Nieuws Marketing

‘Aanpakken leegstaande winkelpanden doe je samen’

Goor Collectief gaat winkeliers in andere kernen in Hof van Twente vragen of ze een filiaal in de 'Hofstad' willen openen. Dit is één van de acties van de ondernemersvereniging tegen de leegstand van winkelpanden in Goor, zegt voorzitter Bart Wiegerinck. De 41-jarige Suzuki-dealer aan de Kerkstraat is de opvolger van Roel Jochems, die tien jaar voorzitter van Goor Collectief was.

Van onze redactie 30 november 2015

Bart Wiegerinck Lenneke Lingmont

Andere mogelijkheden om de leegstand aan te pakken zijn volgens Wiegerinck een lage basishuur voor beginnende winkeliers, meerdere winkels in een pand (shops in shop) en het in Hengelo gelanceerde initiatief 'Win je winkel'. In deze stad kregen onlangs acht nieuwe ondernemers een half jaar een pand zonder daar huur voor te hoeven betalen.

Verplaatsing naar centrum Wiegerinck pleit ook voor een fonds waarmee de verplaatsing van winkels naar het centrum (mede) kan worden gefinancierd. Hij doelt daarbij op Expert en Blokker, die nu buiten het centrum zijn gehuisvest. Op de vrijkomende grond kunnen huizen komen.

10 procent leegstandUit recente gegevens blijkt dat de leegstand van winkels in de hele gemeente Hof van Twente bijna 10 procent is, met Goor als negatieve uitschieter. Van de 343 winkels in de gemeente staan er volgens cijfers van 1 januari dit jaar 31 leeg, waarvan 23 in Goor, 2 in Delden, 2 in Diepenheim, 2 in Hengevelde en 2 in Markelo. De gemeenteraad heeft recent de sociaaleconomische visie vastgesteld, met ambities om onder meer de detailhandel en vrijetijdseconomie te versterken.

AmbitieusBart Wiergerinck beseft dat de voornemens van Goor Collectief ambitieus zijn: "We zijn afhankelijk van andere partijen, onder wie de eigenaren van leegstaande winkelpanden en de gemeente. Met hen moeten we in gesprek. Maar dat er iets moet gebeuren staat voor iedereen vast. Dat blijkt ook uit de sociaaleconomische visie van de gemeente. Ik wil verbinding en samenwerking in plaats van tegenstellingen zoeken. We moeten samen de uitdaging aan om Goor en de hele Hof naar een hoger niveau te brengen. Daar heeft iedereen baat bij."

HofmarktDe voorzitter van Goor Collectief noemt de Hofmarkt van Arco Bommer, aan de Wijnkamp 28, als een 'goed voorbeeld van hoe het kan.' Dat pand stond eerst leeg en wordt nu tegen een gereduceerd tarief aan Bommer verhuurd. De winkel van de organisatie Doors Wide Open, aan de Grotestraat, die armoede bestrijdt, is eveneens een goed initiatief.

Kunst Blij is Wiegerinck met het voorstel van de kunstenaars Rob Flink en Patrick van den Burg om lege winkels te vullen met kunst van (Goorse) kunstenaars. "Het is goed dat mensen meedenken over hoe we met leegstand kunnen omgaan. Kunst in winkels kan een tijdelijke oplossing zijn", zegt de nieuwe voorzitter van Goor Collectief.

Foto: Lenneke Lingmont