Nieuws Technologie

Data van 340.000 bedrijven als basis: Exact lanceert de mkb monitor

In een klik zien hoe de winstgevendheid van Nederlandse bedrijven zich ontwikkelt en direct bekijken of er sprake is van omzetgroei of -daling? En checken hoe lang ondernemers gemiddeld moeten wachten op hun geld? Softwareleverancier Exact biedt de mogelijkheid dankzij de introductie van de mkb monitor: een dashboard met economische indicatoren gebaseerd op data van 340.000 mkb-bedrijven.

De Ondernemer | Foto: Pixabay 2 oktober 2019

Exact MKB Monitor Live

De monitor, gepresenteerd tijdens Exact Live 2019 in de Utrechtse Jaarbeurs, geeft een actueel beeld van drie economische indicatoren: als eerste de omzetontwikkeling van Nederlandse bedrijven, vergeleken met dezelfde maand een jaar geleden.

Als tweede de cashflow (het verschil tussen alle inkomende geldstromen en uitgaande geldstromen) en de cashflowpositie (hoe het ervoor staat met beschikbare financiële middelen). Tot slot hoe veel dagen ondernemers gemiddeld na facturatie moeten wachten op betaling.

''Het mkb is de bron van onze cijfers en we geven deze bedrijven hiermee een recent beeld van de ontwikkelingen, specifiek op hen toegespitst''

Judith Redi, Head of Data Science Exact

Geanonimiseerde data

De cijfers uit de mkb monitor zijn gebaseerd op de geanonimiseerde data van 340.000 bedrijven die hun administratie bijhouden in Exact Online. In totaal zijn er ruim 1,6 miljoen bedrijven in Nederland, 21 procent hiervan is vertegenwoordigd in de Exact mkb monitor.

De Exact mkb monitor is ontwikkeld door het data science-team van de softwareleverancier. De dataspecialisten hebben de cijfers van de afgelopen tien jaar eerst getoetst aan andere openbare cijfers, waaronder die van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Toepassing AI en bevindingen CBS

Judith Redi, Head of Data Science bij softwarebedrijf Exact: ,,Na de toepassing van AI hebben we onze data in eerste instantie gespiegeld met de algemeen beschikbare bevindingen van het CBS, omdat die gegevens de meest volledige werkelijkheid van economische ontwikkeling in Nederland beschrijven.''

De correlatie is volgens Redi hoog, waardoor Exact met zekerheid op maandbasis de tussenstand van de specifieke ontwikkelingen binnen het Nederlandse mkb kan presenteren. ,,Het mkb is de bron van onze cijfers en we geven deze bedrijven hiermee een recent beeld van de ontwikkelingen, specifiek op hen toegespitst.”