Nieuws Innovatie

Wie is Elon Musk (3): 'familieman' met zeven kinderen die de planeet wil bevolken met slimme mensen

'Ik ben net zo’n klootzak en verpruts evenveel dingen als wie dan ook', schreef Elon Musk (50) jaren geleden in een e-mail aan een goede vriend. Het was een prima samenvatting van zijn turbulente liefdesleven, met huwelijken, scheidingen, nieuwe relaties en zeven kinderen - acht, als je zijn aan wiegendood overleden eerste zoon meetelt. Of hoe zelfs de rijkste en mogelijk slimste man ter wereld niet aan drama op liefdesvlak ontsnapt.

Sven Spoormakers (HLN) 20 mei 2022

Elon musk kind zesde zoon

Elon Musk en zijn zoonje X Æ A-Xii (en dit is geen tikfout). Hij is intussen uit elkaar met de moeder van zijn zesde zoon, de Canadese zangeres Grimes. Samen kregen ze, via een draagmoeder, in december 2021 ook een dochter, Exa Dark Sideræl (ook geen tikfout). Foto: Getty Images for TIME.

Wie is Elon Musk?

Een portret in vier delen

Elon Musk als kind tot en met de topondernemer en miljardair die hij anno nu is. Van de lagere school tot en met Twitter. Een portret van Het Laatste Nieuws in drie delen, met een door De Ondernemer vierde geactualiseerd deel rondom zijn aangekondigde overname van Twitter.

Wie is Elon Musk - deel 1: zijn jeugdjaren - Die jongen met autisme die op z'n 27ste al multimiljonair werd

Wie is Elon Musk - deel 2: de topondernemer - PayPal, SpaceX, Tesla en hoe hij failliet dreigde te gaan

Wie is Elon Musk - deel 3: de 'familieman' - Miljardair met zeven kinderen die de planeet wil bevolken met slimme mensen

Wie is Elon Musk - deel 4: de ongrijpbare - Het avontuur Twitter

De vrouw die seconden na Elon Musk zijn privévliegtuig in Los Angeles verliet, droeg een regenjas en een grote zonnebril en had roestbruin haar. Iemand had die ochtend van 17 februari 2022 wazige foto’s gemaakt - eerst van Musk, daarna van de vrouw die hem vergezelde - en verkocht aan de Britse tabloid Daily Mail. Het was genoeg om wereldwijd op nieuwssites allerhande een stortvloed te ontketenen: ‘Heeft Elon Musk een nieuwe liefde?’ en ‘Wie is het nieuwe lief van Elon Musk?’ Want Musk is intussen zo’n societyfiguur, met een woelig liefdesleven bovendien, dat paparazzi goed geld kunnen verdienen met een exclusieve foto van de man van 250 miljard.

December 2021: Elon Musk wordt vader van zijn achtste kind

Een insider verklaarde al snel dat de twee 'al een paar maanden aan het daten waren' en dat ze 'een monogame relatie hebben'. Niet veel later zou hij haar, nog altijd volgens dezelfde insider, aan zijn moeder Maye hebben voorgesteld. Ze had er bovendien geen probleem mee dat Musk nog maar een paar maanden eerder, in december 2021, vader was geworden van zijn achtste kind - Exa Dark Sideræl Musk, een zusje van X Æ A-Xii, die precies morgen 2 jaar wordt. En evenmin dat hij nog 'min of meer' samenwoonde met de moeder van de peuter en de baby, de zangeres Grimes.

,,Ik haat het om alleen in mijn grote huis te wonen en mijn voetstappen te horen galmen in de hal”, zei Musk in Rolling Stone in 2017. ,,Ik hou er niet van om alleen in een bed te liggen, zonder iemand op het kussen naast mij. Als ik niet verliefd ben, niet in een lange relatie, kan ik niet gelukkig zijn.”

Lees ook: Waarom we Elon Musk zijn woedeuitbarstingen blijven vergeven

Geen meisjes op de universiteit, dus geen Elon Musk

Terug naar Canada, waar de pas geëmigreerde Zuid-Afrikaanse jongeman in 1989 ging studeren. Je zou kunnen denken dat Musk zo’n nerd was dat hij geen oog had voor het andere geslacht, maar niets is minder waar. Hij vertelde in 2013 in het online magazine van Queen’s University - waar hij twee bachelordiploma’s behaalde - dat meisjes dé reden waren geweest waarom hij uitgerekend voor die universiteit had gekozen.

,,Ik zou voor ingenieur gaan studeren in een andere universiteit, maar bij een bezoek aan de campus viel me iets op: er waren géén meisjes. Ik had echt geen zin om mijn jonge jaren alleen maar in het gezelschap van wat rare kerels door te brengen. En toen kwam ik in Queen’s en jawel, daar waren ook jonge vrouwen. Mijn keuze was snel gemaakt”, herinnerde Musk zich.

Dit is de pasgeboren Exa Dark Sideræl Musk, zijn jongste kind en enige dochter. Schrik niet: de tattoo's op zijn gezichtje zijn een grap van Musk. Foto van Twitter.

