Nieuws Technologie

Gaat Breda Eindhoven van troon stoten als tech-hub van Brabant?

Met de komst van de high-techomgeving Breda Robotics gaat West-Brabant zich nadrukkelijker profileren als broedplaats voor robottechnologie en automatisering. Een sector waar de regio Eindhoven tot nog toe mee aan de haal ging. ,,Maar bedrijven hier hebben dezelfde problemen als in Oost-Brabant.”

Tom Hayes/Beeld: nd3000 19 juni 2019

Breda Robotics Brabant tech startups

Breda Robotics wordt een broedplaats waar bedrijven en studenten robotiseringsproblemen in West-Brabant gaan oplossen, meldt het AD. Naar een locatie in Breda wordt nog gezocht, de bedoeling is om dit jaar nog te kunnen beginnen met de eerste vraagstukken.

,,In West-Brabant zijn we goed in het bedenken, maar minder goed in het uitdragen van onze ideeën”, zegt Maarten Hoogwout van automatiseringsbedrijf WWA. Hij is een van de initiatiefnemers van Breda Robotics. Bedrijven uit de regio kunnen hier terecht met hun problemen op het gebied van robotisering of automatisering.

Lees ook: Einde Silicon Valley als innovatieleider nabij: Eindhoven de opvolger?

Meerdere robot experience centers

,,Programmering van virtual of augmented reality”, draagt Hoogwout als voorbeeld aan. ,,Hoe pas je dat als bedrijf toe?” Tech-studenten van Avans buigen zich samen met de deelnemende bedrijven over het probleem. ,,We hebben goed opgeleid personeel nodig, daar draagt dit aan bij”, wijst hij op het onderwijsaspect. De broedplaats is daarom ook nadrukkelijk bedoeld om de tech-studenten in de regio West-Brabant te behouden.

Breda Robotics krijgt meerdere ‘robot experience centers’ waar demonstraties met robots worden gegeven en een ‘skills lab’ waar studenten en bedrijfsleven workshops en trainingen kunnen doen. West-Brabantse bedrijven kunnen verder in het ‘field lab’ werken aan innovaties en prototypes op het gebied van robotica, samen met andere bedrijven, studenten en tech start-ups.

Lees ook: Arbeidsmarkt in West-Brabant zit in de lift

Hoogwout: ,,Bij robotica en technologie denken veel mensen meteen aan de regio Eindhoven. Maar ook in onze regio gebeurt veel op technologisch vlak. We zitten absoluut niet stil. Natuurlijk, Eindhoven heeft grote bedrijven als ASML en VDL. Maar in deze regio zitten misschien wel meer bedrijven die met robotisering te maken hebben.”

Initiatief Avans, REWIN, ExRobotics, WWA en Synchronlab

Breda Robotics is een initiatief van onder meer de gemeente Breda, Avans Hogeschool, REWIN, ExRobotics, WWA en Synchronlab. ,,Breda Robotics is een goede manier om de kennis en innovatie in de regio West-Brabant beter op de kaart te zetten en nog sterker te maken.”

Lees ook: Dit bedrijf maakt robotica om mensen met een beperking te helpen

Broedplaats voor robotica

Naar een locatie voor Breda Robotics wordt nog gezocht. ,,We zoeken een plek centraal in Breda, die makkelijk bereikbaar is voor studenten en bedrijven. De gesprekken daarover lopen.”

Breda Robotics is als klein gezelschap begonnen, maar voert nu ook gesprekken met bedrijven die willen toetreden. ,,Het moet echt een broedplaats worden waar innovatieve ideeën op het gebied van robotica tot leven kunnen komen.”