Nieuws Marketing

‘Aanvoelen wat de mensen willen, daar ben ik ondernemer voor’

Hij mag een goed fingerspitzengefühl hebben, ook voor bloemenman Frank Boelsma blijft het elk jaar een gok of hij voldoende voorraad heeft voor de feestdagen.

Van onze redactie 21 december 2015

Frank Boelsma Frans Nikkels

Drie keer per week gaat de Almeloër naar de veiling om de mooiste bloemen, kerstgroen en bakjes in te kopen voor zijn zaak Bloemenhuis Meindert aan de Bornsestraat 55. Het is een kwestie van goed inschatten wat zijn klanten mooi vinden en hoeveel hij ervan gaat verkopen. "Je moet aanvoelen wat de mensen willen en daar zit een zeker risico aan vast. Maar daar ben ik ondernemer voor", relativeert hij.

HectischDe periode voor de feestdagen is heel hectisch voor Boelsma en zijn personeel en het kost veel energie om alles in goede banen te leiden. Er wordt standaard een aantal avonden per week doorgewerkt om de winkel weer netjes te krijgen en een voorraad kerststukjes te maken.Het hele team wordt in deze periode ingepland en een dagje vrij is onmogelijk. "Anders redden we het niet. Het is druk maar het heeft ook wel wat, het is wel gezellig", zegt Boelsma. Hij runt als de 'derde generatie' de bloemenwinkel, die al 55 jaar bestaat en die op een vaste klantenkring kan rekenen.

TopdrukteDe afgelopen week kwamen al veel mensen voor een groen stuk voor op het graf van een overleden familielid of vriend. Dat is meestal oase opgestoken met groen en verschillende decoratie die wat langer goed moet blijven. "Dit weekend begint het echt druk te worden voor de kerstversieringen", schat Boelsma in. "En komende week wordt het topdrukte. Nu gaan de kerstbakjes over de toonbank maar de laatste dagen voor Kerstmis verkoop ik ook veel verse snijbloemen voor kerstboeketten. We maken de luxere kerststukjes zelf."

Een glittertje De boeketten, bakjes en kransen mogen tegenwoordig allemaal glimmen. "Behalve zilver en goud is dit jaar brons erg in trek. Maar ook het traditionele rood blijft populair. Een glittertje erbij vinden de mensen ook leuk. De bloemstukken worden opgesierd met een kerstballetje, takje met glitter en de bakjes krijgen vaak een boomstronkje en dennengroen. Amaryllis en hyacintenbollen worden ook goed verkocht."

Foto: Frans Nikkels