Nieuws Groei

Recordinvestering: 715 miljoen euro naar Nederlandse startups

Investeerders pompten in het eerste kwartaal van dit jaar een recordbedrag van 715 miljoen euro in Nederlandse startups. Dat is zo'n 90 procent meer dan het bedrag van 377 miljoen in de laatste drie maanden van 2020, blijkt uit een wereldwijd onderzoek van accountancykantoor KPMG.

NU.nl 21 april 2021

Felyx e scooters jongens

De elektrische scooters van Felyx zijn enorm populair, investeerders grijpen hun kans. Foto: Fred Leeflang

KPMG constateert dat de meeste investeerders zich, net als in 2020, vooral richten op bedrijven die inspelen op de coronacrisis. Dat gaat dan vooral over technologische bedrijven, ,,van onderwijstechnologie over gaming tot digitale gezondheid".

Maar nu de vaccinatieprogramma's wereldwijd lopen wordt er ook steeds meer rekening gehouden met het nieuwe normaal. ,,Sectoren die het door de coronacrisis zwaar hebben gehad, zoals toeristische bedrijven, komen opnieuw in beeld bij investeerders", zegt Karina Kuperus, partner bij KPMG's adviesgroep Emerging Giants, tegen NU.nl.

Wat cijfers op een rij

  • Nederlandse investeringen nemen met bijna 90 procent toe tot 860 miljoen dollar
  • Wereldwijd 30 procent meer durfkapitaal naar startups
  • Waarde IPO’s (beursintroductie van onderneming) neemt wereldwijd toe tot 284 miljard dollar

Boven: Crisp-oprichter Tom Peeters. Foto: Crisp

Tientallen miljoenen naar Crisp, Lightyear en Felyx

De opvallendste investeringen in Nederlandse bedrijven waren de kapitaalrondes van 30 miljoen dollar voor de elektrischeautobouwer Lightyear, 25 miljoen in de online supermarkt Crisp en 20 miljoen voor de elektrische scooters van Felyx.

Lees ook: Onlinesupermarkt Crisp haalt miljoenen op bij Nederlandse investeerders

Europees kampioen investeringen: het Zweedse Klarna

Wereldwijd ging er in de eerste drie maanden van dit jaar 126,6 miljard dollar (105,2 mijard euro) naar startups, 30 procent meer dan in het laatste kwartaal van 2020. Het meeste geld ging naar de Verenigde Staten met investeringen in onder andere de beleggingsapp Robinhood, automaker Rivian en de maaltijdbezorger Lalamove. In Europa was de grootste kapitaalinjectie voor de Zweedse betaalapp Klarna. Die haalde 1 miljard dollar op.

Kijk onder nog eens naar de Werkverkeer-aflevering met daarin ceo Lex Hoefsloot van Lightyear.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws