Nieuws Innovatie

KinderTube ruikt geld met wereldwijde verspreiding

Lotte Grimberg 23 februari 2015

Kindertube

YouTube-suggesties zijn niet altijd even kindvriendelijk, zo weet de Eindhovense webhosting manager Jeroen Bouten maar al te goed. "Kinderfilmpjes op YouTube bevatten vaak een andere voice-over dan de oorspronkelijke, waarin gevloekt en gescheld wordt", aldus Bouten. Hij en zijn vrouw waren helemaal klaar met de grove voice-overs en besloten een omgeving te creëren met kindervriendelijke filmpjes, KinderTube. Het blijkt een waar succes te zijn en na Nederland, Amerika en Engeland is het nu de beurt aan Duitsland om kennis te maken met Kindertube.

YouTube is ongeschikt voor kinderen?"Kinderen komen via YouTube al snel terecht bij bewerkte kinderfilmpjes. Deze filmpjes bevatten vaak een andere voice-over dan de oorspronkelijke, waarin gevloekt en gescheld wordt. Zeer ongeschikt voor kinderen dus. Zelf hebben we dat ook een paar keer meegemaakt. Zo hebben onze kinderen van twee en drie jaar oud weleens de grove versie van Dora gehoord. En dan bedoel ik echt grof, dus inclusief scheldwoorden. Je wilt gewoon niet dat je kinderen hiermee in aanraking komen."

Het geld stroomt binnen?"Op dit moment kunnen we er nog geen brood mee verdienen. Het binnenhalen van geld is niet ons hoofddoel. Het doel is vooral om dat kinderen veilig kinderprogramma's kunnen kijken. Natuurlijk hopen we dat we over een aantal jaar meer gaan verdienen aan zowel de website en de app. Daarom proberen we het concept ook uit te breiden tot een wereldwijd netwerk."

Echt alles is kindvriendelijk?"We weten zeker dat alle filmpjes die op Kindertube geplaatst zijn, kindvriendelijk zijn. Ik en mijn vrouw hebben namelijk alle video's bekeken en geluisterd. Het kost wat werk, maar dan heb je in ieder geval wel de zekerheid."