Nieuws Innovatie

Willem Vermeend benoemd tot FinTech-gezant

Na start-up-ambassadeur Neelie Kroes krijgt Nederland nu ook een speciale FinTech-gezant. Voormalig PvdA-bewindsman Willem Vermeend (67) moet de obstakels gaan opruimen voor technologische bedrijven die actief zijn in de snel groeiende digitalisering van de financiële sector, meldt de Volkskrant. Ook moet hij Nederland op de kaart zetten als 'centrum van financiële vernieuwing'.

Wilco Dekker 11 februari 2016

Vermeend

Dat hebben de ministers Henk Kamp (Sociale Zaken) en Jeroen Dijsselbloem (Financiën) woensdag gemeld. Volgens de beide bewindslieden zal de digitalisering van de financiële sector de komende jaren grote gevolgen krijgen. Daarbij gaat het niet alleen om massaontslagen bij en het sluiten van filialen door de grote banken - er zijn ook kansen. 'Zeker in Nederland, waar we nog zo afhankelijk zijn van de klassieke rol van banken', aldus Dijsselbloem in een verklaring. 'FinTech biedt start-ups en MKB'ers meer mogelijkheden hun project of bedrijf te financieren. Met lagere kosten en meer snelheid.' Bekende Nederlandse bedrijven op dit terrein zijn onder meer Ayden, dat al groot is met een digitale kassa voor webwinkels, en betaalappbedrijf Bunq, de eerste appbouwer met een bankvergunning.

Vermeend, die onder meer bijzonder hoogleraar economie is bij de Open Universiteit in Heerlen en de Maastricht School of Management, was al actief voor de stuurgroep Smart Industry van de overheid. Als speciale gezant FinTech moet hij - onbezoldigd en parttime - de schakel worden tussen de sector, de overheid, het bedrijfsleven en de toezichthouders. Volgens de oud-bewindsman en internetondernemer vraagt de snelle vernieuwing ook om vernieuwende financieringsvormen. 'Het is daarom belangrijk dat de financiële sector meegaat met deze ontwikkeling en digitalisering als topprioriteit stelt', laat Vermeend weten. 'Door slim samen te werken en van elkaar te leren kunnen de industrie en de financiële sector elkaar verder brengen en stimuleren.' Vermeend moet er onder meer voor zorgen dat FinTech-bedrijfjes zich ontwikkelen tot echte bedrijven, met echte banen.

De PvdA'er is sinds zijn posten in de twee paarse kabinetten onder meer actief als internetondernemer en als auteur van boeken over onder meer Big Data, 3D-printen en het 'internet of things'. De benoeming als FinTech-gezant geldt voor twee jaar.