Kennis Groei

Persoonlijk leiderschap training: wat kan een coach of cursus je leren?

Je zoekt een persoonlijk leiderschap training: wij leggen je uit wat je kunt verwachten van een goede coach of cursus. Wat is namelijk dat persoonlijke leiderschap dat zo belangrijk is? Met een training of een masterclass krijg je inzichten en ontwikkel je vaardigheden. Die kun je vervolgens gebruiken in zowel je persoonlijke als zakelijke leven.

Met een cursus persoonlijk leiderschap of bij een coach breng je daarom in kaart hoe jij meer in je kracht kunt staan. Dat is voor iedereen anders, al gelden er een aantal bredere eigenschappen die belangrijk zijn. Hier gaan we aan de hand van 5 leerdoelen voor je op in. Zo ontdek je wat er belangrijk is in een opleiding, training of cursus.

Van onze redactie 10 februari 2022

Training coach voordelen ondernemen persoonlijke ontwikkeling

5 leerdoelen voor persoonlijk leiderschap

Met focus op de juiste leerdoelen zorg jij ervoor dat je je persoonlijk en zakelijk kunt ontwikkelen. Een goede training, cursus en coach zullen zich richten op deze onderdelen:

  1. Leer je waarden kennen

  2. Ontdek sterke én zwakke punten

  3. Ontwikkel zelfrespect

  4. Leer feedback geven

  5. Benut jouw talenten

1

Leer je waarden kennen

Een belangrijk onderdeel van een training, cursus of opleiding voor persoonlijk leiderschap is het leren kennen van jouw waarden. Pas als je weet waar jij voor staat en wat je belangrijk vindt heb je de kans om dat verder te ontwikkelen.

Let op: tijdens een masterclass of training zal de trainer of coach je niet simpelweg uitleggen wat jouw waarden zijn. Het is aan jou om daarnaar op zoek te gaan. Daarvoor ontvang je de handvatten.

Als je jouw waarden beter leert kennen krijg je inzicht in waarom je bepaald gedrag vertoont. En waarom je het één belangrijker vindt dan het ander. Vervolgens kun je de cursus of training gebruiken om bepaalde vaardigheden te ontwikkelen. Of om anders om te gaan met situaties, zodat je beter uit de verf komt.

2

Ontdek sterke én zwakke punten

Nadat je jouw waarden hebt leren kennen tijdens een persoonlijk leiderschap training kun je dus aan de slag met jouw sterke punten. En met de zwakke punten, omdat het die combinatie is die je helpt te groeien.

Juist vanuit de zwakke punten heb jij de mogelijkheid om je te ontwikkelen. De training persoonlijk leiderschap brengt je buiten jouw comfort zone. Dat is niet altijd leuk, en zal bovendien spannend zijn. Als je er vanuit een open houding mee aan de slag gaat zal je merken dat je de meeste groei door kunt maken.

Iedereen heeft zwakke punten. En veel mensen kennen hun sterke punten niet zo goed. Tijdens de cursus of bij een coach krijg je daar meer inzicht in. Aan de hand van opdrachten, inzichten en toelichting leer je hier op een constructieve manier aan te werken.

3

Ontwikkel zelfrespect

Een persoonlijk leiderschap training of cursus richt zich op veel zakelijke aspecten. Het maakt je een betere professional, leider of ondernemer. Je zal merken dat het professioneel beter lukt om je te uiten, over te brengen wat je wilt en anderen met je mee te laten werken.

Tegelijkertijd gaat het om persoonlijke ontwikkeling, iets waar je ook privé veel aan hebt. Door meer zelfrespect te ontwikkelen neemt jouw gevoel van eigenwaarde toe. Dat draagt bij aan meer zelfvertrouwen, zodat je zowel privé als zakelijk krachtiger overkomt op anderen. Binnen een opleiding persoonlijk leiderschap zal je merken dat de balans tussen privé en zakelijk je in totaal tot een sterker persoon maakt.

feedback

Leer feedback geven

Veel van de persoonlijk leiderschap training draait om jou. Je krijgt inzicht in je waarden, in het gedrag dat je vertoont en in het effect daarvan. Bovendien kun je aan de hand van nieuwe vaardigheden krachtiger overkomen en zal je merken dat jij je anders presenteert.

Tegelijkertijd draait het net zo goed om de anderen om jou heen. Het is bijvoorbeeld heel belangrijk om op de juiste manier feedback te geven. Dat betekent niet dat je altijd aardig moet blijven, en anderen niet een keer de waarheid mag vertellen. Wel is het belangrijk dat je constructief te werk gaat. En dat je begrijpt welke invloed jouw vorm van feedback op anderen heeft. Tijdens de cursus, training of bij een coach leer jij je beter in de ander verplaatsen.

5

Benut jouw talenten

Ten slotte ontwikkel je nieuwe vaardigheden om jouw talenten te benutten. Tijdens de training of opleiding krijg je een beter inzicht in wat jou tot een unieke persoonlijkheid maakt. En waar je goed in bent, dus waar jouw kracht ligt.

Je leert jezelf te positioneren in rollen en taken waarin je kunt uitblinken. En met de juiste extra vaardigheden of een beetje hulp van anderen vang je ook de taken op waar je minder sterk in bent. Zo word je meer allround, en weet je wanneer jij het podium kunt pakken. Je benut jouw talenten, zodat je als persoonlijk leider een stap vooruit kunt doen als daar in de situatie behoefte aan is.

Persoonlijk leiderschap training

Denk je aan een persoonlijk leiderschap training? Aan de hand van de bovenstaande leerdoelen krijg je een goed beeld van wat er allemaal aan bod komt en wat er belangrijk is.

Focus je op die elementen, en stel daar vooraf bijvoorbeeld vragen over aan de coach. Zo weet je zeker dat je met de juiste verwachtingen begint aan de training, opleiding of de cursus.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws