Nieuws Innovatie

Twentse creatieve start-ups onder één dak

Het voormalige hoofdkantoor van Grolsch op Roombeek wordt een broedplaats voor creatieve en ICT-start-ups. De eerste drie jonge bedrijfjes hebben zich al geïnstalleerd.

Van onze redactie 23 november 2015

Van Liere Annina Romita

Ze heten Evorit, Innitive en Beans Solutions. Ze houden zich respectievelijk bezig met digitalisering van bedrijfsprocessen, elektronicaontwikkeling en digitaal ontwerp. Met de huurders die nog volgen, gaan ze samen de CeeCee Community vormen.

Wat Cee Spot onderscheidt van andere initiatieven, is dat de startende ondernemers twee jaar lang gratis worden gecoacht door ervaren collega’s. In totaal hebben zich al twintig mentoren gemeld, die een halve dag per maand beschikbaar zijn voor ondersteuning. „Dat kan vakinhoudelijke hulp of advies zijn, maar bijvoorbeeld ook het geven van toegang tot zakelijke netwerken binnen de regio, maar vooral ook daarbuiten”, zegt mede-initiatiefnemer Arjan van Liere. Met zijn onlinestrategiebureau Present Media is Van Liere zelf ook op de CeeCee, de creatieve campus op Roombeek, gevestigd.

Het idee voor een laagdrempelige broedplaats voor creatieve starters is ontstaan tijdens reizen die Van Liere met de Stichting Fris, het platform voor creatieve en ICT-bedrijven, in de achterliggende jaren maakte naar onder meer Berlijn en Keulen. „Keulen kende eigenlijk niet echt een creatieve industrie, maar daar is in vrij korte tijd iets heel moois ontstaan. Door te werken volgens het concept zoals we dat bij de CeeCee Community ook gaan hanteren: ervaren ondernemers helpen starters.”

Van Liere kwam met eigenaar Hanzevast van het oude Grolschkantoor een sterk gereduceerde huurprijs overeen. Flexwerkplekken zijn er vanaf 50 euro per maand, de huur van de kantoortjes op de begane grond bedraagt 300 euro per maand.

De 75.000 euro die nodig was voor de organisatie en inrichting, kwam van Eshuis Accountants, Rabobank, Hordijk & Hamer Notarissen, Singel Advocaten, OV Software, het ROC van Twente en Saxion. Deze dienstverleners gaan de starters in de beginfase gratis helpen en hun hulp later tegen gereduceerd tarief aanbieden. CeeCee Community wordt in de vorm van een coöperatie gegoten, waarbij zowel de huurders als de ondersteuners zijn aangesloten.

Foto: Mede-initiatiefnemer Arjan van Liere (Annina Romita)