Nieuws Technologie

Met deze apps kunnen je klanten de portemonnee voortaan thuislaten

Met je smartphone kun je veel meer dan contactloos afrekenen en internetbankieren. Deze apps kunnen jouw klanten (en jijzelf) de portemonnee voortaan thuislaten. Dat schrijft het AD.

AD | Foto: Pixabay 29 november 2017

Betalen geld cash pb

Cash is koning, is een gevleugelde uitspraak. Dat klopt nog steeds, maar voor hoe lang nog? Vooral bij jongeren is mobiel betalen stevig in opmars. Zowel onderling als in winkels. De verwachting is dat eind dit jaar het aantal contactloos betalende smartphonegebruikers de 400.000 overstijgt.

Maar met je slimme mobieltje kun je veel meer dan digitaal afrekenen en internetbankieren. Van beleggen, verzekeren en factureren tot kortingsparen, budgetteren en zakgeld geven, overal is een app voor. Wij zetten de handigste en meest gebruikersvriendelijke op een rijtje.

Lees ook: Pinpas wint van contant betalen

1. Peaks: al pinnend rijk

Ongemerkt beleggen terwijl je pint. Dat is het idee achter de Rabobank app Peaks. Met Peaks worden pinbedragen omhoog op een euro afgerond en het 'wisselgeld' automatisch in indexfondsen belegt. Wie dus een kopje koffie van 2,60 euro pint, steekt direct 40 cent in z'n beleggingsportefeuille. Ook kan eenmalig of maandelijks een vast bedrag worden ingelegd.

In de app kun je beleggen aan de hand van vier risicoprofielen: mild, pittig, scherp of heet, waarbij het rendement afhangt van de risicograad. Zo levert het 'milde' profiel minder geld op dan de 'hete' variant, maar is de kans op een eventueel negatief rendement ook kleiner.

Elk profiel biedt een duidelijk overzicht van de onderliggende fondsen en de verdeling tussen 'risicovolle' aandelen en 'veilige' obligaties. Ook kunnen gebruikers van elk afzonderlijk fonds de prospectus inzien, zodat duidelijk is waarin wordt belegd. Peaks zegt alleen te beleggen in indexfondsen bestaande uit bedrijven die bewezen duurzaam zijn.

Er is wel een maar. Pinbetalingen laten afronden is nu alleen nog mogelijk voor rekeninghouders bij de Rabobank. Ben je dat niet? Dan kun je er middels de app voor kiezen om dagelijks 1 euro opzij te zetten en dat bedrag wekelijks te beleggen. Peaks hoopt het wisselgeldbeleggen in de loop van 2018 ook voor klanten zonder Rabobankrekening te kunnen aanbieden.

Lees ook: Bunq-oprichter Ali Niknam: 'Geld interesseert me geen reet'

Ook hangt er een prijskaartje aan Peaks. De app rekent 1 euro per maand voor belegde vermogens onder de 2500 euro, daarboven geldt een tarief van 0,5 procent per jaar. Geld inleggen en opnemen is kosteloos en kan op elk moment. De eerste drie maanden zijn gratis.

2. Stocard: weg met die pasjes

Puilt jouw portemonnee ook uit van de klanten- en kortingskaarten? Met Stocard is dat verleden tijd. De app digitaliseert je pasjes en slaat ze voor je op, zodat je al dat plastic voortaan thuis kunt laten.

Er zijn nogal wat van dit soort apps (PasNL, Key Ring), maar de eenvoud maakt Stocard aantrekkelijk. Je opent de app, kiest de kaart die je wil importeren en scant de barcode met de camera van je mobiel. Wij kozen voor de bonuskaart van supermarktketen Albert Heijn, die in de app de lijst met populaire kaarten aanvoert. Het inscannen ging snel en eenvoudig, waarna we notities en foto's van de voor- en achterkant van de pas konden toevoegen.

Staat een klantenkaart er niet tussen, bijvoorbeeld die van je sportvereniging of lokale bibliotheek? Dan kun je hem zelf toevoegen door op het plusteken te drukken, de barcode te scannen en de naam handmatig in te voeren. Stocard kan zelfs instapkaarten van vliegtuigmaatschappijen importeren, zodat je bij het boarden niet meer haastig op zoek moet naar een papiertje.

