Nieuws Innovatie

Raalter batterij wint innovatieprijs Rabobank

Emil Goosen uit Raalte is met zijn Delftse onderneming AquaBattery BV winnaar geworden van de Herman Wijffels Innovatieprijs 2016, in de categorie 'Circulaire Economie'. Dat meldt De Stentor.

Benny Koerhuis | Foto: Eigen foto 7 november 2016

Blue Battery play eigenfoto

Goosen ontwikkelt de Blue Battery. AquaBattery wint hiermee 20.000 euro, waarmee het bedrijf de batterij kan doorontwikkelen. ,,De Blue Battery is een 100 procent duurzame batterij, gebaseerd op alleen water en zout", oordeelde de jury. ,,De technologie maakt energieopslag milieuvriendelijk en veilig, van kleine tot grote schaal en voor een rendabele prijs. Dit kan de energietransitie naar zon- en windenergie een impuls geven."

Proefopstelling

Anders dan met giftige stoffen als bijvoorbeeld lithium is opslag van energie in een mengsel van volledig afbreekbaar water en keukenzout niet schadelijk voor het milieu. De Blue Battery is eerst in een proefopstelling gebouwd met twee vaatjes water en zout, maar nu wordt gewerkt aan een honderd keer zo grote batterij. Daarbij zijn ook de Technische Universiteit Delft, Fuji Film en elektriciteitsbedrijf Liander betrokken.

De Rabobank reikt de innovatieprijzen sinds 2002 jaarlijks uit in diverse categorieën.

%VIDEOWIDGET%