Nieuws Marketing

De drukste tijd van het jaar voor chef-kok van ’t Brodshoes in Rijssen

Chef-kok Michiel Meinders (32) van restaurant 't Brodshoes in Rijssen maakt een ontspannen indruk. Als buitenstaander zou je denken dat hij gestrest is. Want voor een kok is dit de drukste periode van het jaar.

Van onze redactie 29 december 2015

Michiel Meinders Frans Nikkels

"Ik oog rustig, maar er gaat van alles in mijn hoofd om", zegt de kok. Het liefst blijft hij in de keuken staan. Want daar is genoeg te doen. Beide kerstdagen waren dit jaar razendsnel volgeboekt.

Achter de schermen"En op de laatste vrijdag voor kerst sluiten de bouwbedrijven af met een buffetje voor de medewerkers. Dat is vaste prik. Je weet van tevoren dat er rond deze tijd een bak werk aan komt. Daar leef je naar toe en je bent er op voorbereid." Met een team van vijf personen en 'nog een paar extra helpende handen' is de kerstdrukte aardig verlopen. Dat mag ook wel als je in oktober al begint met de voorbereidingen. Want wat moet er tijdens de feestdagen op het menu? Welke gerechten halen het wel en welke niet? Hoeveel gasten schuiven er aan? Het lijkt allemaal vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Achter de schermen gaan de koks tot het uiterste om de medemens gezellige en vooral smakelijke feestdagen te laten beleven.

Goede sfeer"Het is een heel gezellige tijd in de keuken", vindt Meinders. "De sfeer is goed. Iedereen weet wat hij moet doen. Natuurlijk is er wel stress. Maar die gaat meer over of alles op tijd geleverd wordt."

AugurkenHij herinnert zich een anekdote uit de tijd dat zijn vader de scepter in de keuken zwaaide. "Wij maken altijd onze eigen salades en mayonaise. Volgens recept van mijn opa. Alle ingrediënten zijn handmatig gesneden. Voor de kerst zijn de salades niet aan te slepen, dus er moest zoals altijd een grote voorraad komen. Nu waren de augurken uitverkocht. Ze hebben toen van her en der augurken bij elkaar gehaald om toch die salades te kunnen leveren."

Week voor kerst Zelf heeft Meinders dat nog niet meegemaakt. Een week voor de kerst maakt hij de bestellijst op. Een paar dagen voor de grande finale komen leveranciers de producten brengen. "We beginnen twee dagen van tevoren met wassen, snijden, bouillon trekken, vis fileren, sauzen bereiden en porties klaar te maken. Op de dagen zelf beginnen we om tien uur 's ochtends."

HarmonieAl heeft elk keukenlid een eigen taak, samen zorgen ze dat het culinaire spel in harmonie wordt afgerond. "Wanneer de koks met de voorgerechten klaar zijn, staan ze de rest van de keukenbrigade bij. Anders redden we het niet."

Wat zijn favoriet is? De kok zelf gaat voor de kreeftensoep. "Die is erg lekker", zegt hij. "En een mals hertenbiefstukje is ook altijd goed."

Foto: Frans Nikkels