Nieuws Marketing

17 Sounds in Zuna genomineerd voor Dutch Wedding Awards

Het eerste lustrum van hun bedrijf 17 Sounds vieren Rutger van de Maat (22) en Mark Wichers (22) met een nominatie. Hun bedrijf voor drive-inshows behoort tot de drie kanshebbers voor de Dutch Wedding Awards.

Van onze redactie 30 november 2015

Rutger van de Maat R en Mark Wichers L Bert Kamp

Het begon simpel. Van de Maat uit Zuna en Wichers uit Rijssen hielden als vwo'ers van Reggesteyn Noetsele zeven jaar geleden feestjes voor medescholieren. Ondernemen zat er vroeg in. "Iedereen betaalde 10 euro en daarvoor huurden we een locatie, een dj, de installatie en we kochten drank en hapjes."

De eerste klusVan die schoolfeestjes hielden ze geld over en daar schaften ze zelf het materiaal van aan. "Dat moesten we anders huren. Toen we dat niet meer hoefden, hielden we meer over. Voor dat geld konden we zelf een dj-meubel in elkaar timmeren." Al snel huurden ze geen dj meer in en stonden de heren zelf achter de draaitafel. 17 waren ze toen ze 17 Sounds - daarom ook '17' - oprichtten.Allereerst werkten ze via Marktplaats. De eerste klus was een kinderdisco in Heerhugowaard, voor 160 euro. Het materiaal ging in een zelfgetimmerde aanhanger. Na vier uur kinderdisco trokken ze de IJssel weer over. Wichers: "De 50 euro fooi hebben we onderweg opgemaakt bij McDonald's."Niet veel later meldde de eerste bruiloftsklant zich. De dj's verzorgden die show in een Hellendoornse tent. En het bedrijf werd groter. Konden de klanten in het begin kiezen uit twee shows, nu zijn er vijf shows in drie verschillende uitvoeringen, net zoveel dj-sets en een aantal vaste dj's.

Dj en bruidspaar "We draaien tussen de 125 en 150 bruiloften per jaar. Het hoogseizoen voor de bruiloften is mei. Dan hebben we vijf bruiloften per avond", vertelt Mark. Een dj met een complete set staat dan stand-by om in te vallen. "Er kan iets gebeuren waardoor een dj plotseling niet kan. De muziek op de bruiloft moet dan wel door kunnen gaan." Nieuw is dat zich dit jaar veel internationale bruidsparen melden. Nederlanders die in het buitenland wonen, maar in Nederland willen trouwen. Deze klanten melden zich via internet. 17 Sounds heeft z'n nominatie voor de Dutch Wedding Awards onder meer te danken aan het uitgebreide persoonlijke contact tussen dj en bruidspaar. "We spreken met het bruidspaar door welke muziek het wil en welke per se niet, of het een openingsdansje wil en dat soort zaken.Bruidsparen weten wat ze kunnen verwachten. En als we draaien zijn we interactief met familie en vrienden. Verzoekjes krijgen we via bierviltjes. Of het nu hardcore, Nederlandstalig, top 40- of achtergrondmuziek is: we draaien het." "En eventueel doet een saxofonist, een violist of een zangeres mee", vult Mark aan.

Bachelor bedrijfskundeZowel Rutger als Mark studeert nog. Van maandag tot en met donderdag wonen ze in Groningen, waar ze hun bachelor bedrijfskunde hebben afgerond en eind 2016 hopen klaar te zijn met hun master small business and entrepreneurship. Vanaf de donderdagavond zijn ze bezig met het bedrijf. "De meeste feesten zijn in het weekend, dus dat komt goed uit."

Genieten Bijna vijf jaar geleden begonnen ze in een tent, en nu draaien ze ook op locaties als kasteel Wijenburg in Echteld en kasteel Heeswijk in Brabant. En daar genieten ze van. Te groot willen ze niet worden. "We willen een intensief contact met onze klanten houden en dat kost veel tijd", aldus Rutger. Natuurlijk zijn Van de Maat en Wichers trots op hun nominatie. Mark: "Dat was een ongelooflijke verrassing. We gaan ons best doen om eerste te worden."

Foto: Rutger van de Maat (r) en Mark Wichers (l) (Bert Kamp).