Nieuws Marketing

Behalve Lasloods meer afhakers aan Vlissingse Binnenhaven

Wendy Wagenmakers 15 december 2015

Vlissingenkade1065

Aan de Vlissingse Binnenhaven had niet alleen een cultuurtempel kunnen staan.En een jachthaven kunnen liggen. Er had ook een jachtenbouwer kunnen zitten. En een horecapaviljoen kunnen staan.

Maar elke initiatiefnemer zegt na jaren 'prettig en constructief' onderhandelen met de gemeente Vlissingen een ander contract voorgeschoteld te hebben gekregen, met daarin 'onwerkbare voorwaarden'.

Yacht Valley. Ineens stond het bord er, langs de Prins Hendrikweg. De gemeente Vlissingen had bijna een miljoen subsidie losgepeuterd bij Europa en legde hetzelfde bedrag bij, om van het afgeleefde gebied een watersportwalhalla te maken. Voor de punt op de landtong had ze een 'grote investeerder' gevonden, die vele andere zou aantrekken.

Die investeerder, dat was Kees Groeneweg van Vryburg Yachting. De Walchenaar wilde zijn bedrijf, dat grote zeevarende motorjachten laat bouwen, vestigen in Yacht Valley. "Met name de synergie tussen de daar te vestigen nautische bedrijven sprak mij aan. In het begin ging alles goed. De ambtenaren deden hun werk en het contact met wethouder Rob van Dooren was prettig en constructief."

Maar toen sloeg de sfeer om. "De gemeente had steeds meer eisen. Ze wilde een architectonisch wonderpaleis met veel glas en een translucente gevel. Een pand dat je verwacht bij een autoverkoper, maar niet bij een jachtenbouwer die niet meer nodig heeft dan een kantoortje en een loods."

Dan maar kleinschaliger, dacht Groeneweg, en verhuisde gelijk zijn plannen naar een ander perceel. "Maar ook daar werden onwerkbare eisen gesteld, dertien in totaal. Op het allerlaatste moment, moesten we ook ineens de hele infrastructuur aanleggen. Elektra voor het hele gebied. 'Dat krijg je wel terug als er ook andere investeerders zijn', kreeg ik te horen. Toen ben ik definitief afgehaakt."

In een reactie zegt de gemeente Vlissingen 'altijd met elke ondernemer op zoek te gaan naar oplossingen voor eventuele ontstane problemen'. "Maar het is niet aan de gemeente om ondernemersrisico's weg te nemen."