Nieuws Marketing
Chinese toerist maakt Haagse ondernemer blij
Voor Chinese toeristen is een Europese rondreis tegenwoordig pas geslaagd na een bezoek aan Den Haag. Dat is goed nieuws voor lokale ondernemers. Met hun gold cards geven Chinezen de stad een enorme impuls. Ze spenderen zo'n 330 euro per dag, aldus het AD.

Na Volendam en Giethoorn staat nu ook Den Haag op het 'must see-lijstje' van Chinezen. In een jaar tijd boekten dubbel zoveel Chinese toeristen een hotelovernachting als het jaar ervoor.
Eenmaal hier geven ze honderden euro's per dag uit. Aan musea, eten - bij voorkeur in Chinese restaurants - maar voornamelijk aan winkelen. Met name in merkwinkels en bij juweliers slaan ze hun slag.
ChopardDit tot vreugde van de Haagse ondernemer Paul Cieremans van juwelier Steltman op de Plaats. Chinezen bezoeken de zaak met name om een horloge te kopen. ,,Het merk Cartier is populair'', vertelt hij. ,,Net als Chopard." Dat laatste merk haalde hij speciaal voor de Chinese klant 'in huis.' ,,Hier is het merk niet zo in trek, maar wie in China met een Chopard om zijn pols loopt, heeft aanzien.''
Het komt wel eens voor dat een Chinese klant meer dan één klokje bij Cieremans koopt. Grote kans dat het tweede exemplaar dan voor een familielid is, weet Quinten Kemp van NextportChina. Met zijn bedrijf helpt hij Nederlandse bedrijven zichtbaar te worden bij Chinezen.
Goedkoper,,Merkartikelen zijn hier veel goedkoper dan in China'', vertelt hij. ,,Chinezen die naar Europa afreizen, krijgen daarom van vrienden en familie vaak een 'boodschappenlijstje' mee.''
Om de internationale klant tegemoet te komen, accepteert juwelier Steltman sinds kort de Chinese bankkaart UnionPay. Dat doet ook de Bijenkorf. Het Haagse filiaal van het warenhuis heeft bovendien medewerkers in dienst die Chinees spreken en omroepberichten worden verspreid in die taal.[Tekst gaat verder na de foto]
Welkom, kooplustige Chinees!Den Haag is booming onder Chinezen. Kwamen toeristen voorheen niet verder dan Amsterdam en Giethoorn, nu staat de hofstad bovenaan het 'must-see lijstje.
Met een bus vol landgenoten in razend tempo vijf Europese landen bezoeken, om in Nederland uitsluitend de 'hotspots' Amsterdam, Volendam en Giethoorn aan te doen. Voorheen was het voor de gemiddelde Chinese toerist dé manier van reizen. Met honderden tegelijk stapten ze in Beijing in het vliegtuig naar Schiphol, Milaan of Parijs, om elkaar daar na drie weken pas weer gedag te zeggen.
ZelfstandigGeheel samengestelde tours zijn nog altijd razendpopulair onder Chinezen, maar steeds vaker 'durven' ze er ook zelf op uit te trekken . Met name jongeren reizen meer en meer in hun eentje of met een groepje vrienden naar Europa.
,,Op internet verdiepen ze zich thuis al in hun reis'', vertelt Quinten Kemp van NextportChina, een op China gericht online marketingkantoor dat Nederlandse bedrijven helpt zichtbaar te worden voor hun bij de Chinese doelgroep. ,,Waar de oudere Chinees bij aankomst in Nederland nog nooit van Den Haag heeft gehoord, heeft de toerist 'nieuwe stijl' de hofstad online al voorbij zien komen. Het Meisje met de Parel, Paleis Noordeinde - Chinezen zijn dol op het koninklijk huis - en het Vredespaleis zijn echte trekkers. Maar ook mode, design en kunst vinden ze hier interessant."
Eenmaal in Den Haag blijft de zelfstandig reizende Chinees langer hangen. Waar touringcars na een korte stop bij het Vredespaleis met de hele meute doorrijden naar Amsterdam, boekt de toerist nieuwe stijl een hotel in de stad. In 2015 overnachtten 16.000 Chinezen in Den Haag, twee keer meer dan een jaar eerder (cijfers: Nationaal Bureau voor Toerisme en Congressen).
GeldHaagse ondernemers ontvangen de Chinezen - die bekend staan als big spenders - met open armen. Een Chinese toerist geeft gemiddeld 330 euro per dag uit. Ter vergelijking: Duitse en Belgische toeristen spenderen nog geen 120 euro.
Geld geven ze uit aan winkelen. Daar houden ze zó van, dat ze geld besparen op hun overnachting, vertelt Kemp. ,,Chinezen zijn dol op luxe modemerken als Prada en Louis Vuitton, ook hebben ze een liefde voor westerse cosmeticaproducten, sieraden en parfum'', weet hij. ,,Ze slaan hun slag hier, omdat producten in Nederland goedkoper zijn dan in China. Maar ook omdat in hun eigen land veel namaakgoederen in omloop zijn.''
Toeristen shoppen niet alleen voor zichzelf. Van familieleden krijgen ze vaak de opdracht om die ene Gucci-tas of Prada-armband voor hen mee te nemen.
BijenkorfIn Den Haag is de Bijenkorf met al haar merken en cosmeticaproducten - en dan met name de eerste verdieping - een heus walhalla voor Chinezen. Het warenhuis op haar beurt speelt goed in op haar Chinese klanten: omroepberichten worden verspreid in het Chinees, een aantal medewerkers spreekt de Chinese taal en sinds kort kunnen toeristen uit China betalen met hun eigen betaalpas UnionPay.
Volgens een woordvoerster van de Bijenkorf echter hebben 'veel Nederlanders het idee dat de Bijenkorf zich alléén nog maar op rijke Chinezen richt.' ,,Daar wil ik graag vanaf. Ons warenhuis wordt nog altijd het meest bezocht door Nederlanders. Niet alleen de Chinese, ook de Duitse, Engelse en Russische toerist komen we tegemoet." Ondernemer Paul Cieremans van juwelier Steltman op de Haagse Plaats windt er geen doekjes om: hij is blij met de Chinezen. Speciaal voor de Chinese klant haalde hij een nieuwe collectie horloges in huis.
,,Ik ben begonnen met de verkoop van Chopard'', vertelt hij. ,,Een populair merk onder Chinezen. Als je in China zo'n horloge draagt, straal je status uit. Ook andere luxe horlogemerken verkoop ik veel aan de Chinese toerist. Armbanden en kettingen minder: het gaat écht om het merkje."
Cieremans denkt dat ondernemers nog veel meer kunnen profiteren van de Chinese toeristen. ,,In Amsterdam bijvoorbeeld hebben Gassan Diamonds en Coster Diamonds deals met touroperators: bezoeken aan diamantairs worden opgenomen in een tour door Nederland. Zoiets zou hier ook goed werken. Stops in Den Haag worden nu nog vooral gemaakt bij culturele instellingen. Winkels kunnen meer worden uitgelicht.''
MuseaMieke Smid van Den Haag Marketing beaamt dat touroperators zich nog met name richten op attracties en musea. ,,Ze gaan langs het Vredespaleis, Escher in het Paleis, het Mauritshuis en Madurodam. De meeste van die instellingen hebben tegenwoordig Chinese audiotours.''
Den Haag Marketing lanceerde zelf onlangs haar website in het Chinees. Ook ging de organisatie een samenwerking aan met Delft Marketing: om Chinezen in één ruk Den Haag én Delft te laten zien.