Nieuws Groei

Jonge ondernemers in veters Freek en Simon (18) mijden geen risico's voor goede doel

Veters verkopen voor het goede doel? Ja hallo, een mens moet toch iets met zijn vrije dagen in tijden van corona! En Eindhovenaren Freek van Sambeek en Simon Maas wilden sowieso al ervaring opdoen als ondernemer. Met echt ondernemersrisico en zonder dropshipping, een onlineverkooptruc.

Merlijn van Dijk (AD) 2 september 2020

Veters verkoop goed doel jonge ondernemers sam

Freek van Sambeek met een flinke voorraad veters. Foto: Sem Wijnhoven/DCI Media

De examens werden ver voor de zomer afgeblazen. Daarom besloten Freek van Sambeek (18)en Simon Maas (18) onder de naam Constrict Schoenveters een bedrijfje te starten. Nu verkopen ze ‘veters voor iets beters’. ,,Het leek ons heel vet een bedrijfje te beginnen, een website te bouwen en iets goeds te doen”, zegt Van Sambeek in het AD. Elk paar veters dat de twee verkopen levert één euro winst op. Die euro doneren ze aan de Bill & Melinda Gates Foundation. Een stichting die zich onder meer inzet voor onderwijs. Van Sambeek: ,,We willen de boodschap meegeven dat iedereen onderwijs verdient.”

Bovenal wilden de twee jongens ervaring opdoen als echte ondernemers. Onderzoeken onder welke omstandigheden je product gemaakt wordt, een eigen voorraad beheren en een goed product zoeken. Vandaar ook die veters: er zijn relatief weinig aanbieders en veters verzenden is makkelijk.

Lees ook: Zo creëert jonge ondernemer (23) succeshandel in sneakers

De mannen wilden nadrukkelijk niet aan dropshipping doen. Een manier van ondernemen die volgens de twee erg populair is onder jongeren. ,,Veel jongeren worden gebombardeerd met reclames om dat te gaan doen”, zegt Van Sambeek. ,,Dan krijgen ze mensen te zien in dikke villa’s met de boodschap: dit kan jij ook bereiken.”

Online verkooptactiek dropshipping

Dropshipping is een online verkooptactiek. Iemand bouwt een website en biedt daarop spullen aan. Als via die website een bestelling binnenkomt, bestelt de ondernemer het spul doodleuk ergens anders, bijvoorbeeld in China. De bestelling gaat vervolgens linea recta van China naar de besteller. De dropshipper heeft de verkoopwaar nooit in handen gehad, maar verdient er wel geld aan. Hij maakt van zichzelf een extra schakel in het verkoopproces.

''Als je een eigen voorraad hebt, weet je tenminste wat je verkoopt en wat de kwaliteit is''

Freek van Sambeek, ondernemer

Dropshipping is legaal. De Consumentenbond waarschuwt wel voor de nadelen. De Nederlandse verkoper heeft het product nooit gezien, dus de kwaliteit kan zomaar tegenvallen, bestellingen moeten vaak van ver komen en de prijs ligt hoger dan nodig.

Snel rijk worden

Op internet wordt dropshipping vaak gepresenteerd als manier om snel rijk te worden. Het stikt van de filmpjes waarop jonge mensen uitleggen hoe simpel je ontzettend veel geld kunt verdienen met dropshipping. Veel van die filmpjes verwijzen door naar dropshipcursussen, die uiteraard niet gratis zijn.

Lees ook: Jonge ondernemers Yasin (11) en Soufian (9) scoren met mondkapjes

Van Sambeek en Maas moeten daar dus niks van hebben. ,,Als je een eigen voorraad hebt, weet je tenminste wat je verkoopt en wat de kwaliteit is”, zegt Van Sambeek. ,,En je denkt meer na voor je ergens aan begint omdat je moet investeren.”

Dat hebben de twee overigens geweten. De verkoopteller bleef vooralsnog steken op 97. De voorraad bedraagt 403 stuks. Heeft Van Sambeek nog een goed verkooppraatje? ,,Bij 100 verkopen doen we onze eerste donatie aan het fonds en plaatsen we het bewijs op onze website.” Nog drie stuks te gaan.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.