Aangeboden door Enterprise Europe Network

Nieuws Groei

Zo helpt videobellen eenzaamheid onder ouderen te doorbreken

Corona heeft de wereld snel de mogelijkheden van videobellen laten ontdekken. Er is echter een grote groep, vooral ouderen - die achterblijft. Met een donkere winter op komst is het tijd voor een oplossing. ,,Dat kan met digitale hulpmiddelen,” zo zegt Robbert Smit, oprichter van YoooM.com.

Theo Loth 23 november 2020

Yooom 2 original

Jenk de Jong, Adviseur International Business bij de KvK (rechts), met Robbert Smit van YoooM.com. Foto's: Machtelt Mostert

Robbert Smit is gespecialiseerd in het ontwikkelen en inzetten van technologie waarmee mensen met mentale of fysieke beperkingen beter kunnen meedraaien in het leven van alledag. ,,Ik werk op het snijpunt van technologie en de behoeften van mensen met uitdagingen of beperkingen. Met digitale technologie wil ik het leven van deze mensen makkelijker maken.”

Zo heeft hij eerder samen met KPN een oplossing ontwikkeld om zieke kinderen vanuit huis of het ziekenhuis in de klas toch mee te laten doen. Daardoor blijft hun kennis op peil en houden ze dagelijks contact met hun klasgenootjes. Met YoooM richt hij zich op mensen met geestelijke uitdagingen. YoooM, een samentrekking van You, Me and Others, biedt een serie applicaties voor mobiele apparaten. Dat zijn 123Familie.nl voor videocommunicatie met familie en bekenden zonder digitale vaardigheden, de digitale omgeving MindFinder.org voor herstelactivering en de stabilisering van mensen met ernstige mentale uitdagingen en MiiND.org, voor de activatie van het sociale leven voor mensen met psychotische aandoeningen. De applicaties zijn ontworpen met het oog op maximale gebruiksvriendelijkheid en privacybescherming.

,,De veelgebruikte video-applicaties zijn toch net te ingewikkeld voor deze groep mensen. Ze raken snel verdwaald in alle opties en functies van de smartphone of tablet. Bovendien zijn de standaard video-apps niet zo gemakkelijk te beheren en minder privacy-veilig. Denk maar aan Whatsapp-fraude. 123Familie werkt met een gesloten relatiekring waarbij als startscherm alleen de foto’s te zien zijn van mensen uit deze kring. Een portret op het scherm aanraken is genoeg om het contact te leggen. Het Android-opstartscherm kan aangepast worden om digitaal verdwalen onmogelijk te maken,” legt Smit uit.

''De support van het netwerk is een katalysator geweest om het prototype versneld uit te rollen om zo mensen in coronatijd te helpen''

Robbert Smit, oprichter YoooM.com

Yooom 4 original

Enterprise Europe Network helpt mkb

De apps van YoooM zijn gratis. Voor de bouw en marketing krijgt YoooM subsidie van ZonMW. ZonMW financiert gezondheidsonderzoek én stimuleert het gebruik van de ontwikkelde kennis. Het 123familie-prototype bewerkstelligde een eenzaamheidsreductie van maar liefst 10-20% op de eenzaamheidsschaal bij ouderen. Toen corona uitbrak, kreeg opschalen in maart prioriteit om de ongewenste geïsoleerde positie van ouderen te doorbreken. Daarnaast heeft Smit dankbaar gebruik gemaakt van de diensten van Enterprise Europe Network (EEN) dat ondernemers, maar ook onderzoeksinstituten, universiteiten en technologiecentra kosteloos helpt met het wereldwijd vinden van partners.

,,Enterprise Europe Network is jaarlijks circa 220.000 ondernemers van dienst, waaronder 2.800 Nederlandse bedrijven. Opname in de database is gratis,” zegt Jenk de Jong, Adviseur International Business bij de KvK en EEN Liaison Officer Healthcare. Hij heeft op initiatief van ZonMW Smit gecoached en geholpen de bedrijfsontwikkeling van het 123Familie-platform te versnellen. ,,In april 2020, toen de lockdown enkele weken van kracht was, zijn we binnen het EIMC (Enhancing Innovation Management Capacity)-programma van het netwerk aan de slag gegaan. Allereerst is een SWOT-analyse gemaakt. Niet alleen van 123Familie, maar ook van Robbert als ondernemer,” zegt De Jong.

Op basis van de resultaten hebben de twee een nieuwe strategie en een nieuw business-model voor 123Familie geformuleerd en is een plan van aanpak opgesteld. Smit: ,,De support van het netwerk is een katalysator geweest om het prototype versneld uit te rollen om zo mensen in coronatijd te helpen. Jenk heeft geholpen meer focus te krijgen op wat er gedaan moet worden in welke volgorde. Dat heeft me erg geholpen.” Het netwerk heeft ook meer subsidiebronnen aangeboord. In het kader van het Ambient Assisted Living-programma draagt de EU bij aan financiering.

Ondersteuning Enterprise Europe Network

Eerste prioriteit heeft de verdere verbetering van de gebruiksvriendelijkheid van het 123Family-platform. Een tweede focuspunt is gerichte PR. De Jong: ,,PR werkt. Een eerste bescheiden PR-initiatief resulteerde direct in een verachtvoudiging van het aantal gebruikers.”

Ook hebben de twee een nieuw verdienmodel ontwikkeld op basis van fondsenwerving. ,,123Familie bevatte oorspronkelijk advertenties, maar dat schept alleen maar verwarring. De gebruikers kunnen nu een vrijwillige bijdrage doen. Daarnaast zijn we op zoek naar organisaties die structureel willen sponsoren,” zegt Smit. ,,Al met al hebben we nu alles op de rit voor verdere groei. Het is nu zaak om zoveel mogelijk mensen de voordelen van de 123Familie-app voor laagdrempelig contact te laten ontdekken.”

Netwerk voor mkb'ers met internationale ambities

Enterprise Europe Network (EEN) is het grootste ondersteunende netwerk voor het mkb met internationale ambities. EEN brengt meer dan 600 partnerorganisaties in ruim zestig landen samen ommkb-ondernemers te ondersteunen en te adviseren bij hun internationale groei. Die ondersteuning richtzich in hoofdzaak op het vinden van financiering, begrijpen van de EU-wetgeving en partners vinden binnen en buiten Europa.

Sinds de uitbraak van hetcoronaviruswerken de Europese Unie en de lidstaten nauw samen aan ondersteuningsmaatregelen en herstelplannen om de economie te ondersteunen en bedrijven te beschermen. Lees meer over de EU-respons op het coronavirus en het Herstelplan voor Europa op enterpriseeuropenetwork.nl en euopen4business.eu.

Enterprise Europe Network is een initiatief van de Europese Commissie sinds 2008 en wordt medegefinancierd door het Competitiveness of Enterprises and Small and Medium-sized Enterprises (COSME) programma van de Europese Unie.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.