Combined ShapeAcademy Groei

Boekentip: Twijfel? Hoe je eindelijk ondernemer wordt

Roep je al jaren dat je ondernemer wilt worden, maar heb je de stap nog steeds niet gezet? Dan is de kans groot dat je dat nooit gaat doen. Tenzij je echt ziet wat jou tegenhoudt. Auteur Raymond de Looze helpt mensen bij hun persoonlijke ontwikkeling en geeft in dit artikel een voorproefje uit zijn boek DIY Goeroe: hoe je (eindelijk) de stap zet om ondernemer te worden.

Van onze redactie 23 maart 2021

Diy goeroe starten ondernemer raymond de looze

Afbeelding ter illustratie. Persoon komt niet naar voor in het artikel. Bron: Shutterstock

In de serie 'Goed bezig' delen de auteurs van Uitgeverij Haystack tips en ervaringen. Deze week Raymond de Looze van Double-OO die als coach en adviseur mensen helpt bij hun persoonlijke ontwikkeling. Hij is de auteur van DIY goeroe, hier te koop in de eigen boekenwinkel van De Ondernemer.

Raymond de Looze

DIY Goeroe

€29,50

Koop het boek hier

Je kunt ongetwijfeld precies uitleggen waarom je nog steeds geen ondernemer bent. Want dat heb je al vaak gedaan. Bijvoorbeeld omdat je businessplan nog niet helemaal strak staat, omdat je die perfecte compagnon nog niet hebt gevonden of misschien omdat je vindt dat je jezelf eerst nog verder moet ontwikkelen. Maar is dat het echt? Of blijf je die argumenten eindeloos herhalen omdat je de ware reden niet onder ogen ziet?

Is het angst?

Misschien ben je eigenlijk gewoon bang. Bang dat het mislukt en dat je dan voor paal staat bij je familie en vrienden. Of omdat je midden in de nacht wakker ligt van het scenario dat je als ondernemer je huis niet meer kunt betalen. Of misschien wil je eigenlijk helemaal geen ondernemer worden, maar denk je dat het indruk maakt bij familie, vrienden of potentiële geliefden?

Binnenkort is het zo ver

Het doet me denken aan een oud-collega. Ik noem hem even Albert. Een talentvolle professional. Slim, inhoudelijk sterk, communicatief vaardig, sympathiek. Albert wist me jarenlang op elke borrel te vertellen dat hij nu binnenkort de grote stap naar het vrije ondernemerschap ging zetten. Want zijn businessidee was echt vernieuwend, en de wereld zat erop te wachten. En elke keer dat je hem sprak, was het verhaal weer net wat anders. Elke keer had hij nieuwe redenen waarom het goed was om nog even te wachten. Nog heel even geduld, binnenkort is het zover.

Albert werkt nog steeds bij hetzelfde bedrijf. Ken jij ook een Albert? Of denken anderen aan jou als ze dit lezen?

Wat houdt je tegen?

Het gaat er niet om dat het beter is om ondernemer te zijn. Bij sommige mensen past het wel en bij anderen past het niet. Niks mis mee. Maar alleen jij kunt zien wat jou drijft, en alleen jij kunt ontdekken wat jou tegenhoudt. Waarom is dat belangrijk? Omdat je de stap niet kunt zetten tot het moment dat je echt scherp ziet wat het nou precies is dat jou ervan weerhoudt.

Raymond de Looze

DIY Goeroe

€29,50

Koop DIY Goeroe hier

Als je een belemmering in je buik hebt, zoals angst, dan kun je het niet in je hoofd oplossen. En dat wil nog wel eens lastig zijn, omdat ons hoofd erg creatief is in het verzinnen van allerlei ijzersterke argumenten waarom het nu voor jou nog even niet het juiste moment is. Vaak over dingen die buiten jezelf liggen. Want als het aan jou had gelegen, dan was je allang begonnen, toch?

Dus zeg eens eerlijk: waarom ben jij nog geen ondernemer?

Rayond de Looze gelooft niet in goeroes. Jij bent de beste goeroe die je kunt vinden. Wil je weten hoe je jezelf advies kunt geven? Je leest het in zijn boek DIY goeroe, hier te koop in de eigen boekwinkel van De Ondernemer.

tracking pixel