Blog Groei

Ali Bouali: ‘Voordat je een miljoen hebt, moet je al denken als een miljonair’

Ondernemer Ali Bouali en De Ondernemer hebben een nieuwe stap gezet in hun samenwerking: Ali B, want hij is het, treedt toe tot onze Raad van Advies. Hij trapt af met deze eerste blog waarin hij ondernemers vooral wil laten nadenken: ‘Werk harder aan jezelf dan aan je werk, daar profiteert je bedrijf van’.

Ali Bouali | Raad van Advies De Ondernemer 11 oktober 2020

Ali B ikwilgroeien raad van advies blog 1

Ali Bouali, hier tijdens een van de bijeenkomsten van ikwilgroeien.nl, zijn platform waarmee hij samenwerkt met De Ondernemer.

Dit is de Raad van Advies van De Ondernemer

De Raad van Advies van De Ondernemer bestaat uit acht ondernemers en/of experts uit het bedrijfsleven die regelmatig in blogs, podcasts en artikelen hun inzichten en adviezen delen. Naast Ali Bouali zijn dat topondernemer Marco Aarnink, marcom-deskundige Thijs van Dijk, vitaliteits-specialist Martin Hersman, tech-expert Brechtje de Leij, serial entrepeneur Ralph van Dam, creative/ mediaspecialist Petra Lubbers en consumentenpsycholoog Patrick Wessels.

‘Op 23 december 2018 liep ik over het strand van Dubai en dacht ik na over wat ik allemaal had bereikt. Een gezin, gezondheid, vrienden, succes, geld – ik had het allemaal, maar vóelde het niet meer. Daar bedacht ik: voortaan moet het anders. Ik moest weer groeien en anderen helpen om hetzelfde te doen. Ondernemen deed ik al. Je plaatst mij misschien in de optreed-business, maar zo zie ik het niet zelf. Ik zit in de blij-maak-en-enthousiasmeer-business. De komende maanden voeg ik daar nog diverse branches aan toe, juist ook op terreinen waar je mij misschien niet verwacht: groter dan wat ik ooit heb gedaan, verder dan tot nu toe.

‘Kijk om je heen, sta open voor nieuwe ideeën, inzichten en samenwerkingsverbanden’

Je denkt misschien: wat heb ik daaraan? Dat zal ik je vertellen: de plannen die ik nu uitwerk zijn ontstaan uit nieuwe vriendschappen. Ik had dat op dat strand in Dubai nooit kunnen bedenken. Ik heb het afgelopen jaar bijzondere ondernemers ontmoet die met hun kijk op zaken een compleet nieuwe wereld voor mij openden. Ik studeer en leer, deel mijn gedachten en zij die van hen. En dat wil ik je meegeven: kijk om je heen, sta open voor nieuwe ideeën, inzichten en samenwerkingen.

Gebruik je creativiteit, er is bijna altijd een positieve draai aan te geven. Neem mijn boekingskantoor: Wolf. Door de huidige maatregelen kunnen de artiesten niet meer optreden. Maar organisaties willen zeker in deze tijd iets leuks doen voor hun eigen personeel. Toen hebben we aangeboden om op maat gemaakte liedjes te schrijven, die vanuit mijn studio in huis geproduceerd worden. Zo kunnen wij alsnog een boodschap voor het personeel of een speciale gelegenheid overbrengen, alleen nu online! Daar heb ik heel mooie klussen aan overgehouden én mensen aan het werk gehouden door ze anders in te zetten.

Lees ook: Met Ali B en De Ondernemer in de groeistand: zo gaan we dat doen

‘Als je geen controle over de situatie hebt zoals nu, accepteer dat dan en probeer een nieuwe realiteit te creëren’

Ik hoor je weer denken: jij hebt gemakkelijk praten! Maar als het zo gemakkelijk was, waarom hebben veel van mijn collega’s het dan niet gedaan? Waarom hebben zij zich niet aangepast? Ik heb geen kritiek op mijn collega’s, wil juist iedereen inspireren: als je geen controle over de situatie hebt, accepteer dat dan en probeer een nieuwe realiteit te creëren. Normaal ga ik het podium op voor tweeduizend mensen, ik improviseer me door shows heen. Dat doe ik nu door overal waar ik ben mensen te spreken en te onderzoeken wat ik met hun verhaal kan. Hetzelfde kun jij doen. Door dat soort ontdekkingen maak je verbindingen die anderen niet maken: voorsprong!

De richting wordt niet bepaald door de wind, maar door de stand van de zeilen. Deze week bedacht ik: ik wil de grootste zelfontwikkelingsbibliotheek van Nederland samenstellen. Ik wil tienduizend boeken hebben en die leen ik uit aan mensen die dat nodig hebben. Dat kost geld en daar heb ik wat voor bedacht. Ik krijg veel verzoeken om filmpjes en videoboodschappen in te spreken. Die ga ik binnenkort veilen en alle opbrengsten gaan naar de bibliotheek.

'Als je meer wordt, heb je meer te bieden. Als je meer te bieden hebt, komt er meer op je af'

Ondernemers moeten ook in zichzelf blijven investeren. Daarom heb ik ikwilgroeien.nl opgezet, het platform waarvoor we met De Ondernemer een samenwerking zijn aangegaan. We bieden allerlei vormen van begeleiding, want groeien is voor elke ondernemer noodzakelijk. Het gaat ook meer om wie je bent en wordt, dan om wat je hebt. Mindset is hierbij heel belangrijk.

Ik zie veel cursussen langskomen voor mensen die miljonair willen worden. Maar voordat je een miljoen hebt, moet je al als een miljonair denken. Als je iemand een miljoen geeft die niet de mindset heeft van een miljonair, dan is dat geld binnen een jaar weg. Als je iemand met de mindset van een miljonair zijn miljoen afneemt, heeft hij het binnen een jaar weer terug.

Lees ook: Ali B wordt zelfhulpgoeroe en 'voedt drang naar ontwikkeling'

Ondernemers moeten ook in zichzelf blijven investeren: leren, studeren. Gerard van den Broek, directeur van De Ondernemer, is het daarmee eens. En daarom werken we nu samen. Het is nog niet volledig uitgedacht, we gaan gewoon beginnen. Want dat is ondernemen.

En dit is pas het begin. Leuk om nu uit de kast te komen als ondernemer.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.