mata Hari-lijn had er zelfs al kunnen zijn als deze problemen er niet waren. Óf de flessen zijn op óf ze worden niet meer gemaakt met die ene kurkmonding die wij nodig hebben. Rond kerst ben ik in mijn eentje nog naar Duitsland gereden om ergens een plukje flessen op te halen. Dat maakt ondernemen lastig, al hoort het er ook gewoon bij.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Shawn Harris investeert samen met Won Yip in de dranken die horen bij Goeie Mie en Mata Hari. Foto: Annemieke van der Togt.

Lees ook: Nieuw seizoen Dragons' Den op Viaplay: lukt het Savvy investeerder te vinden?

Dragons' Den-zusters kozen toch het juiste moment

Met hun bedrijf Dutch Gin Organic (overkoepelend voor de merken Goeie Mie en Mata Hari) verwachten Josine en Francine dit jaar meer dan 2,5 ton aan omzet te draaien. Tel er de investering, kennis en ervaring van Harris en Yip bij op en je kunt stellen dat de zussen hun onderneming van de grond hebben. En dat terwijl de jongste van twee nog tegen deelname aan Dragons’ Den was.

Josine moet erom lachen. ,,Het leek haar een beter idee om pas mee te doen zodra Mata Hari ook al op de markt was”, verklaart ze. ,,Toch heb ik dit doorgezet omdat het geen vanzelfsprekendheid is dat je met een leuk en vernieuwend product ook echt succesvol kunt zijn. Zeker niet in dit tijdsgewricht. Geld en connecties zijn nu eenmaal belangrijk.”

Josine Heijnen: 'Alsof we de Dragons' Den-show hebben gewonnen

,,Daarnaast ben ik van mening dat je als ondernemer geen eigen bedrijf hebt om daar alleen maar in te werken. Je wilt er toch ook leuke dingen door ervaren? Dit traject met Won en Shawn is daar het voorbeeld van. Dit is echt heel gaaf en het voelt dan ook alsof we de show van Dragons’ Den gewonnen hebben.”

Lees ook: Schoenenmerk Perlie strikt Witvoet en Yip, maar sluit geen Dragon's deal

,,Waar we over vijf jaar staan?”, herhaalt Josine de laatste vraag. ,,Ik hoop dat we dan ook in Amerika zitten. Tegen die tijd hebben we drie tot vier verschillende merken, kent iedereen in Nederland onze drankjes en is men continu nieuwsgierig naar de volgende variant.”

Wil je net als Josine en Francine Heijnen meedoen aan Dragons’ Den? Meld je dan aan via deze link.

De investeerders van Dragons' Den (v.l.n.r.): Pieter Schoen, Manon van Essen, Shawn Harris, Won Yip en Bas Witvoet. Foto: Annemieke van der Togt.

In Dragons’ Den krijgen startups en scale-ups die op zoek zijn naar een investeerder, de kans hun bedrijf te pitchen aan vijf succesvolle zakenmensen. Won Yip, Shawn Harris, Pieter Schoen, Manon van Essen en Bas Witvoet investeren met eigen geld in de bedrijven die zich in het tv-programma presenteren.

De afleveringen van Dragons’ Den zijn te zien op Viaplay.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws