Nieuws Technologie

Epic Drive maakt werk lichter met elektrisch wiel

De start-up Epic Drive ontworp een wiel met krachtige elektromotor die het werken in magazijnen en ziekenhuizen een stuk lichter maakt. Epic Drive schrijft dit jaar voor het eerst zwarte cijfers.

Van onze redactie 26 november 2019

Epic drive1

De droom van Jeroen Bolt is dat Epic Drive uiteindelijk alle bestaande niet-aangedreven wielen kan vervangen | Foto: Erik van 't Hullenaar

In het midden moet-ie zitten, het elektrisch aangedreven wiel van Epic Drive. Onder een ziekenhuisbed, operatietafel, tillift of een karretje in een magazijn. De andere vier wielen zijn 'gewone' wielen, maar dat vijfde wiel, dat maakt een wereld van verschil. Minder duwen, minder trekken, het kan volgens de ontwikkelaars in Andelst de productiviteit van medewerkers enorm verhogen. En het is goed voor ze, waardoor het ziekteverzuim omlaag gaat. Webwinkel Wehkamp maakt sinds de zomer met tientallen picking trolleys dankbaar gebruik van de wieltjes. Dat schrijft De Gelderlander.

Start-up in Andelst

Epic Drive is een start-up. Het wiel met de krachtige elektromotor is pas een kleine anderhalf jaar op de markt. Daarvoor is jaren aan de ontwikkeling gewerkt, door Arno Moorthamer, Jeroen Bolt en diens oom Hans. De laatste bedacht het idee in zijn metaalfabriek langs de A15, het drietal ging er vervolgens in diezelfde hal mee aan de slag. Bij de verkiezing van de landelijke Kamer van Koophandel Innovatie Top 100 eind september eindigde het bedrijf uit Andelst op de 28ste plek.

Een juryprijs, zegt Jeroen Bolt. ,,We hebben onze spullen aangeleverd en dat heeft kennelijk indruk gemaakt." De KvK roemt het mechanisme omdat het 'zeer precies is aan te sturen en een natuurlijk aanvoelende versnelling en afremming heeft'. Bolt: ,,Dat merken ook potentiële klanten: je moet het voelen om het te kunnen ervaren."

Patent

Bolt, de directeur, vroeg patent aan op de technologie in Europa en Noord-Amerika, de grootste afzetmarkt voor het bedrijf. Er lopen inmiddels pilots in ziekenhuizen en bedrijven in Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten. ,,Orderpickers moeten honderden keren per dag hun karretje starten en stoppen. Hoe meer pakketjes daarop liggen, hoe zwaarder het wordt."

Met Epic Drive is dat verleden tijd. ,,Het kost je altijd 10 kilo aan gewicht om er tegenaan te duwen. Of er nou 100, 200 of 300 kilo op zo'n kar ligt."

Het wiel komt ook met bediening. Het handvat voelt of iemand de gashendel echt aanraakt. Pas dan kun je gaan rijden. ,,Je stuurt nog steeds zelf, maar dat is ontzettend licht."

Opladen gebeurt net als bij een elektrische fiets, met een accu die via het stopcontact gevoed kan worden.

Tijd voor groei

Nu is het tijd voor groei, meent Bolt. ,,We verkopen niet langer een idee, we kunnen nu ook laten zien dat de producten in de markt zijn. Het wiel zelf zal het hardst gaan lopen, verwacht ik. Aan partijen die trolleys, karren, en ziekenhuisbedden bouwen."

En er moet een onderhoud- en serviceafdeling worden opgezet. Want ondanks uitputtend testen, zegt de directeur met een knipoog, 'zien we nu echt wat een jaar gebruiken met ons wiel doet'.

Droom

Epic Drive schrijft dit jaar voor het eerst zwarte cijfers. En voor de jaarwisseling moeten er nog honderd karren opgeleverd worden. ,,Magazijnen zijn voorlopig nog niet volledig gerobotiseerd. Bedrijven willen in eerste instantie investeren in het ondersteunen van hun personeel, de efficiency verhogen. En daar kunnen wij dus mooi bij helpen. Want wat ons wiel doet, dat bestond hiervoor niet. Mijn droom is dat we uiteindelijk alle bestaande niet-aangedreven wielen kunnen vervangen."