Nieuws Innovatie

JobTalk: Tinder voor een nieuwe job

Bram de Vrind 31 juli 2015

Job talk startup vacature droombaan app download 335

De Eindhovense startup JobTalk maakt solliciteren net zo eenvoudig als het zoeken naar een date op Tinder. Op de app die sinds vorige week te downloaden is, swipe je van vacature naar vacature. "Je hoeft alleen maar een profiel in te vullen en klaar is kees", zegt mede-bedenker Roos Sluis tegen DeOndernemer.nl.

Sluis bedacht de app samen met compagnon Ingrid van den Hurk, waarmee zij recruitmentbedrijf Perfect Link runt. Hoe het werkt? Werkzoekenden kunnen swipen tussen de verschillende vacatures die werkgevers gratis op de app kunnen zetten. Als een sollicitant aangeeft interesse te hebben in een vacature en de werkgever met de kandidaat in zee wil gaan, dan is er sprake van een match. Via de chatfunctie in de app kunnen de partijen dan met elkaar in gesprek gaan.

Hoe is het idee voor de app ontstaan, als gevolg van een uit de hand gelopen Tinder-verslaving?"Ik zit wel op Tinder, maar alleen voor professioneel gebruik, hè? Ik heb al jaren een relatie. Toen ik voor het eerst op Tinder zat dacht ik: dit is echt pulp, helemaal hysterisch! Maar het werd me ook duidelijk dat het een app is waarmee je hartstikke makkelijk met elkaar in contact kunt komen. Mijn compagnon Ingrid en ik zagen er een mooie tool in om mensen ook op professioneel vlak bij elkaar te brengen."

Wat is er mis met solliciteren via de mail? "Daar is niks mis mee. Maar ik denk wel dat jongeren straks eerder aan JobTalk zullen denken bij het zoeken van een nieuwe baan. Jongeren hebben steeds vaker moeite met het schrijven van een sollicitatiebrief. Bij onze app hoeven ze alleen maar een profiel in te vullen en klaar is kees."

Wat is het grootste voordeel van JobTalk? "Het gemak. Je vult als werkzoekende een profiel in en meteen verschijnen de vacatures op je scherm. Uniek aan de app is daarnaast dat hij werkt met gps. Stel: je bent op zoek naar een techjob in Eindhoven. Dan pak je de auto en terwijl je door de straten van de High Tech Campus rijdt, laat de app zien bij welke bedrijven er vacatures voor je beschikbaar zijn. Je kunt daarnaast anonieme profielen aanmaken. Dat is bijvoorbeeld handig voor ICT'ers met specifieke expertises, die dood worden gegooid met aanvragen van recruiters via LinkedIn. Als je voor een anoniem profiel kiest, ziet de werkgever jou niet, maar kun je wel swipen naar de leukste vacatures. En als er een match is, treed je eenvoudig via de chat met de potentiële werkgever in contact."

Hoe ga je de massa bereiken? "We zitten nu op 500 plus downloads en dat is helemaal niet slecht na een week. Om ons bereik te vergroten zijn we druk bezig op social media zoals Facebook en LinkedIn, maar ook met mailings en folders in de bus. We zijn daarnaast een actie gestart via onze website waarmee je een iPhone6 kunt winnen. En ik heb een oude Land Rover, die helemaal in de huisstijl van JobTalk is gestoken. Daarmee breng ik mensen gratis vanaf bijvoorbeeld het station naar festivals. Moeten ze wel even een foto op social media plaatsen van JobTalk. Dit weekend ben ik te vinden bij Solar!"

De app is gratis. Wat is het verdienmodel? "Vacatures plaatsen op JobTalk is gratis en dat zal altijd zo blijven. Maar de omschrijving mag slechts maximaal 150 karakters bevatten en veel werkgevers vinden dat ze daarin niet helemaal hun ei kwijt kunnen. Daarom gaan we abonnementen aanbieden, die je tegen betaling meer mogelijkheden bieden, zoals het plaatsen van een uitgebreidere tekst of website link. Er komen drie abonnementsvormen: Light, Premium en Gold. We gaan het ook mogelijk maken om advertenties te plaatsen op de website en in de app. Dan krijg je tussen het swipen door af en toe een advertentie te zien. We hopen met dit model binnen een jaar break even te draaien. Daarvoor moeten we dan wel duizenden downloads halen en flink wat abonnementen hebben verkocht."