Nieuws Innovatie

ICT-'boertjes' van Azerty in Raalte blijven nuchter

Azerty in Raalte is een van de snelst groeiende bedrijven in de regio. ICT-'boertjes' Jeroen te Wierik en Richard Klink delen hun succesverhaal.

Van onze redactie 1 december 2015

Webshop online winkelen

Kotterstraat 14, Raalte, het bedrijfspand van Azerty. Praatjes vullen hier - "zoals op wel meer plaatsen in het Oosten", aldus eigenaar Jeroen te Wierik - geen gaatjes. "Behalve als ze klanten helpen", vervolgt hij. Het succesverhaal van Azerty in Raalte laat zich samenvatten in cijfers en prijzen. Het bedrijf kent een ongekende groei; een onderneming die qua verkoop van ICT-spullen de strijd aankan met giganten als Mediamarkt en Bol.com. ICT-brancheorganisatie ICTWaarborg riep Azerty uit tot 'Computerwebwinkel van het jaar 2015 van Nederland'. Daarnaast was de onderneming één van de genomineerden voor de High Growth Awards 2015, waarbij ondernemingen strijden om de titel van beste groeibedrijf in de regio. "We wonnen helaas niet."

Azerty bestaat elf jaar. "Rond 2004 begonnen we op een gehuurd kantoortje, bij het bedrijf van mijn broer. Azerty bestond uit twee mensen, Richard Klink en ik",vertelt Jeroen te Wierik. Nu, een verhuizing en drie verbouwingen verder, werken er ruim veertig mensen. Het gemiddelde beoordelingscijfer na meer dan duizend klantbeoordelingen zit rond de 9,5.

Pand Als je voor het pand staat, besef je nooit dat dit erachter schuil gaat. Werken er niet wat veel mensen hier, voor een webshop? "En daar komt onze kracht om de hoek kijken", begint Te Wierik. "Wat anderen wellicht over-service zouden noemen, is bij ons gewoon." We zijn inmiddels boven, de eerste etage. "Deze mensen handelen terugzendingen en klachten af. Daar nemen we uitgebreid de tijd voor." Met deze afdeling doen ze aan klantenbinding, geeft Te Wierik aan. "Wij proberen alles zorgvuldig en snel af te handelen. Ik denk dat mensen ons daarom een hoge notering geven en vervolgens terugkomen."

Merci Azerty levert ook aan grote bedrijven, instellingen en overheidsafdelingen. "Als ik een klus niet krijg, bellen we natuurlijk altijd even na. En dan hoor je waarom, daar worden we wijzer van. Vervolgens, ook al is de klus niet geklaard, sturen we een Merci-doosje na. Met een tekst dat we ze succes wensen. Die boodschap blijft hangen, op een positieve manier."

Groei We dalen weer af naar beneden. "We hebben een pand naast dat van ons gehuurd. De overloop die we net namen is onlangs gemaakt." In het nieuwe gedeelte worden de spullen ingepakt. "Eigenlijk zijn we constant groter geworden." Het einde lijkt nog niet in zicht. Kunnen ze op den duur wel in Raalte blijven? "Dat denk ik niet. Maar we willen wel in het Oosten blijven. Dat past bij ons. Azerty staat voor nuchterheid. Een waarde die deels komt omdat we hier zitten. Als we vertrekken, is het naar Zwolle of Deventer."

Computerfreaks Veel medewerkers hier zijn computerfreaks. Te Wierik grinnikt en trekt de volgende deur open: "Dit is het walhalla voor de pauze. Wie dat wil kan hier gamen." En hij wijst naar de grote speelcomputers. Er staat een kopie van een racemodel voor een scherm, zoals je ze alleen in een speelhal vindt.

ICTWaarborg heeft Azerty de licentie gegeven om bij particulieren computers te controleren op veiligheid. "We kunnen nu, als een van de geringe bedrijven in Nederland, bij mensen met een protocol hun computerapparatuur controleren op veiligheid. Via een stappenplan wordt gekeken of code-beveiliging voldoende is en of er via de thuiscomputers niet makkelijk op computers van het werk ingebroken kan worden. Daarmee kunnen internetdieven soms een heel netwerk op."