Nieuws Groei

Smog-slurpende fiets slaat aan in China

De smog-slurpende fiets van Daan Roosegaarde slaat aan in China. De Rotterdamse kunstenaar en ontwerper gaat samen met het Chinese deelfietsbedrijf Ofo zijn uitvinding ontwikkelen.

MARJOLEIN GROENENDIJK- HENDRIKS/ Redactie De Ondernemer | Foto Studio Roosegaarde 11 juli 2017

Smogfreebicycle

De smog-slurpende fiets van Daan Roosegaarde slaat aan in China. De Rotterdamse kunstenaar en ontwerper gaat samen met het Chinese deelfietsbedrijf Ofo zijn uitvinding ontwikkelen. De luchtzuiverende fiets moet het zwaar vervuilde Peking helpen weer de iconische fietsstad te worden die het ooit was.

Filtering

Roosegaarde presenteerde op 29 juni het ontwerp van de fiets. De fiets filtert de verontreinigde lucht tijdens het trappen. Roosegaarde borduurt hiermee voort op zijn Smog Free Tower, die sinds vorig jaar in de Chinese hoofdstad staat. De innovatieve ondernemer zei op het World Economic Forum in China dat hij al met drie partijen over productie van de anti-smogfiets praatte. Het Chineze bedrijf Ofo heeft een app ontworpen waarmee mensen fietsen kunnen delen.

Uitvinder

Ondernemer en kunstenaar Daan Roosegaarde werd bekend met zijn anti-smogtoren. Deze torens staan al in China. De anti-smogtoren werkt hetzelfde als anti-smogfiets, het haalt fijnstof uit de lucht. Het fijnstof wordt verzameld en daarna samengeperst en opgeslagen in een soort diamanten kubusjes, die vervolgens te koop zijn als ring. Het eerste exemplaar van de Smog Free Tower werd twee jaar geleden in Rotterdam-West in gebruik genomen. Het bouwwerk reinigt 30.000 kubieke meter Rotterdamse lucht per uur.