Aan de kassa open je de app, druk je op de juiste kaart en laat je de code vanaf je mobiel door de verkoper scannen of zwaai je deze zelf langs de betaalterminal. Mooi meegenomen is dat de app je attendeert op aanbiedingen bij winkels waarvan je een klantenkaart hebt.

3. Otly!: digitaal spaarvarken

Kinderen van nu zien hun ouders vooral pinnen en overschrijvingen doen met de smartphone of tablet. Daardoor is het betaalproces grotendeels onzichtbaar. Otly! is een app waarmee kinderen inzicht krijgen in digitale geldzaken en leren hoe met geld om te gaan.

Van de app bestaat een ouder- en kinderversie. Als ouder kun je virtueel zakgeld overmaken, wekelijkse of maandelijkse bijschrijvingen instellen en het uitgavenpatroon van je kind bijhouden. Ook maak je in de app gemakkelijk spaarpotten aan.

Kinderen kunnen met de Otly! Jr. app zien hoeveel geld ze hebben gespaard en wanneer er weer digitaal zakgeld wordt bijgestort. Ook kunnen ze doelbedragen instellen en de groei van hun spaargeld aan de hand van een grafiek volgen. Echt geld kan alleen worden uitgegeven met toestemming van de ouders.

Otly! werkt momenteel alleen nog als 'tracker' voor je kroost en op basis van virtueel geld. De makers zijn drukdoende om echt betaalverkeer via de app mogelijk te maken. In de toekomst moet ook een Otly!-card op de markt komen waarmee kinderen in winkels zelf hun aankopen kunnen afrekenen.

4. Moneybird: mobiel boekhouden

Facturen maken, boekhouden en archiveren. Voor veel ondernemers is het een vervelend en tijdrovend karwei. Met Moneybird zet je in luttele seconden een keurige factuur in elkaar, bijvoorbeeld als je onderweg bent of wacht op een klant. Over factuurnummers, btw-berekeningen en totaalbedragen hoef je zelf niet na te denken, die vult de app automatisch in. Een factuur verstuur je met één simpele druk op de knop per e-mail. Daarbij kun je ervoor kiezen om klanten meteen met iDEAL te laten betalen. De app biedt ook de mogelijkheid om bonnetjes en inkoopfacturen te scannen en op te slaan. Daarvoor gebruikt het de camera-functie van je smartphone. Daarnaast kun je Moneybird aan je zakelijke bankrekening koppelen, zodat je direct zicht hebt op de bedragen die binnenkomen. Aangiftes mag je zelf regelen, maar kun je ook uitbesteden aan een Moneybird-adviseur. Het gebruik van de app is de eerste 60 dagen gratis. Daarna ben je maandelijks 10, 17,50 of 25 euro kwijt, afhankelijk van het aantal verwerkte banktransacties.

5. Tikkie: rekening splitsen

De rekening delen, het kan af en toe knap lastig zijn, maar niet met Tikkie. De terugbetaal-app van ABN Amro heeft inmiddels meer dan een miljoen gebruikers. Met Tikkie kun je een betaalverzoek indienen, omschrijven waar het voor is (bijvoorbeeld 'weekendje weg' of 'cadeau mama') en via iMessage of Whatsapp een directe betaallink sturen. Die brengt de ontvanger, ongeacht of deze de app heeft, naar een website waar hij of zij met iDEAL kan betalen. De ontvanger van het geld krijgt een melding zodra de rekening is voldaan.

Om Tikkie te kunnen gebruiken, is een betaalrekening bij ABN Amro niet nodig. Ben je bij een andere bank aangesloten, dan kan het zo zijn dat de betaling wat later op je rekening verschijnt. Klanten van ING en Rabobank kunnen ook via de eigen internetbankieren-app betaalverzoeken doen.

Alle genoemde apps zijn zowel beschikbaar voor Android-telefoons als voor Apple-toestellen.