Nieuws Innovatie

Zakelijke voetafdruk in een handomdraai

Van onze redactie 10 november 2015

Ecochainduurzaamondernemenlevenscyclusproduct1065

Stel, je maakt lampjes en je wilt weten hoe duurzaam je dat doet. Hoeveel glas gaat erin? Waar komt dat glas vandaan? Hoe wordt dat geproduceerd? Hoeveel uitstoot van CO2 gaat daarmee gepaard? Ingewikkeld. Temeer daar er ook nog wolfraam, staal en kunststof voor nodig is, en een doosje om het in te pakken. Het is uit te rekenen, zo'n 'levenscyclusanalyse' van een product, maar het is een enorm karwei, het duurt lang en het is duur: minstens tienduizenden euro's, en dan weet je het voor één type lamp, schrijft Trouw.

Dat moet anders, dachten de broers Jochem en Boudewijn Mos. Want zo schiet het niet op. Zij bedachten een soort Facebook voor duurzaam ondernemen: een computerprogramma, genaamd EcoChain, waarmee met één druk op de knop de 'voetafdruk' van een product eruit rolt. En niet alleen voor dat ene lampje. Ook voor die met kleine fitting, de spaarvariant en die met tien tegelijk in een pakket gaan. De sleutel is dat EcoChain de gegevens die bedrijven zelf al bijhouden, over zaken als grondstoffen, energie en uitstoot, aan elkaar verbindt.

Extreem complexHet klinkt simpel, maar dat is het niet. "In het gebruik is het extreem gemakkelijk, de software die erachter zit is extreem complex", vertelt Boudewijn Mos (1979). Zijn jongere broer Jochem (1983), bedrijfskundige, is de 'briljante technicus' achter het programma. Aanvankelijk werkte Jochem bij adviesbureau KPMG op het gebied van duurzaamheid. Later stapte hij over naar bouwbedrijf Ballast Nedam. "Daar wilde ik alles in kaart brengen, in de bouw heb je te maken met grote emissies. Ik vond het belachelijk dat een levenscyclusanalyse zo duur was. Dus ik ging met mijn laarzen aan naar de bouwplaats om te zien wat er precies gebeurde. Omdat ik heel handig ben met Excel, heb ik toen eerst zelf wat geprogrammeerd."

Andere draaiDat pakte goed uit. Broer Boudewijn, met een meer commerciële achtergrond, kreeg er lucht van, nu zo'n zeven jaar geleden. "Ik dacht: dit moeten we verder ontwikkelen." Boudewijn had nog niet bepaald een duurzame achtergrond. "Ik was piloot, in de zakenluchtvaart. Letterlijk zag ik elk jaar de sneeuwgrens in de Alpen omhoog schuiven. Ik zag dat het anders moest." Het zakenvliegen stortte in 2008 in elkaar, het bedrijf waar Boudewijn werkte viel om, hij maakte 'al mediterend op een berg in India' de balans op en besloot zijn leven een andere draai te geven.

Kartonnen bureauSamen zetten ze EcoChain op. Aan kartonnen bureaus - "het ziet er groen uit maar ze waren ook gewoon goedkoop" - in een kantoorpand in Amsterdam werken inmiddels zo'n tien medewerkers. Er is een aantal grote klanten binnengehaald, zoals Philips, sanitairproducent Geberit en de gehele asfaltsector, en het bedrijf werkt samen met grote advieskantoren zoals Accenture, KPMG en EY.