Nieuws Groei

Bas Smit haalt 24/7 flitsbezorger Zapp naar Nederland

Ondernemer Bas Smit haalt ‘Zapp’ naar Amsterdam, een snelgroeiende startup in 24/7 flitsbezorging. „Deze jongens waren aan het knallen in Londen, dus ik dacht: dit moet nú naar Nederland! Vanaf vandaag staat Zapp, binnen enkele minuten, met jouw - lokale - favorieten en andere ‘lifesavers’ op de stoep.”

Crissy Mulder 1 juli 2021

Bas smit fiets zapp influencer

Zapp zag het ‘licht’ in Londen, november 2020. Daar trok de startup al snel de aandacht van de ‘grote jongens’. Onder meer Lightspeed uit Silicon Valley en Atomico uit Londen, zagen potentie in de flitsbezorger. Zij investeerden zo’n honderd miljoen dollar. Bas Smit zag dit succes, greep zijn kans en haalt Zapp nu naar Nederland. In Amsterdam gaat de bezorgingsdienst van start met een assortiment van ruim duizend producten. Denk aan lokale favorieten zoals Vlaamsch Broodhuys, De Pindakaaswinkel en Gebrouwen Door Vrouwen, maar ook aan lifesavers zoals aanstekers, batterijen en spelletjes.

Lees ook: Bas Smit wil wereld veroveren met slimme selfservice-automaat Junea

Snelle bezorging 24 uur per dag

„Toen ik hoorde over Zapp, sprong ik een gat in de lucht. Ik dacht: dit is een ‘match made in heaven’. Nederlanders willen steeds meer (en sneller) makkelijk bezorgd krijgen. Zapp doet dat, zelfs 24/7, in slechts enkele minuten. Aangezien de founder een oud vriendje van me is, zocht ik meteen contact. Deze week is het zover: we gaan samen live in Amsterdam.”

„Heb je midden in de nacht zin in een lokale lik pindakaas? Dan kan dat. Binnen enkele minuten.”

Volgens Smit zet Zapp in op ‘het moment’. „Organiseer je een borrel in je tuin, dan wil jij nú ijsblokjes. Niet over een uur en al helemaal niet morgenmiddag tussen 14.00u en 17.00u. En heb je midden in de nacht zin in een lik pindakaas? Dan kan dat. Binnen enkele minuten. En ook nog eens van een lokale ondernemer. Dat maakt dit concept zo onwijs gaaf.”

Lees ook: Ondernemer/influencer Bas Smit start sportconcept The Padellers

Attent met lifesavers

De Londense startup is overigens niet de eerste flitsbezorger in Nederland. Volgens Smit is het echter wel de eerste met zo’n breed assortiment. „Zit je op kantoor en ben jij je oplader vergeten? Zapp. Ben je bij vrienden en wil je kind kleuren? Zapp. Zit je in een restaurant en heb je zin om een spel te spelen? Zapp. Het is bij ons thuis al een werkwoord: even Zappen. Zo is de app voor mij een echte lifesaver. Van de week nog, zat ik in het park klaar voor een BBQ, was ik mijn aanmaakblokjes vergeten. Vanmorgen liet ik m’n hond uit, waren de hondenpoepzakjes op. Toen dacht ik, letterlijk en figuurlijk, sh*t! Maar geen probleem, dan gebruik ik Zapp. Is het in een paar minuten bij me.”

“Bestel je een BBQ? Dan doet Zapp daar een gratis aansteker bij.”

Naast een breed assortiment, onderscheidt Zapp zich verder in klantbeleving, zegt Smit. „Elke bezorging is een feestje. Want naast een grote glimlach, geven wij wat extra’s. Zo schrijven we bijvoorbeeld een mooie boodschap op je tas of steken we een klein cadeautje in je pakket. Bestel je een BBQ? Dan doen wij daar bijvoorbeeld een gratis aansteker bij. En bestel je een sixpack Corona’s? Dan voegen we daar een gratis limoentje aan toe. Gewoon, attent. Dat is dé kracht van Zapp.”

Lees ook: Nicolette van Dam over ondernemen, gasten en slimme marketing

Niet decadent, wel makkelijk

Smit investeert wereldwijd in Zapp, maar steekt zijn tijd en energie in de Nederlandse markt. „Ik wil dat Zapp bij iedere Amsterdammer ‘top of mind’ is. Voorbeeldje: is je Cola op? Dan is Zapp sneller bij je thuis, dan jij bij de supermarkt. Ik wil dat iedereen dat weet. En ja, daar moeten wij Nederlanders nog best even aan wennen. Zo denken we nu nog dat het ‘decadent’ is om een zak ijsblokjes te laten bezorgen, maar dat is het niet. Flitsbezorging is niet voor de rijken. Het is ‘gewoon makkelijk’ voor iedereen.” Het prijskaartje van Zapp? Geen minimale bestelwaarde, wel een vaste fee van 1,80 euro, die vervalt bij bestellingen boven de dertig euro.

Lees ook: Kansen en mogelijkheden: dit zijn de vijf ondernemerstips van Nicolette van Dam

E-bikes en papieren zakken

Hoe het zit met de duurzaamheid van al die bezorgingen? Goed, zegt Smit. „Alle bezorgers, en trouwens ook alle medewerkers van Zapp, rijden op e-bikes. Daarnaast doet de organisatie er alles aan om de CO2, in de gehele keten, terug te dringen of te compenseren. Verder bekijkt Zapp duurzaamheid in details. Zo gebruiken we bijvoorbeeld heel bewust papieren zakken in plaats van plastic.”

Uniek concept in elke stad

Na Londen start Zapp vandaag dus ook in Amsterdam. Maar dat is voorlopig nog niet de laatste stad op de bucketlist. Welke steden er nog meer volgen? Londen sowieso, de rest houdt Zapp nog even voor zichzelf. Wel mag Smit alvast verklappen dat de ambitie in Nederland groot is. „Na een succesvolle uitrol in Amsterdam, richten we ons op de overige grote steden. Vanzelfsprekend gaan we daar dan ook op zoek naar de mooiste producten uit de regio. Dat maakt Zapp persoonlijk en uniek in elke stad.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws