Nieuws Innovatie

Groeps-app fietsendealer wapen tegen fietsendief

Inbrekers worden steeds lomper, merken fietsendealers. Zwollenaar Stappenbelt maakt zijn collega's nu weerbaarder.

Van onze redactie 10 december 2015

Fiets Thinkstock 4

Overdag komen ze 'alleen even rondkijken', maar 's nachts is het vaak raak: door het hele land passen fietsrovers steeds agressievere methodes toe om dure racefietsen en mountainbikes te stelen. De Zwolse fietsendealer Edwin Stappenbelt (46) kon een inbraak voorkomen en riep een WhatsApp- en Facebookgroep in het leven om collega's van anti-inbraaktips te voorzien. "Samen kunnen we een vuist maken."

Groep mannenHet had niet veel gescheeld of Stappenbelt was zelf voor duizenden euro's slachtoffer geworden van een oprukkende roversbende. "Een week geleden stond er ineens een groep mannen in de winkel", vertelt hij. "Op zijn zachtst gezegd geen fietstypes, maar ze liepen meteen op de duurdere modellen af. Merken als Specialized en Cannondale, ze pikten de prijzige fietsen er zo tussenuit. Ik vroeg nog 'kan ik u helpen?', maar werd in het gebrekkig Duits afgewimpeld. Opletten, dacht ik."

‘Dit nooit meer’Van een inbraak is het tot op heden niet gekomen, maar dat gaat ook niet gebeuren, als het aan Stappenbelt ligt. "Ik heb direct de verzekering gebeld, 's avonds de deuren gebarricadeerd en na sluitingstijd de duurste fietsen elders opgeslagen. Die nacht heb ik niet geslapen. 'Dit nooit meer', dacht ik toen ik wakker werd."

WhatsApp-groepDe volgende dag startte Stappenbelt een WhatsApp-groep, waar hij collega's voor uitnodigde die ook Cannondales verkopen. Kort daarna werd ook een geheime pagina op Facebook opgericht, waar deelnemers tips over het beveiligen van de winkel, maar ook over het afhandelen van de financiën na een inbraak kunnen bespreken. Inmiddels hebben fietsendealers uit onder meer Oldenzaal, Enschede, Bilthoven en Tiel zich laten toevoegen.

Steen door veiligheidsglasEén van de nieuwe leden is Theo Pool, eigenaar van Bongers Bikes in Apeldoorn. Begin deze maand werd er 's nachts een steen door het veiligheidsglas van zijn winkel gegooid en stalen vier dieven binnen tien minuten acht Cannondale-fietsen. Schade: enkele duizenden euro's. "Een ramkraak noemen ze dat. Pas als het je zelf een keer overkomt, sta je op scherp", zegt Pool. "Maar Stappenbelt heeft het geluk dat hij op scherp staat voordat hij slachtoffer is geworden. Toen hij me vertelde over de WhatsAppgroep, en later de Facebookpagina, heb ik me meteen op de lijst laten zetten. Dit soort initiatieven maakt alert. Een inbraak voorkom je uiteindelijk niet, maar alle ervaringen daaromheen kun je delen. Ook over de nasleep en gedoe met verzekeringen, bijvoorbeeld. Je zou het niet zeggen, maar dat soort steun is ontzettend waardevol."

Foto: Thinkstock