Nieuws Innovatie

ICT-Challenge Delft: ideeën 'voor de prullenbak'

"De wereld beter achterlaten dan je hem aantrof." Met deze boodschap opende schrijver en voormalig minister van Economische Zaken Jan Terlouw gisteren de ICT-Challenge bij afvalinzamelaar Avalex in Delft. In zijn verhaal zijn persoonlijke visie op welvaart en afvalproductie. Er zijn economische en politieke redenen om de hoeveelheid afval te verminderen, schrijft het AD.

Gerline Bax 23 juni 2016

Duurzame ICT Challenge

Terlouw benadrukte dat iedereen verantwoordelijk is voor het voorkomen van verspilling. Iedereen moet volgens hem een steentje bijdragen aan het verminderen van de afvalberg.

FourTomorrowNa deze opening gingen zo'n zestig ict'ers van verschillende bedrijven in groepjes aan de slag. Het doel: met ideeën komen om de hoeveelheid afval te verminderen. Het winnende idee kwam uit de koker van het team van één van de jongste deelnemers aan de challenge: Sanne Lamers (22). Zij studeert lucht- en ruimtevaarttechniek en is nu stagiair bij Microsoft. Samen met haar team bedacht zij FourTomorrow.

De naam is een verwijzing naar de toekomst, maar slaat ook op de prullenbak die het team bedacht. Deze bestaat uit vier compartimenten: één voor groente-, fruit- en tuinafval (gft), één voor plastic, metaal en blik (pmb), een compartiment voor papier én een compartiment voor restafval. In de vuilniszak zijn deze vier categorieën meteen gescheiden van elkaar.

Het team motiveerde het idee ook. ,,Zodra de zak in een vuilnishub - eigenlijk een luxe woord voor een afvalcontainer - wordt gegooid, registreert die welk deel van de zak waarheen moet'', legt Lamers uit. ,,Bijvoorbeeld door middel van kleur." Het afval wordt dan ook per categorie gewogen. Als iets kan worden hergebruikt, is dat geen verspilling. Dat levert geld op.

Op basis van het gewicht spaart de gebruiker zo voor extra's. Dit kan anoniem voor een goed doel of voor jezelf.

App,,Als je zelf wilt profiteren van de extra's moet je je registreren op een app. Dan spaar je voor een korting op de afvalstoffenheffing." Via deze app krijgen de gebruikers nog een stimulans om hun afval te scheiden. Bijvoorbeeld doordat ze zien hoeveel bomen er niet zijn gekapt dankzij het recyclen van papier.

BrainstormsessieTeam FourTomorrow begon tijdens de brainstormsessie met ingewikkelde ideeën, maar ging uiteindelijk bij zichzelf te rade. Waarom en wanneer scheidt je je afval en wanneer juist niet. Vooral motivatie en faciliteiten speelden een belangrijke rol. "Door meteen het begin gemakkelijk te maken, wordt afval scheiden veel aantrekkelijker. Daarnaast is dit idee ook goed uit te voeren door mensen die in een flat of in de stad wonen, aangezien daar vaak de ruimte om alles te scheiden in verschillende afvalbakken ontbreekt'', vertelt Lamers.

Innovatieve oplossingDit laatste punt waardeerde de jury zeer in hun idee. Maar ook de innovatieve maar toch simpele oplossing sprak de jury aan. Evenals dat voor dit idee niet alleen maar niet-bestaande technieken nodig zijn.

De uitkomsten van de challenge worden in oktober tijdens de landelijke afvalconferentie gedeeld. Niet alleen het winnende idee, ook de andere bruikbare initiatieven om grondstoffen te hergebruiken en de afvalberg te verminderen, worden tijdens deze dag gepresenteerd.

De ICT-Challenge wordt elk jaar gehouden door Young ICT Professionals, een ledennetwerk van branchevereniging Nederland ICT. Dit in het kader van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid in uitdagingen op het gebied van energie, klimaat en grondstoffen. Dit jaar kwam de opdracht vanuit de Nederlandse branchevereniging voor afval- en reinigingsmanagement (NVRD). Deze opdracht sluit goed aan bij de uitdaging van Avalex, om in 2020 te komen tot 100 kilo restafval per persoon per jaar en 75 procent hergebruik van huishoudelijk afval.