Nieuws Technologie

Deze zeven onbekende Nederlandse techbedrijven zijn ruim 1 miljard waard

We hebben het vaak over de Ubers of Airbnbs van deze wereld, maar ook Nederlandse techbedrijven doen het goed. Denk aan Booking.com, TakeAway of Adyen. Op hun hielen volgen nog eens zeven minder bekende bedrijven. Ook hun waarde wordt geschat op minimaal 1 miljard euro.

Guy Hoeks 9 september 2019

Fusie takeaway just eat jitse groen 1

ANP

In de VS schieten zogeheten unicorns, bedrijven waar een prijskaartje van meer dan 1 miljard aan hangt, als paddestoelen uit de grond. Volgens The New York Times waren dat er begin dit jaar 315, tegen 131 in 2015.

Hoewel Nederland geen eigen Silicon Valley heeft en ook echt grote techinvesteerders mist, zien we wel degelijk vaderlandse startups die zijn uitgegroeid tot een miljardenbedrijf. De zogeheten De ‘Club van Twaalf' bestaat echt, schrijft NRC Handelsblad op basis van data van analysebureau Dealroom.

Het bekendste verhaal is ongetwijfeld Booking.com. Geteisterd door vermeende schandalen over de verziekte werkcultuur, wordt het in 1997 opgerichte techbedrijf gewaardeerd op 83 miljard dollar. Ook retailer Coolblue, het bedrijf van Pieter Zwart, heeft de eenhoorn-status bereikt, evenals betalingsdienst Adyen en navigatiebedrijf TomTom. Ook TakeAway, het moederbedrijf van Jitse Groen, mag niet onbenoemd blijven. Doordat het Duitse mediaconcern Bertelsmann webwinkel Bol.com in een vroeg stadium inlijfde, telt die niet mee als bedrijf dat zelfstandig negen nullen heeft bereikt.

Er is meer. Wist je dat Nederlandse miljardenbedrijven verder verantwoordelijk zijn voor medicatie tegen malaria, het wereldwijde internetverkeer of de flitshandel in aandelen? Het is een select clubje dat in de luwte van grote techbedrijven opereert.

Acerta Pharma

Het Brabantse biotechbedrijf werd in 2012 opgericht door de voormalige Organon-werknemers Allard Kaptein en Tjeerd Barf. Het bedrijf in Oss ontwikkelt medicijnen tegen kanker. Begin 2016 werd Acerta Pharma in een klap 1 miljard waard dankzij de gedeeltelijk overname door het Brits-Zweedse AstraZeneca.

Crucell

Het Leidse biotechbedrijf ontwikkelt vaccins ter bestrijding van onder meer malaria en ebola. Sinds 2011 is Crucell onderdeel van het grote Amerikaanse farmaceuticaconcern Johnson & Johnson. Vijf jaar geleden ging het bedrijf op in Janssen Vaccines.

Elastic

De technologie van dit Amsterdamse techbedrijf wordt door veel grote ondernemingen voor online zoekopdrachten gebruikt. Afnemers van de software zijn onder meer Bol.com, Uber en Tinder. Het bedrijf van de 41-jarige Nederlander Steven Schuurman ging vorig jaar naar de Amerikaanse beurs en kreeg toen een waarde 1,7 miljard euro opgespeld.

Flow Traders

Sinds zijn oprichting in 2004 begeeft het handelshuis uit Amsterdam, gespecialiseerd in flitshandel, zich op de beurs. De mannen achter het succes van razendsnel aandelen verhandelen, Roger Hodenius en Jan van Kuijk, werden multimiljonair. De waarde van Flow Traders ligt tussen 1 en 2 miljard euro, aldus een woordvoerder tegenover NRC.

GlobalCollect

Het in 1994 opgerichte pc-bedrijf uit Hoofddorp, dat vroeger als onderdeel van postdienst TNT facturen op pakketjes afhandelde, maakt tegenwoordig online creditcardbetalingen mogelijk. Op deze financiële transacties pakt het een marge. Vijf jaar geleden werd de onderneming overgenomen door de Franse pinautomatenfabrikant Ingenico.

GitLab

Dankzij een kapitaalinjectie bereikte dit Utrechtse softwarebedrijf de unicorn-status. Het GitLab zorgt ervoor maakt dat programmeurs makkelijker kunnen samenwerken. Ook dit bedrijf heeft beursplannen, hoewel het nu al 1,1 miljard dollar waard is.

Interxion

De leverancier van datacenterdiensten in Europa, opgericht in 1998 door Bart van den Dries, kende afgelopen jaar een omzet van een half miljard. Ging in 2011 naar de Amerikaanse beurs en wordt inmiddels gewaardeerd op 6 miljard dollar.