Nieuws Innovatie

‘Juiste technologie maakt bedrijven vijf keer succesvoller’

Veel bedrijven worstelen met de digitalisering van hun salesprocessen. Ook het oerwoud aan innovaties binnen het sales-en marketingvak maken het voor bedrijven lastig om het overzicht te behouden. Digitalisering is nu echter urgenter dan ooit omdat zakelijke investeringen dit jaar krimpen.

Aaron Mirck 26 februari 2021

Digitalisering

Om bedrijven op weg te helpen met het selecteren van de juiste technologische oplossingen, maakt Stryfes het Sales Digitalisation Framework publiek toegankelijk. Foto: Pixabay

Het gevecht om de zakelijke klant is hard. Hanneke Vogels, oprichter van Stryfes, deelt daarom tips hoe bedrijven inzicht krijgen in welke salestools geschikt zijn en of organisaties überhaupt klaar zijn voor innovatie.

Vogels: ,,Wat veel bedrijven niet doorhebben, is dat sales veranderd is door de komst van het internet. Een koper oriënteert zich eerst online en wil pas met een verkoper in gesprek als hij bereid is tot aankoop. Daarom moeten bedrijven zich niet blindstaren op een mooi CRM-systeem en ophouden met eindeloos videobellen: ga nu eens aan de slag met een digitale commerciële strategie. Om ze hierbij op weg te helpen, deel ik via deze weg een aantal tips.”

Lees ook: Victor Knaap (MediaMonks): 'Vijf adviezen voor kwalitatieve digitalisering van de overheid'

Gratis framework voor juiste sales-technologie

In 2021 krimpen zakelijke investeringen, zo verwacht ING. ,,Dit jaar barst het gevecht om de zakelijke klant dus echt los. Daarom moeten bedrijven inzetten op de digitalisering van hun salesprocessen. Uit onderzoek van Salesforce blijkt echter dat veel bedrijven nog niet zover zijn: de meeste ondernemingen gebruiken nog geen 25 procent van de beschikbare technologie. Dat is zonde. Bedrijven die op de juiste manier technologie toepassen in hun marketing en sales, zijn namelijk vijf keer succesvoller dan concurrenten die dat niet doen.”

Om bedrijven op weg te helpen met het selecteren van de juiste technologische oplossingen, maakt Stryfes het Sales Digitalisation Framework publiek toegankelijk. ,,In dit framework maken we bedrijven wegwijs in het woud van alle software die het verkoopproces effectiever en efficiënter maakt. Onze klanten geven aan dat ze baat hebben bij dit raamwerk, omdat het ze in een oogopslag laat zien of hun organisatie klaar is voor innovatie. Wie onderstaande vragen uit dit raamwerk beantwoordt, krijgt direct toepasbare inzichten.”

''Wie kosten wil besparen, moet administratieprocessen automatiseren. Wie meer wil verkopen, richt zich op de toepassingen voor de klant''

Hanneke Vogels, oprichter van Stryfes

Drie belangrijke vragen over innovatie

,,Heeft jouw IT-afdeling voldoende capaciteit om je tijdens de implementatie van een nieuwe tool te ondersteunen met advies en praktische oplossingen als iets niet loopt zoals gepland? Is dat niet het geval, dan is de kans groot dat technologie ongebruikt blijft. Stel jezelf ook de vraag of je medewerkers klaar zijn voor innovatie. Tenminste driekwart van de medewerkers zou bereid moeten zijn met nieuwe technologie aan de gang te gaan”, aldus Vogels.

De laatste vraag die Vogels noemt, is om te onderzoeken of je primair op zoek bent naar omzetgroei of naar een reductie van kosten. ,,Wie kosten wil besparen, moet administratieprocessen automatiseren. Wie meer wil verkopen, richt zich op de toepassingen voor de klant. Een laatste tip die ik graag meegeef, is om allereerst te focussen op simpele oplossingen. Laat bijvoorbeeld de marketing- en salestools met elkaar communiceren. Deze koppeling is snel te implementeren, laat je sneller mogelijke nieuwe klanten herkennen en zorgt daarmee direct voor meer draagvlak voor innovatie.”

Lees ook: Deze lokale ondernemers gaan crisis te lijf met digitalisering, veerkracht en klantgerichtheid

De vijf tips nog eens op een rijtje

  • Pas technologie op de juiste manier toe voor je marketing en sales.
  • Vraag of je medewerkers klaar zijn voor innovatie.
  • Zorg dat de IT-afdeling voldoende capaciteit heeft om tijdens de implementatie van een nieuwe tool te ondersteunen met advies en praktische oplossingen als iets niet loopt zoals gepland.
  • Om kosten te besparen, kun je administratieprocessen automatiseren.
  • Laat de marketing- en salestools met elkaar communiceren.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.