Nieuws Innovatie

Oost-Nederlandse bedrijven bundelen krachten in Smart Space Cluster

Een aantal Oost-Nederlandse bedrijven bundelt de krachten om innovatieve producten voor de ruimtevaart te ontwikkelen. Vrijdag gaat het Smart Space Cluster van start, waarin onder andere Sumipro in Almelo, NOVA in Enschede, Prange in Winterswijk en de Universiteit Twente samenwerken. Het ruimtevaartproject wordt tijdens de Achterhoekse Talententuin in Ulft gelanceerd.

Van onze redactie 23 november 2015

I Stock

Door over de grenzen van eigen competenties heen te kijken en slim samen te werken willen de bedrijven bijzondere technische oplossingen van hoogwaardige kwaliteit ontwikkelen. Dat moet leiden tot een sterkere regionale economie en meer werkgelegenheid.

Ook bruikbaar op aardeDe technologie moet uiteindelijk ook toepasbaar zijn op aarde, in de gezondheidszorg, voeding- en maakindustrie.

Telescoop en zelfstandige energie-unitDe Radboud Universiteit Nijmegen, ook verbonden aan het cluster, werkt bijvoorbeeld aan een telescoop voor de detectie van zwarte gaten.

Een groep deelnemende Gelderse bedrijven heeft onlangs een eerste prototype van een zelfstandige energie-unit ontwikkeld. Deze kan ook gebruikt worden bij noodhospitalen, evenementen en smart grids.

Deelnemende bedrijvenNaast Sumipro, NOVA, Prange, de Universiteit Twente en Radboud Universiteit Nijmegen zitten ook PMP uit Lichtenvoorde, MECON uit Doetinchem en Inspiro uit Arnhem in het Smart Space Cluster.

Foto: iStock