Nieuws Technologie

Internet of Things breidt zich uit over Twente

Twente wil een smart regio worden, net als veel gemeenten de wens hebben tot een smart city uit te groeien. De Universiteit Twente maakt het nu mogelijk om die ambitie te versnellen. Het is de universiteit gelukt om het Internet of Things (Iot) network uit te breiden over heel Twente. Dit netwerk is toegankelijk voor onderzoekers, bedrijven en studenten en maakt het mogelijk te experimenteren met nieuwe IoT-technieken, producten en diensten.

Van onze redactie 10 december 2015

Technologiethinkstock

Draadloze sensortechnologie ligt ten grondslag aan het netwerk. “Slimme” objecten kunnen door deze sensoren en ingebedde netwerktechnologie met elkaar en mensen communiceren en internetdiensten gebruiken. In een smart regio zijn niet alleen mensen altijd online, maar ook dingen.

Slimme koelkasten en hardloopschoenenBijvoorbeeld apparaten als de koelkast, thermostaat, auto’s, horloges en sportschoenen. Binnen een aantal jaren zijn spullen om ons heen in huis en daarbuiten aan elkaar gekoppeld en vormen ze samen een slimme omgeving.IoT Network TwenteHet IoT Network Twente geeft de mogelijkheid aan overheid, bedrijven en inwoners om data die sensoren verzamelen in het gebied op een eenvoudige, betrouwbare en veilige manier te verkrijgen.

Het resultaat is een beter inzicht in de conditie en toestand van objecten als straten, huizen en riolering, en levende wezens als huisdieren en vee. Het is de verwachting dat het internet der dingen in de (nabije) toekomst ook productieprocessen verbetert.

Draadloze verbindingenVoor het tot stand brengen van de draadloze verbindingen zorgt de zogenaamde LoRa (Long Range wide area network) technologie. Deze technologie heeft als karakteristiek dat het grotere afstanden kan overbruggen, tot enkele kilometers toe, met een relatief laag energieverbruik.

Foto: Thinkstock