Nieuws Innovatie

Zwolse studenten brengen verbeterde calculator op de markt

Ruben van Eldik (21) en Tom de Boer (25), studenten van Windesheim, hebben de rekenmachine vervolmaakt. Volgend jaar zomer moet hun nieuwe wetenschappelijke calculator beschikbaar zijn op de markt.

Van onze redactie 2 december 2015

Calculator 1

Als eigenaars van hun pas opgerichte onderneming The Calculator Company ondertekenden Van Eldik en De Boer dinsdagmiddag in Zwolle een contract voor een geldlening van de Regio Zwolle Incubator. Dit fonds, een jaar geleden opgezet door Isala, Rabobank en de provincie Overijssel, wil geld steken in innovatieve ideeën die nog in de kinderschoenen staan. Deze vroege-fase-investeringen zijn risicogevoelig en komen daarom bijna per definitie niet in aanmerking voor 'normale' geldleningen. De Incubator stapt er wél in.

Starters"Superspannend, maar tot nu toe zeer bevredigend", aldus fondsmanager Annemarie Beumers. Ze zag tot nu toe al negen contracten getekend voor een totaalbedrag van ruim een miljoen euro. Het fonds begon met 2,5 miljoen euro en kan dus nog meer starters ondersteunen. De bedrijfjes die een lening krijgen, betalen de eerste twee jaar geen aflossing.

RekenmachineRuben van Eldik en Tom de Boer plukken er de vruchten van met hun idee. "De rekenmachines zijn al jaren hetzelfde en schieten op bepaalde punten tekort", vindt Van Eldik, student werktuigbouwkunde. Hij noemt de grote hoeveelheid knoppen, het kleine scherm en onoverzichtelijke notatie van bijvoorbeeld formules. Samen met Tom de Boer, die technische informatica studeert, 'sleutelt' hij aan hard- en software. Daarbij geholpen door andere studenten. Die denken mee, testen en doen onderzoek naar gebruikersbehoeften.

TouchpadMet de lening van 14.000 euro kunnen de studenten een prototype maken en investeren in de productie van de eerste honderd rekenmachines nieuwe stijl. Een tipje van de sluier opgelicht: de nieuwe calculator krijgt een touchpad, vergelijkbaar met die op een laptop. "We hebben aan een touchscreen gedacht, maar dan wordt het apparaat te groot", zegt De Boer. "Hij moet wel mee kunnen in de tas van een student."