'Elon Musk kun je niet afwimpelen'

Hij bleek zowaar een romantische kant te hebben, zeker toen hij Justine Wilson ontmoette. ,,Ze zag er behoorlijk fantastisch uit”, zei Musk in de biografie van Ashlee Vance. ,,Ze was slim - een intellectueel met een rafelrandje. Ze had een zwarte band in taekwondo en was een beetje een hippie. Ze was het lekkerste ding van de campus.”

Poging nummer één om haar te versieren, liep uit op een sisser: hij sprak haar aan, nodigde haar uit om een ijsje te gaan eten, ze gaf toe maar hing daarna een briefje op het prikbord in de hal van haar studentenhuis met de boodschap dat ze geen tijd had omdat ze moest studeren, waarna Musk met twee half gesmolten chocolade-ijsjes opdook in de studiezaal. ,,Je kunt hem niet afwimpelen”, zei Justine later. ,,Ik vergelijk hem vaak met de Terminator. Hij richt zijn blik ergens op en zegt: ‘Dat wordt van mij.’ Stukje bij beetje wist hij me te veroveren.”

Elon Musk nodigde zelf CNN uit om zich te laten portretteren als de ingenieur die het in de dotcom-bubbel had gemaakt en liet zich filmen in zijn exclusieve McClaren-sportwagen met zijn beeldschone vriendin naast zich.

Van een uitgewoonde flat naar een luxueus appartement

Het duurde lang voor het iets serieus werd tussen Musk en Wilson. Hij was druk bezig met de verovering van Silicon Valley, zij met haar dromen om kinderboeken te schrijven. Maar met de verkoop van Zip2 in 1999 en de 22 miljoen dollar op zak, verruilde Musk zijn uitgewoonde flat met drie kamergenoten voor een luxueus appartement van 200 vierkante meter en hij liet Justine overvliegen vanuit Canada.

Hij nodigde CNN zelf uit om zich te laten portretteren als de ingenieur die het in de dotcom-bubbel had gemaakt en liet zich filmen in zijn exclusieve McClaren-sportwagen met zijn beeldschone vriendin naast zich. Ze maakten wel eens ruzie, vooral omdat Justine nog regelmatig telefoontjes kreeg van een ex-vriendje, maar toen Musk haar wat onbeholpen op het trottoir ten huwelijk vroeg, zei ze ja. Ze trouwden in januari 2000 en kregen op 18 mei 2002 hun eerste kind: Nevada Alexander Musk, een zoontje. Tien dagen later veranderde alles.

Lees ook: Elon Musk aan autoriteiten VS: 'Laat cryptomunten vliegen'

Eerste zoontje Elon Musk stierf door wiegendood

,,Ik voelde zijn laatste hartslag”, zei Elon Musk er pas jàren later over - het is een onderwerp waar hij niet graag over spreekt. ,,Praten over zulke extreem droeve omstandigheden helpt je niet verder. Zwelgen in verdriet is niet goed voor je omgeving. En: ik weet niet goed wat je in zo’n situaties moet doen.”

Drie dagen voor die laatste hartslag hadden Justine en hij hun pasgeboren zoontje ingestopt voor een dutje. Toen ze een paar uur later bij hem gingen kijken, ademde hij niet meer. Wiegendood, was het hartverscheurende verdict. ,,Nevada is nog gereanimeerd, maar hij had te lang geen zuurstof gehad. Het was een verschrikkelijke beslissing om hem in het ziekenhuis van de apparatuur af te halen”, schreef Justine in een artikel in vrouwenblad Marie Claire, na de pijnlijke en breed uitgesmeerde scheiding in 2008 - Musk hield haar aan een huwelijkscontract, maar zij wou meer geld en meer aandelen van Tesla en SpaceX. ,

,,Elon en ik wilden dat ik zo snel mogelijk opnieuw zwanger zou worden. Dus verborg ik mijn gevoelens en verwerkte Nevada’s dood door nog geen twee maanden later een eerste bezoek te brengen aan een ivf-kliniek: binnen de vijf jaar beviel ik van een tweeling en van een drieling.”

Elon Musk en de zonen die hij met zijn eerste vrouw Justine Wilson heeft.

Eigen school voor de familie Musk: Ad Astra

Die tweeling, Griffin en Xavier, is twee weken geleden 18 geworden. De drieling, Kai, Saxon en Damien, is 16. Elon en Justine scheidden in 2008 en voeden hun vijf zoons sindsdien in co-ouderschap op.

Musk vindt van zichzelf dat hij een goede vader is: zijn zonen met Justine wonen vier dagen in de week bij hem en hij neemt ze overal mee naartoe - naar de raketfabriek, naar Formule 1-wedstrijden, op vakantie met Justin Bieber. Toen ze jonger waren, probeerde hij op tijd te stoppen met werken om daarna nog wat te gamen met hen. Hij wil wel dat ze de juiste games spelen: hij speelde nog niet zo lang geleden met het idee om ‘Fortnite’ te kopen, omdat hij vond dat zijn kinderen er ondanks de uren dat ze ermee bezig waren niet slimmer van werden. Het plan was dan om het razend populaire game gewoon van de markt te halen.

