Nieuws Innovatie

Twentse hightech maakt omschakeling naar 5G mogelijk

De Enschedese nanotechnologiebedrijven Solmates, LioniX en Satrax ontvangen gezamenlijk 1,6 miljoen euro van de Europese Unie voor de ontwikkeling van energiezuinige micro-lichtschakelaars voor de telecomsector. Deze zijn nodig om de omschakeling van 4G naar het veel snellere 5G-netwerk mogelijk te maken.

Van onze redactie 17 december 2015

Technologiethinkstock

De door de drie spin-offs van de Universiteit Twente ontwikkelde systemen die radiosignalen omzetten naar lichtsignalen zijn een miljoen keer energiezuiniger en veel sneller dan de bestaande schakelaars. Naast toepassingen in de telecomsector is de technologie onder meer relevant voor de medische diagnostiek.

Samenwerking met Duitsland, Italië en GriekenlandHet geld wordt beschikbaar gesteld uit Horizon 2020, het Europese subsidieprogramma voor onderzoek en innovatie. In totaal steekt de EU 3,4 miljoen in het HAMLET-project.

Naast de uit het MESA+-onderzoeksinstituut voortgekomen Twentse bedrijven zijn ook het Duitse onderzoeksinstituut Fraunhofer HHI, Linkra in Italië en de Technische Universiteit van Athene bij de ontwikkeling van de schakelaars betrokken.

Foto: Thinkstock