Nieuws Marketing

Chef-kok De Swarte Ruijter trots op Michelinster

Van onze redactie 9 december 2015

Kok Erik de Monnik Carlo ter Ellen

Een Michelinster. Meer waardering kun je al restauranthouder haast niet krijgen. Erik de Mönnink, chef-kok van De Swarte Ruijter, is maar wat trots dat het restaurant op de Holterberg maandag de felbegeerde ster binnen wist te slepen.Drie weken geleden ontving De Mönnink een persoonlijke uitnodiging voor de presentatie van de nieuwe sterren, het bewijs van exquise culinaire kwaliteit. „Maar ik durfde niet meteen te denken: nu is het eindelijk zover.” De ster is de vrucht van elf jaar hard werken. „Al die tijd zijn we bezig geweest met het opbouwen van de zaak, die een huiselijke, warme en vooral gezellige sfeer wil bieden. Voor een chef-kok is dit de ultieme beloning. Je kookt niet voor die ster, maar je wilt ’m wel hebben. Die ster, dat is waar het om draait. Dat geldt voor iedere chef-kok.”PersoneelDe eer en hulde komen ook het personeel toe. „De collega’s in de bediening, de mensen in de keuken: ook voor hen is deze ster. Ik ben vooral blij voor de medewerkers, want geloof me, ik ben veeleisend. Vooral in de keuken ben ik niet de gemakkelijkste, ik ben niet snel tevreden.”Het is niet alleen het totaalconcept van De Swarte Ruijter dat heeft geresulteerd in de ster. „Een geslaagde avond bij ons begint al op de parkeerplaats als mensen de auto uitstappen. Het is een combinatie van sfeer, warmte en de prijs/kwaliteitverhouding. Wat dat laatste betekent? Een driegangen-menu voor 37,50 euro. Alles moet in orde zijn: de gerechten, de bediening, de entourage, alles.”Strandlodge WinterswijkDat geldt evenzeer voor De Strandlodge in Winterswijk van Mike Vrijdag. De chef-kok bestiert het restaurant bij het natuurbad nu sinds 2011. En dan nu al een ster. „Maar daarvoor heeft hij bij meerdere sterrenrestaurants in de keuken gestaan”, zegt restaurantmanager Jeroen Raadman. „Een culinaire topper dus, die jou qua smaak en uiterlijk de mooiste dingen voorzet.”Met de reserveringen voor de kersttijd zit het dus wel goed. „Dat liep uitstekend, maar ik vermoed dat de aanvragen flink gaan toenemen. Ik sluit niet uit dat we mensen moeten teleurstellen.”

Foto: Erik de Monnik (Carlo ter Ellen).