Nieuws Marketing

Bakermat Bakker Bart sluit

Jaap van Essen | Foto: Flip Franssen 31 december 2015

Bakermatbakkerbart1065

Bakker Bart in Winkelcentrum Dukenburg, het was van het begin een succes. Hier begon het allemaal eind jaren zeventig. Bart van Elsland startte een ambachtelijke bakkerij, was een van de eerste huurders in het gloednieuwe winkelcentrum.

Aanvankelijk was het een gewone bakkerszaak. Willem Delmee kwam er als bakker werken, toen nog achter de coulissen. "Ik was bakker, net als mijn vader die altijd bij Bakkerij Rodink werkte. Bart en ik waren dienstmaatjes, we zijn ook altijd vooral vrienden gebleven", , vertelt hij in De Gelderlander. Bart van Elsland bleek al snel andere ambities te hebben dan een 'gewone' bakker te blijven. Hij begon begin jaren tachtig met de verkoop van Duitse broodjes (Wilma: "vijf voor een oude rijksdaalder"), een succesnummer. Niet veel later kwam er een tweede zaak, in de Broerstraat. En toen veranderde alles.

Willem Delmee (59): "In de Broerstraat werden halfproducten gemaakt. Hier werd de boel verbouwd en gingen we het deeg uit de Broerstraat afbakken. De hele dag door versgebakken brood, dat was het concept. Uniek in Nederland. "Voor mij was het ook goed. Ik hoefde niet meer om twee uur 's nachts te beginnen, maar om 6 uur 's ochtends."

Bakker Bart sloeg de vleugels snel uit. Het concept met franchisenemers werd uitgerold. Halverwege de jaren tachtig waren er zo'n dertig winkels, nu zijn het er al 180. Maar in Dukenburg, de oorsprong van het imperium, is binnenkort geen Bakker Bart meer te vinden.

Keihard gebuffeldDelmee: "Wij hebben in 1990 de zaak hier overgenomen van Bart zelf. We hebben keihard gebuffeld, mooie tijden gehad, maar het gaat niet meer. Ik heb een paar jaar geleden gezondheidsproblemen gekregen. Scheurtjes in de aorta. Ik ben geopereerd, dat is goed gegaan. Maar het blijft een zwakke plek, ik moet twee keer per jaar onder de scan."

De zaak draaide door omdat de kinderen Dennis (37), Bionda (34) en vrouw Wilma de schouders er extra onderzetten. Dennis overwoog lang of hij de winkel niet kon overnemen. "Ik heb echte alle cijfers, rapporten enzovoorts helemaal in mijn hoofd zitten. Maar helaas, het komt gewoon niet uit", heeft Dennis geconcludeerd.

Ook lukte het de voorbije jaren niet een andere geïnteresseerde ondernemer te vinden die het aandurfde. En dus is het na vandaag afgelopen met Bakker Bart op zijn geboortegrond. Willem Delmee: "Het is mooi geweest. Ik kan niet meer, helaas. Anders waren we wel doorgegaan en had Dennis op den duur wel de zaak over kunnen nemen. Op 4 januari leveren we de sleutels in, dragen we alles over. Ik zelf ga rustig aan doen. Genieten van de kleinkinderen."

Limburgse vlaaienDennis heeft andere plannen, hij start waarschijnlijk een zaak in Nijmegen Oost met Limburgse vlaaien. Dochter Bionda gaat aan de slag bij Le Duc in hetzelfde winkelcentrum.

En Wilma Delmee? "Ik houd niet van geraniums en ga er dus ook niet achter zitten. Ik zoek nog een leuk baantje." Wat ze allemaal zullen missen zijn de klanten. "Maar ja", zegt ze, "Wij kunnen nergens lopen of we worden toch weer herkend."