Nieuws Marketing

'De samenwerking kan nog veel efficiënter'

Emile Calon 7 januari 2016

Middelburgprovincie1065

Burgemeester Letty Demmers van Vlissingen roept op tot een intensievere samenwerking met Middelburg. Wethouder Chris Simons ziet dat wel zitten, schrijft de PZC.

Middelburg en Vlissingen werken toch al op een aantal terreinen samen?

"De klopt, onder meer op het gebied van ict, belastinginning, het verhuren van accommodaties en de brandweer. Die laatste is trouwens een heel succesvolle. We werken ook op een aantal terreinen samen met de gemeenten Schouwen-Duiveland en Veere. "

Zijn er nog meer samenwerkingsvormen mogelijk met Vlissingen?

"Op het gebied van personeelsbeleid en het inzamelen van afval kan dat zeker. Vlissingen en Middelburg werken bij het inzamelen van het afval met precies hetzelfde systeem. Maar toch hebben we nog steeds twee verschillende gemeentelijke diensten, met elk een eigen garage. Voor een klein deel werken die beide diensten wel al samen. Soms zie je een auto van de Vlissingse reinigingsdienst in Middelburg vuil ophalen. Maar een echte samenwerking, daar is nog geen sprake van. Het kan dus nog veel efficiënter."

Waarom is die verdere samenwerking nog niet gerealiseerd?

Inwoners van Walcheren doen, als het op samenwerking aankomt, toch helemaal niet moeilijk. Kijk naar het onderwijs en sportverenigingen. Het middelbaar onderwijs is Walchers georganiseerd en daar maakt niemand een probleem van. Ook heel veel sportverenigingen zijn regionaal georganiseerd, zonder dat er afzonderlijke teams zijn met alleen spelers uit Middelburg en Vlissingen.

"Je moet wel draagvlak creëren, ook binnen de politiek. Dat kost tijd. Bovendien hebben de leden van de gemeenteraad laten weten dat ze geen voorstander zijn van gemeenschappelijke regelingen. Daarom werken we op Walcheren met gastgemeenten. Vlissingen beheert de ict, de belastinginning wordt vanuit het Middelburgse stadskantoor geregeld. Op die manier blijft de gemeentelijke politiek zeggenschap houden over zo'n organisatie."

Volgens Demmers kan je als samenwerkende partners meer bereiken. Klopt dat?

"Als vertegenwoordiger van de drie Walcherse gemeenten op het gebied van Werk en Inkomen schuif ik aan bij het overleg van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Daar wordt naar je geluisterd als je meer dan honderdduizend inwoners vertegenwoordigd. Ik vertegenwoordig daar dan 120.000 mensen. Met zo'n aantal achter je kan je je verhaal daar doen. "