Musk is trouwens in 2014 voor zijn vijf zonen een eigen school begonnen, Ad Astra. ,,De gewone scholen deden gewoon niet wat ze moesten doen”, was zijn eenvoudige argument. Op Ad Astra - gevestigd in de gebouwen van SpaceX, waar de 40 slimste kinderen van zijn personeel ook les mogen volgen - krijgen de leerlingen geen muziek, geen sport en geen andere talen dan Engels aangeleerd. Wel: design, ethiek, coderen, wiskunde en wetenschappen. ,,We leren ze robotten bouwen en ze mogen ze alles laten doen. Ook vuurspuwen en bommen afschieten, ja. De enige voorwaarde is dat ze de school niet opblazen”, legt leerkracht Joshua Dahn uit.

Lees ook: Speciale opleiding van Tesla-baas Elon Musk mateloos populair

Evolutietheorie

Dat Musk nu zeven kinderen heeft, heeft alles te maken met een behoorlijk verknipt idee van hem dat de wereld ten onder zou kunnen gaan aan domme mensen. Hij dringt er bij zijn personeel ook altijd op aan dat ze minstens 2,4 kinderen op de wereld moeten zetten. ,,Slimme mensen moeten zorgen dat ze hun aantallen in stand houden”, aldus Musk in zijn biografie. ,,Het zou geen goede zaak zijn als de evolutietheorie van Darwin de verkeerde kant uit beweegt. Maar als elke generatie slimme mensen minder kinderen krijgt, gebeurt dat toch. Ik zeg niet dat alleen slimme mensen kinderen mogen krijgen. Ik zeg alleen maar dat slimme mensen óók kinderen moeten krijgen. En feit is nu eenmaal dat heel veel slimme vrouwen geen of hooguit één kind hebben. Dan denk ik: ‘Wow, dat is misschien niet zo best.’”

Britney Spears

Oh ja, dat nieuwe lief uit het begin van dit verhaal - ze heet Natasha Bassett, is 29 jaar, komt uit Sydney maar verhuisde naar Los Angeles om het als actrice te maken en dat is zelfs goed aan het lukken. In 2017 speelde ze de rol van Britney Spears in de biopic ‘Britney Ever After’ en binnenkort vertolkt ze Elvis’ eerste liefje in ‘Elvis’ - alweer een biopic, met Austin Butler als de zanger en Tom Hanks als zijn manager Colonel Parker. De film ging in première op het filmfestival van Cannes.

Elon Musk heeft drie huwelijken en evenveel echtscheidingen met twee vrouwen achter de rug, een turbulente affaire met actrice Amber Heard - die nu wegens het proces met haar ex Johnny Depp opnieuw in de spotlights staat.

'Ik ben obsessief-compulsief van aard'

Herinner je de woorden van Errol Musk in deel 1 van deze reeks: 'Ik had een prachtige vrouw, maar er waren altijd mooiere en jongere vrouwen. Ik heb het verprutst.' Errol Musk is trouwens in 2018, op z’n 72ste, nog vader geworden van een zoontje, Eliott. Pittig detail: zijn vriendin en moeder van Eliott is Jana Bezuidenhout en zij is de dochter van een ex-vrouw van Errol - kun je het allemaal nog volgen?

Zijn zoon moet op dat vlak stilaan niet onderdoen voor zìjn vader die, op gezag van Elon, zijn kleinkinderen niet mag ontmoeten: Musk heeft drie huwelijken en evenveel echtscheidingen met twee vrouwen achter de rug, een turbulente affaire met actrice Amber Heard - die nu wegens het proces met haar ex-man Johnny Depp opnieuw in de spotlights staat - en een relatie met Grimes die afsprong terwijl ze zwanger was van hun tweede kind.

Maar misschien is het wel precies zoals Musk, wellicht in een vlaag van indringend zelfinzicht, in een e-mail aan een goede vriend schreef: 'Ik ben obsessief-compulsief van aard. Ik ben net zo’n klootzak en verpruts evenveel dingen als wie dan ook. Het zal wel gestuurd worden door een of ander heel bedenkelijk psychoanalytisch zwart gat of een neurale kortsluiting.'

Musk heeft drie huwelijken en evenveel echtscheidingen met twee vrouwen achter de rug, naast een turbulente affaire met actrice Amber Heard - die nu wegens het proces met haar ex-man Johnny Depp opnieuw in de spotlights staat. Foto: HLN/PhotoNews.

Top 10 rijkste mensen ter wereld

Elon Musk mag zich ondertussen de rijkste mens ter wereld noemen, zo is te lezen in dit handige overzicht van 10 rijkste mensen ter wereld. Ook benieuwd naar die andere negen?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws