Nieuws Marketing

Bij dit depot is omzet niet belangrijk

Guus Peters | Foto: Peter van Huijkelom 26 november 2015

Depotheeschwinkel1065

In eerste instantie wilden Gemma van Casteren en Carin Boeijen een dagbestedingsplek opstarten voor jongeren met psychische problemen. Maar ja, hoe zouden er inkomsten gegenereerd kunnen worden, vroegen de twee zich af. Een restaurant was te hoog gegrepen, maar in hun ogen kon Heesch wel een bijzondere lifestylewinkel met horeca gebruiken.

Dus ontstond het idee van Depot: een lifestylewinkel met een horecahoek waar jongeren met psychische problemen werken. "Eigenlijk is dit een mix van alles wat wij leuk vinden", zegt Boeijen aan haar bureau in het pand waar voorheen de Bruna zat. "Wij zijn waarschijnlijk een van de weinige ondernemers waarbij de omzet niet centraal staat. Zolang wij open kunnen blijven, het leuk hebben en tevreden klanten over de vloer krijgen, vinden wij het goed."

Psychische problemenMet Partners in Zorg begeleiden Van Casteren en Boeijen jongeren met psychische problemen. Dagelijks organiseren zij allerlei activiteiten om de doelgroep een vaste structuur mee te geven. Maar het vinden van passend werk voor deze jongeren waarbij zij zich echt nuttig kunnen maken, is niet altijd even makkelijk, hebben Van Casteren en Boeijen ervaren. "Voor hen is het belangrijk dat zij in een vertrouwde omgeving kunnen ontdekken waar zij goed in zijn", aldus Boeijen.

Dus zat er niks anders op dan zelf iets op te starten waarbij de jongeren echt aan het werk konden. Zelf zien Van Casteren en Boeijen zich als zorgverleners met een onderneming. "Wij runnen hier een gewone winkel. Sommige mensen denken dat wij alleen spullen verkopen die door onze medewerkers zijn gemaakt, dat is niet zo."

WerkplekHet tegenovergestelde is waar. Met het assortiment op de begane grond, dat varieert van wenskaarten tot boeken en hippe woonaccessoires, hoopt Depot iets toe te voegen aan het winkelaanbod in Heesch. Op de eerste verdieping is een werkplek gecreëerd waar de jongeren altijd terecht kunnen. Zo worden daar producten ingepakt, klussen gedaan voor andere bedrijven en wordt op vrijdag, koopavond, een maaltijd gekookt voor de overige ondernemers in het dorp.

Omdat Depot een ontmoetingsplek wilde creëren, kunnen klanten naar boven lopen om te kijken waar de jongeren zich mee bezig houden. Daarnaast is er een horecahoek ingericht waar onder meer verse koffie wordt geschonken door de bijzondere medewerkers.

"Het belangrijkste is dat we de jongeren een vast dagritme kunnen bieden en dat zij zich nuttig maken. Daarbij moeten we zorgen dat we voldoende inkomsten hebben. In de zorg staat de persoon centraal terwijl je bij een onderneming aan het einde van de dag de kassa telt."