Nieuws Marketing

De kerstbarbecue wordt dit jaar een trend

Annemieke van Dongen 12 december 2015

Toptienkerstrecepten1065

6 miljoen Nederlanders kijken de komende weken in Allerhande voor inspiratie voor het Kerstdiner. Dat claimt althans uitgever Albert Heijn. Vijf vragen aan Rutger Anema, de hoofdredacteur van het blad waar deze maand 2,35 miljoen exemplaren van zijn gedrukt.

En, wat eten we dit jaar met kerst?"De top tien van meest gezochte recepten is garnalencocktail, tiramisutaart, stoofperen, vitello tonato, rollade, chocolademousse, gevulde kalkoen, beef-wellington, kersttulband en hertenbiefstuk in rode portsaus. Vrij traditioneel dus; bij 80 procent van de Nederlanders staat elk jaar precies hetzelfde op tafel met kerst. Gourmetten blijft ook populair. Wij proberen mensen te inspireren om ook eens iets anders te proberen."En, gaat Nederland dit jaar voor de spectaculaire chocobombe die op de cover prijkt? "Daar gaan we wel vanuit. Onze supermarkten stemmen hun inkoop echt af op de recepten, omdat die veel worden gebruikt. Toen in de Allerhande drie kerstrecepten met mierikswortel stonden, was de mierikswortel zo snel uitverkocht dat we vlak voor de kerst nog een vrachtwagen vol mierikswortels uit Duitsland hebben laten komen. Voor de cover hebben we bewust een feestelijk dessert gekozen dat bij iedereen het water in de mond doet lopen. Een vleesgerecht kan er ook prachtig uitzien, maar stuit vegetariërs tegen de borst.'' Dit weekend vindt in Utrecht het eerste Allerhande Kerstfestival plaats. Buiten op het pleintje staat een grote barbecue. Moet daar de fazant dit jaar op? "Ja, we denken dat de kerstbarbecue dit jaar wel een kleine trend wordt. Om inspiratie op te doen voor Allerhande, ben ik bij het beroemde restaurant Noma in Kopenhagen geweest. Daar stonden de koks buiten grote stukken wild te braden. Als je niet de hele avond buiten wil staan, kun je je gasten ook ontvangen bij de vuurkorf met een gluhweintje.'' Top 10 meest gezochte kerstrecepten:

1. Garnalencocktail2. Tiramisutaart3. Stoofperen4. Vitello tonato5. Rollade6. Chocolademousse7. Gevulde kalkoen8. Beef-Wellington9. Kersttulband10. Hertenbiefstuk in rode portsaus

Nog meer kersttrends gespot, daar in Kopenhagen?"De sfeer bij Noma was heel informeel; het eten werd geserveerd op grote schalen waar iedereen wat vanaf pakt. Dat hebben wij vertaald in een hapjesbuffet. Leuk voor de kinderen, die niet de hele avond aan tafel hoeven te zitten, en voor de volwassenen biedt het ruimte aan culinaire gerechten."